Het afgelopen jaar...
Het afgelopen jaar...
30 december 2014 
6 min. leestijd

Het afgelopen jaar...

Afgelopen jaar zijn er veel dingen gebeurd. Mooie dingen, maar ook minder mooie dingen en zelfs voor mij hele nare dingen. Zo is het leven natuurlijk maar uit alles kan je wel wat leren als je daarvoor openstaat. In dit artikel kan je lezen wat mijn doelen zijn, welke doelen ik heb gehaald en hoe jij ook jouw doelen makkelijker kan gaan halen.

Het afgelopen jaar

In dit jaar heb ik mooie dingen bereikt maar ik zal beginnen met wat mij het meest heeft aangegrepen dit jaar en dat is het overlijden van mijn vader. Je moet weten dat ik jaren lang niet hebt gehuild omdat ik dat gewoonweg niet meer kon. Ergens in mijn jeugd heb ik besloten om niet meer te huilen (lang verhaal) en dat deed ik dus al 30 jaar niet meer.

Dat had voor een groot deel met mijn vader te maken. Hij huilde ook nooit en ik denk dat mijn opa ook nooit huilde. Dat mijn opa overleed huilde geen van de mannen en ik besloot daar (onbewust) om niet meer te gaan huilen. Er zat nog wel meer achter maar dat is een lang verhaal en niet perse heel relevant nu (en te emotioneel ook..).

Wat er dit jaar gebeurde bij mij is dat het huilen nu prima gaat en dat was een apart cadeau van mijn vader aan mij. Mijn vader overleed afgelopen maart en nog steeds is het onwerkelijk dus zo ‘begon’ 2014 heftig en rauw..

Relaties zijn belangrijk…

Dan merk je dat relaties, na gezondheid, het belangrijkste is in je leven en voor volgend jaar is een van mijn doelen dan ook om de relaties met mensen te verdiepen, zowel met mijn vrouw, kinderen, maar vooral ook met mijn vrienden. Wat is ‘succes’ als je het niet kan delen met mensen. Dat is voor volgend jaar dus mijn nummer 1 prioriteit.

Nu ben ik niet van de voornemens, maar wel van doelen. Het is goed om te weten wat je wilt, wat je niet wilt en een plan te maken voor je leven, je relatie, je werk, je financiën, je gezondheid, je lichaam en je mentale gestel. Als je dat niet doet dan doe je jezelf denk ik tekort.

Natuurlijk moet iedereen dat voor zichzelf weten, maar het is ook leuk om te doen. Stel je voor dat je het leven zou kunnen leiden wat je wilt leiden? Misschien doe je dat al, super! Maar als je het niet doet dan is het wellicht zinvol om een plan te maken voor je leven. Maar goed…

Doelen voor het ‘Werk’

Wanneer je het werk doet wat je leuk vindt, is het eigenlijk geen werk. Dit jaar heb ik enorm veel trainingsdagen gedraaid en volgend jaar weer en ik vind het geweldig. Afgelopen jaar heb ik heel veel mensen opgeleid en het bedrijf is verdubbeld hierdoor.

Het doel van volgend jaar is om het weer te verdubbelen en nog meer mensen op te leiden omdat ik vind dat er heel veel mensen niet de zorg krijgen die ze verdienen. Slechte therapeuten, slechte zorg en teveel medicijngebruik wat niet nodig is in mijn ogen. Ik hoop daar verandering in te brengen en ik ben er dan ook trots op dat de opleiding nu ook erkend is door de BATC en we nu een beroepsopleiding hypnotherapie hebben.batc

De kwaliteit van de opleiding is ook enorm omhoog gegaan en dat is te merken aan het niveau. Ook dat is een doelstelling voor volgend jaar om vooral de kwaliteit van de opleiding omhoog te halen. Wij willen marktleider worden op het gebied van professionele hypnose opleidingen en zijn goed bezig met uitbreiding naar andere locaties.

Wat doe jij voor werk eigenlijk? Ben je tevreden of kan het een stuk beter…

Weet je…

Ik was bouwvakker en nu hypnose trainer. Waarom? Omdat ik trainer wilde worden… Eerst was er de wens, toen het doel en daarna werd het waarheid. Maar je moet wel doorgaan en nooit je passie opgeven of loslaten. Ik zie zoveel mensen die stoppen en dan denk ik…. Waarom??

Soms is daar een goede reden voor, maar is er echt een goede reden om datgene wat je echt graag wilt los te laten? Doe je werk wat je niet wilt? Maak een plan en ga op zoek naar datgene wat je echt wilt gaan doen. Echt, het kan en ik weet dat het kan.

Het geheim??

DOORGAAN!

Zo simpel is het vaak wel. Uiteraard wel bijstellen als je loopt op een weg richting een ravijn, maar dat is wat anders dan stoppen. Ik wilde bedrijfstrainer worden en ik ben nu hypnose trainer. Was niet in de planning, maar de weg ontvouwt zich vanzelf voor degene die durven te lopen…

Doelen voor de Sport

Aikido zwarte bandOp sportief gebied was het ook een topjaar want ik haalde mijn zwarte band. Hoe dat precies is gegaan kan je lezen op ‘Mijn weg naar shodan’.

Sport is heel belangrijk. Het maakt je hoofd leeg, het zorgt ervoor dat je lichaam het lekker blijft doen en je hebt daardoor de energie om datgene te doen wat je wilt gaan doen. Kies een sport die je leuk vindt en ga dat gewoon doen.

Als je fitness en hardlopen niet leuk vindt dan ga je dat nooit volhouden. Niet doen dus! Zelf vind ik aikido te gek en ik heb er geen moeite mee om uren in de week daarmee bezig te zijn. Jij vindt vast ook wel iets dat bij je past en doe dat. Gezondheid en je energie is het belangrijkste bezit dat je hebt dus wees er zuinig op.

Wanneer je een plan maakt voor je leven, plan het dan als volgt in. Eerst je vrije tijd, dan sport en dan werk. Je vrije tijd heb je nodig om op te laden, sport heb je nodig om je energie op te krikken en dan kan je echt knallen op je werk (wat je leuk vindt natuurlijk).

En nog meer coole dingen die er zijn gebeurd

 • Op tv geweest bij 10xbeter de zomer door en op RTL 5 waar een miljoen mensen in totaal mij gezien hebben
 • Op radio 538 geweest bij Ruud de Wild en bij Dolf Jansen
 • In de grote zaal gestaan van het Zaantheater waar 300 mensen waren en waar ik 116 mensen tegelijk gehypnotiseerd heb
 • En nog de mooie momenten met geweldige mensen die ik ook dit jaar weer heb mogen ontmoeten…

Wat zijn jouw mooiste momenten??

Hoe haal je jouw doelen voor 2015

 1. Maak helder wat je wilt. Teveel doelen is niet handig, beperk je tot 1 of 2 dingen per thema. Een thema kan zijn sport, financiën, werk, relaties, gezondheid of emotiemanagement.
 2. Schrijf per doel uit wat het je zou kosten als je het niet haalt. Maak de ‘pijn’ van het niet halen heel sterk. Pijn is een sterke motivator voor veel mensen en kan je goed gebruiken. Stel jezelf vragen als: ‘Wat zou er gebeuren als ik over 5 jaar nog steeds veel zwaarder wordt?’ of ‘Wat als ik nu niet begin met sporten, hoe zou ik dan zijn over 10 jaar?’. Zet jezelf helemaal in die pijn en je zal merken dat je gedreven gaat worden.
 3. Uiteraard schrijf je ook op wat het je zou opleveren over 1,2,3,5 of 10 jaar. En verbind er heel veel plezier aan. Ook daar dompel je jezelf helemaal in.
 4. Dan ga je een plan maken om die doelen te halen. Zet subdoelen voor over 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, maar ook voor volgende week al. Je moet met je hoofddoelen iedere dag bezig zijn want dan geef je een signaal aan je brein dat dit moet gebeuren. Als je denkt dat je van een keer fitnessen meteen het lichaam hebt van Arnold Schwarzenegger dan gaat het niet werken… Zo is het met elk doel…
 5. Vier ieder gehaald subdoel en doel en maak na je gehaalde doelen weer nieuwe doelen. Je wilt natuurlijk niet in een gat vallen omdat je niet weet wat je zou moeten doen.

Het leven is voor mij een weg … geen bestemming … en de doelen zijn de wegwijzers :-)

Mijn doelen voor 2015 zijn

 1. Mijn relaties verdiepen en echt mooie en liefdevolle connecties opbouwen en/of versterken.wat zijn jouw doelen
 2. Fit en sterk worden wat betekent dat ik een sixpack heb voor 1 juni en minimaal 100 keer kan opdrukken dan. En de halve marathon kan lopen op 1 september.
 3. Mijn bedrijf vervijfvoudig qua omzet.
 4. De basisprincipes van het stok- en zwaardvechten onder de knie heb
 5. Een eigen theatershow
 6. Een eigen tv programma

Dat zijn mijn doelen. Niet teveel, niet te weinig en vrij uitdagend.

Wat zijn jouw doelen?

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Hans Pasmans
Door

Hans Pasmans

op 31 Dec 2014

Beste Edwin, Ofschoon ik me inmiddels niet meer laat leiden door jaarwisselingen met bijbehorende voornemens, wens ik je veel succes met het behalen van je doelen. Ook wens ik allen die je lief hebt een gezond en gelukkig 2015. Groet Hans

Jack Hendriks
Door

Jack Hendriks

op 01 Jan 2015

Beste Edwin. Ik ga het nieuwe jaar beginnen door eerst bij jou de Hypnose Basis Opleiding 1.0 te volgen. Ik ga dit jaar mijn leven volledig "omgooien"! Ik weet dat jij daarbij een grote rol ga spelen !! Tot 15 -01-2015. Jack Hendriks

Ann
Door

Ann

op 02 Jan 2015

Wat heb jij het mooi op een rij gezet! Waaw! Veel succes met het verwezenlijken doelen. Je bent de eerste persoon, die me in hypnose kreeg. Ik heb ondertussen al zoveel van jou geleerd! Bedankt dat jij me hoger op trekt! Leuk!

Reactie plaatsen