Guerrilla of Generaal | Succes is een Keus
Guerrilla of Generaal | Succes is een Keus
03 oktober 2011 
2 min. leestijd

Guerrilla of Generaal | Succes is een Keus

Succes is een keus
Een wat heftige titel misschien voor sommige mensen. Is succes écht een keus? Voor de mensen die succes hebben zal dat een volmondig ja zijn waarschijnlijk. Maar wat als je geen succes hebt, is dat dan ook een keus?

Succes is een Keus

Laten we beginnen bij de definitie van succes. Wat is succes eigenlijk. Volgens de Van Dale betekent het:

 1. Goede uitslag
 2. Geluk
 3. Bijval

Als je kijkt naar 2 van die betekenissen dan heeft dat weinig met een keus te maken. Geluk moet je maar net hebben en bijval moet je maar net krijgen. Heb je daar een keus in? weinig.

Maar klopt die definitie wel. Is het écht geluk als je succes hebt? Persoonlijk zeg ik: ‘Nee’. Dat baseer ik op het gegeven dat bijna iedereen die succesvol is dat ook vindt.

Dan komt de vraag natuurlijk: ‘Wat is succesvol zijn’. Dat is voor iedereen anders, maar ik zal mijn rijtje even geven.

Ik ben succesvol als ik:

 • Een goede vader ben
 • Een goede partner ben
 • Zingevend ben in mijn werk
 • Mensen help om een stap verder te maken in hun leven
 • Financiële vrijheid heb
 • Kan genieten van al het moois om mij heen
 • Op dit gewicht blijf
 • Fit blijf
 • Kan lachen om mijn problemen

Dat is mijn rijtje en jouw rijtje zal vast anders zijn. Hoeveel invloed heb je erin om jouw eigen succes te creëren? Als je kijkt naar bovenstaande voorbeelden, moet je dan ‘geluk’ hebben om fit te blijven bijvoorbeeld? Nee. Daar kan je zelf voor zorgen. Het is een keus.

Geen succes is ook een Keus

Nu komen we bij het volgende. Als je nu geen succes hebt, dan is dat ook een keus. Dat is misschien even slikken, maar blijf er even bij. Als je kijkt naar bovenstaand rijtje dan mag je toch aannemen dat je al die dingen zou kunnen bereiken, toch? Als je dat nu niet hebt en wel wilt dan doe je iets anders. En dat is een keus.

Vaak echter is die keus onbewust. Daarom lijkt het alsof je geen keus hebt. Dat soort onbewuste patronen zijn een crime. Het beste is om nieuwe onbewuste patronen te creëren met hypnose. Dan kan je er voor altijd mee afrekenen.

Guerrilla of Generaal

De onbewuste patronen die je (nog) geen succes brengen houden je ook vast op die plek van ‘geen-succes’. En dat is een keus. De ‘Het is nu eenmaal zo’ of ‘Ik ben nu eenmaal zo’ liggen echter als guerrillastrijders op de loer om iedereen die het tegendeel maar probeert te bewijzen in de kiem te smoren.

Ook andere rebellen houden zich schuil in die jungle en zullen iedere aanval krachtig neerhalen. En natuurlijk zijn er bewijzen genoeg dat het niet lukt. Maar ja, de rebellen en de guerrillastrijders hebben dan wel de jungle, maar de rest zullen ze nooit krijgen. Ze zijn niet krachtig genoeg om aan te vallen. Ze kunnen alleen maar hun standpunten verdedigen.

Mensen die succes hebben zijn als een generaal. Ze stippelen hun plan uit en maken een strategie. Natuurlijk hebben ze last van guerrilla’s en rebellen, maar ze trekken hun eigen plan.

Wat je eerst moet gaan doen is jouw jungle veroveren en innemen. De rebellen en guerrilla’s gevangen nemen en ze laten overlopen. Je moet ze voor je laten werken. Wanneer je dat hebt gedaan dan pas kan je verder.

Als je dan eenmaal zo ver bent dan kan je stappen gaan maken en het gebied gaan veroveren dat je wilt hebben. Die gebieden kunnen in jouw jungle zelf liggen. Het kan er ook buiten liggen. Een gebied in de jungle zou kunnen zijn: ‘Meer motivatie om te gaan sporten’. Een gebied erbuiten is bijvoorbeeld: ‘Naar de sportschool gaan’.

En wie ben iij? Ben jij een guerrilla of ben je een generaal.

Deel het hieronder en noem ook jouw rijtje op waarin je meer succes wilt hebben. Misschien kunnen anderen die dit lezen jou gaan helpen ermee. Deel het daarom ook met iedereen in je netwerk op LinkedIn, Facebook of Twitter. Dat kan je doen met de knoppen hieronder!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
jeroen jansen
Door

jeroen jansen

op 04 Oct 2011

ik wil bijdragen aan de wereld ik verdien genoeg om het leven te leiden wat ik nu leidt ik ben fit en vol energie om overal te kunnen zijn ik weet dat humor mij diepr brengt dan wat ook ik doe mijn business zoals ik het doe en wil ik geniet van alles wat er gebeurt ik lach om mijn eigen fouten en geniet van mijn succes ik ben weer in staat om verliefd te worden en te zijn mensen die mij omringen geven mij wat ik geef

Marianne D.
Door

Marianne D.

op 19 Oct 2011

Het is zeker belangrijk en zinvol om de eigenschappen van succesvolle mensen te modelleren, maar het gaat me te ver om te zeggen dat zowel succes als het niet hebben van succes een keuze is.... er zijn altijd factoren die buiten je controle liggen. Dat de meeste succesvolle mensen je zullen zeggen dat hun succes geen kwestie van geluk is, ligt nogal voor de hand: je succes opeisen als gevolg van je handelen, geeft je nog meer een gevoel van controle en dat is ook veel prettiger, dan je te realiseren, dat je misschien ook wel ergens geluk hebt gehad, de juiste timing op de juiste plek, zonder dat je dat helemaal kon voorzien....

Reactie plaatsen