Hoe werkt hypnotherapie nu precies en wat kan je met Hypnotherapie
Hoe werkt hypnotherapie
17 januari 2013 
2 min. leestijd

Hoe werkt hypnotherapie

Veel mensen vragen zich af: ‘hoe werkt hypnotherapie’. Raken ze helemaal weg of worden ze een andere persoonlijkheid. Verliezen ze alle controle of gaan ze allemaal rare dingen doen. Tja, er zijn nogal wat misverstanden over hypnotherapie die ik even wil beschrijven.

Hoe werkt hypnotherapie

Hypnotherapie is bedacht om een onderscheid te maken van de hypnotiseur. Het is een vorm van psychotherapie gecombineerd met hypnose. Nu is de techniek geëvolueerd en maken we tegenwoordig onderscheid in verschillende vormen van hypnotherapie.

Wanneer je een hypnotherapie sessie ondergaat dan zal je merken dat je helemaal niet weg bent. Sterker nog, je bent juist helemaal bij. Je hoort vaak alles en zeker de stem van de hypnotherapeut. Je bent zeker niet in slaap al lijkt dat vanaf de buitenkant misschien zo.

Ook verlies je geen controle tijdens de hypnotherapie. Je krijgt juist veel meer controle. In een hypnotherapie sessie krijg je de mogelijkheid om controle weer te gaan nemen. Bijvoorbeeld over je angsten, verslavingen en gewoontes.

Het mooiste van een hypnotherapie sessie is wel dat niets gebeurt tegen jouw wil en dat verandering snel gaat. Je hoeft vaak niet 2 of 3 keer terug te komen omdat er vaak in 1 keer resultaat is. Uiteraard is dit niet altijd zo, maar voor heel veel problemen is dat wel zo.

Je wordt ook geen andere persoonlijkheid na een hypnotherapie sessie. Je wordt juist steeds meer jezelf. Een klant belde mij laatst nog om te zeggen dat de sessie een wonderlijk effect had gehad. Hij dacht dat hij meer op de voorgrond wilde komen, maar nu die onrust weg was, vond hij dat helemaal niet belangrijk. Hij vond het prima dat hij in de achtergrond aanwezig was.

Jouw bewustzijn kan wel een resultaat willen, maar jouw onbewuste weet echt precies wat je wilt en nodig hebt. Dat is belangrijk en dat maakt mijn werk ook zo eenvoudig. Als ik jou contact kan laten maken met jouw onbewuste, doe jij de rest.

Hoe werkt hypnotherapie precies

Er zijn verschillende vormen van hypnotherapie. We kennen een aantal vormen:

  • Klassieke hypnotherapie
  • Moderne hypnotherapie
  • Resultaatgerichte hypnotherapie

Klassieke hypnotherapie

Dit is de vorm die vroeger (begin vorige eeuw) veel gebruikt werd en nog steeds gebruikt wordt. Het kenmerkt zich door directe instructies en suggesties en het opleggen van een identiteit. Dat kan heel goed werken wanneer iemand in een diepe hypnose is, maar als het vertrouwen zwak is, zal het resultaat minimaal zijn.

Moderne hypnotherapie

Dit is de Ericksoniaanse hypnotherapie methode en dat houdt in dat de cliënt alles zelf doet. Zijn eigen hypnose en eigen verandering. Ericksoniaanse hypnose komt van Milton Erickson en die ging er vanuit dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft om de verandering zelf te maken.

Er wordt dus niets opgelegd, maar bied ruimte en dat is al een grote stap voorwaarts..

Resultaatgerichte hypnotherapie

Vanuit de twee oude stromingen is er een nieuwe stroming en die noemen we resultaatgerichte hypnotherapie. Het is de combinatie van de twee stromingen. De effectiviteit van de klassieke en de open benadering vanuit de moderne stroming.

In resultaatgerichte hypnotherapie gaat het om het resultaat en om dat zo snel mogelijk te behalen. De klassieke en moderne hypnotherapie is vaak gemiddeld 6 sessies of langer. Resultaatgerichte hypnotherapie is 1 tot 3 sessies. Dat is het verschil. Wij werken daarom met resultaatgerichte hypnotherapie.

Wil je een afspraak maken, neem dan contact met ons op.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Pat Tarascio
Door

Pat Tarascio

op 04 Dec 2018

Ik was gisteren bij zinvol Roermond. En het was erg teleurstellend want oefeningen om te ontspannen was het enige wat ik kreeg en dat doet een fysiotherapeut ook en deze lukken bij mij niet toen ik bij het einde vroeg waarom ik niet onder hypnose was gebracht zei zij mevrouw u moet nu gaan terwijl ik eerst gewoon bij mijn voornaam werd aangesproken Dit was een erg nare ervaring waar ik lang voor onderweg ben moeten zijn en wat mij heel veel stres erbij heeft bezorgd.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 10 Jan 2019

Misschien goed om bij ons een langs te komen. Dan zal je een betere ervaring krijgen wellicht.

Reactie plaatsen