Het Metamodel
14 februari 2011 
in NLP
1 min. leestijd

Het Metamodel

Het metamodel wordt nogal eens onderwezen op een manier die niet werkt. Het wordt vaak onderwezen als een manier om informatie te verzamelen. Dat is het deels, maar vooral is het een manier om te beïnvloeden. In de themadag voorgesprek ga je het metamodel leren als beïnvloedingstool en niet alleen als informatie verzamelaar.

Wat is het metamodel

Het metamodel is een model dat de taal die wij spreken onderzoekt. Wat zeggen mensen nu echt en wat bedoelen ze precies. Als mens spreken we over onze ervaring. Die ervaring waarover we spreken doen we door middel van taal. De taal is het puntje van de ijsberg.

Als je kijkt naar het model hiernaast, dan zie je dat de ervaring wordt gefilterd. Er wordt informatie weggelaten, gegeneraliseerd en vervormd.
Ook gaat het langs al die dingen die we geloven en die we ons herinneren. Dan pas komt het binnen. De ervaring wordt dus al direct gefilterd.

Dan gebeuren er nog allerlei interne processen en voelen we emoties erbij. Van daaruit handelen we vervolgens.

Als we erover gaan praten over die ervaring dan geven we weer wat er intern afspeelt. In die taal kan je horen wat er allemaal wordt weggelaten, gegeneraliseerd en vervormd. Met het metamodel krijg je inzicht in wat dat dan is.

De oppervlakte en dieptestructuur

De ervaring waar over wordt gesproken noemen we de oppervlaktestructuur. De taal is namelijk het puntje van de ijsberg. Daaronder gebeuren allerlei processen en beslissingen die worden gemaakt voordat er iets wordt gezegd.

Door het stellen van vragen krijgen we inzicht in de dieptestructuur. De structuur van het proces eronder. Wat zijn de vooronderstellingen die worden genoemd. Wat moet je aannemen om de zin te begrijpen.

Bijvoorbeeld deze zin..

De kat zit op tafel

Wat moet je aannemen?

Er is een kat, een tafel en de relatie tussen die twee. Die vooronderstellingen neem je aan om de zin te begrijpen.

Dit is een simpele uitspraak, maar wanneer de zinnen complexer worden dan zitten daar allerlei vooronderstellingen in verborgen. Die komen dus zomaar binnen wanneer je daar niet op bedacht bent.

Wat is de beste vraag om dan te stellen

De beste vraag om te stellen in het metamodel is

Hoe weet je dat??

Dat daagt de grootste generalisatie uit en geeft meer informatie. Ook ben je hiermee direct de ander aan het beïnvloeden. Hoe? Doordat je nu degene dwingt om meer te gaan vertellen over wat er werkelijk aan de hand is. Vaak is wat er onder ligt niet datgene wat er eerst wordt gezegd.

Ga eens hiermee aan de slag en luister naar mensen. Daag ze uit om meer te vertellen door de vraag ‘hoe weet je dat’ en je zal merken dat je veel meer impact gaat krijgen in jouw communicatie met mensen.

Wil je hier alles over leren?

Kom dan naar de themadag ‘het voorgesprek’ en krijg een diep inzicht in de communicatieve processen van mensen.

Laat je reactie hieronder achter!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Lizanne Curvers
Door

Lizanne Curvers

op 15 Feb 2011

Laten we het meteen toepassen: Meneer Selij, Edwin, hoe weet je dit allemaal? We hebben dit ook kort behandeld bij mijn studie marketing en communicatie, het is erg leuk toch weer een verschil te zien, en een praktische toepassing daarbij is echt een verademing!

Peter Gruteke
Door

Peter Gruteke

op 15 Feb 2011

Hoi Edwin, Communicatie start toch met waarden en overtuigingen van jezelf? Als er een gesprek op gestart word wb auto's kan IK luisteren wat ik wil maar versta niet wat er gezegd word, dit omdat ik niks met auto's heb! En omdat ik het niet belangrijk vind daardoor heb ik bewuste danwel onbewust dit geen belangrijke plaats gegeven in mijn waardenlijst. Gaat het het nu over bijv over sport,hypnose,angsten of nlp dan ben ik een spons en zoals ze we eens zeggen dat je er met andere oren naar luistert. Dan luister ik ook beter en ik versta ook wat ik hoor. Dat omdat ik deze onderwerpen dus wel in mijn waardenlijst hebt meegenomen. Snap je ? Gr. Peter Gruteke

Miriam
Door

Miriam

op 15 Feb 2011

Goedemorgen Edwin,Al enige tijd spit ik door het materiaal dat jij ons aanbied. Het trekt mij enorm en mijn gevoel zegt ook dat dit mijn opstapje kan zijn. Ik struikel over mijn zelfvertrouwen en financiele situatie en in de veronderstelling dat jij deze kennis allemaal bezit durf ik nauwelijks een mail te maken en vragen te stellen. Ik weet inmiddels dat je geen foute vragen kunt stellen, je hebt daar alleen wel zelfvertrouwen voor nodig. Bang voor het feit dat een ander mij beter kan lezen en begrijpen dan dat ik mijzelf kan. Waar en hoe ga ik beginnen om mijzelf en anderen beter te begrijpen. Mijzelf beter uit te kunnen drukken (communiceren) Ik weet communiceren doe je op meerdere vlakken, hoe begrijp en gebruik je deze tools tezamen. Ik ben inmiddels begonnen om een beetje meer inkomsten te genereren en zo te starten met een van je lessen. Kun en wil jij mij adviseren welke vaardigheid ik mij het beste als eerste vaardig kan maken.Ik hoor graag van je want ik begin eigenlijk een beetje wanhopig te worden.Met lieve groet, Miriam

sico entius
Door

sico entius

op 15 Feb 2011

deze tip komt precies op het juiste moment; heb straks een "overleg" met alleen maar mensen die belangrijk vinden wat ze zelf te vertellen hebben. kijken of ik ze uit de tent kan lokken. dank je wel Edwin.groetjes Sico

Ray
Door

Ray

op 15 Feb 2011

Edwin, hoe weet je dat iemand een meester word in het meta-model nadat ze bij jou zijn geweest?Kun jij mij vertellen wat een "diep inzicht" is? Dat is uiteraard ook vervormd en afhankelijk van perceptie. Definieer meester voor mij, want zoals je weet heb je hele goede meesters en ook minder goede en zelfs ronduit slechte meesters. We hebben niet voor niets het spreekwoord: "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden."

Peter Gruteke
Door

Peter Gruteke

op 15 Feb 2011

Wat is nou goed of slecht? Er bestaat toch alleen anders, toch? Waardoor en wanneer is iemand een goede meester ik denk dat dit van persoon tot persoon verschilt ervan uitgaande van mijzelf is iemand een meester als ik begrijp en van een ander leer wat voor mij belangrijk/functioneel is en kan toepassen. Wat is doorslaggevend voor iemand die nog niet zeker is om een masterclass te gaan volgen. Volgens mij om zijn overtuiging te overtuigen.Succes,Gr. Peter

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 15 Feb 2011

@Ann Ik heb het veranderd. Dank je... En dat voor een bericht over taal ;-)@Ray Hoe ik weet dat iemand meester wordt? Als hij de dingen gaat toepassen die ik ga vertellen dan wordt hij het model meester. Wat een meester voor mij is, is iemand die in dit geval het metamodel beheerst en boven de termen staat. Dus iemand die het kan toepassen en niet alleen de termen uit zijn hoofd weet.De meeste mensen hebben het model geleerd, maar niet de structuur erachter. Omdat ze het hebben geleerd vanuit het boek 'The structure of magic' is er een vertekend beeld ontstaan over de toepassing van het model.@Lizanne Ik heb het model opnieuw geleerd van NLP mastertrainer Michael Breen. Dat geeft een heel ander idee en dat idee ga je leren in de masterclass. Welke vraag het beste werkt. Wat de hiërarchie is in het model (dat is iets dat de meeste niet weten..) en hoe het Milton model, herkaderen en sleight of mouth in het metamodel past.Dat is een verdieping in inzicht voor de meeste mensen.

Astrid
Door

Astrid

op 15 Feb 2011

Heel leuk en duidelijk geschreven stukje. Nu ik dit heb gelezen wil ik zeker er meer van weten!Altijd fijn om meer te leren over communicatie. Hypnose en NLP Heel interessant allemaal!! :D

Stef Kruip
Door

Stef Kruip

op 16 Feb 2011

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken Blijf denken zoals ik altijd heb gedacht blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd blijf doen zoals ik altijd heb gedaandan blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt !!

Reactie plaatsen