Hypnose doen? Maak ze believers..
Hypnose doen? Maak ze believers..
14 januari 2014 
in Hypnose
2 min. leestijd

Hypnose doen? Maak ze believers..

Milton Erickson zei het in de vorige eeuw al. Je werkt met wat er is in de hypnose maar bijna niemand doet dat. De meeste hypnotherapeuten werken met een script, oftewel scriptnose en geen hypnose. En dat terwijl de hypnose opleidingen Erickson een groot hart toedragen. Ze doen de meester echter weinig eer..

Hypnotherapie en hypnose is veel makkelijker

Hypnose is veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Iedere cursist die bij ons de hypnose opleiding doet is na 1 dag al verwonderd dat hij allerlei hypnotische fenomenen bij iedereen voor elkaar krijgt en dat komt omdat ze iets ontdekken wat Erickson ook al lang had ontdekt.

Erickson was een fenomeen maar wel wat langdradig. Hij gebruikte taal geniaal, maar in de hypnose is dat amper bruikbaar. Het is leuk voor conversationele hypnose of zoals ze in NLP gebruiken, maar de bruikbaarheid heeft zijn grens.

Mensen praten normaal niet zo met elkaar dus de instructies komen soms gewoon niet binnen wanneer je de geniale taalpatronen gebruikt die Erickson gebruikte. In diepe hypnose hoeft dat ook niet en is dat alleen maar verwarrend.

Ook het idee dat je het bewustzijn moet verwarren is zo’n fabeltje wat van Erickson vandaan komt en ‘hypnotiseurs’ prediken alsof dat waar zou zijn. Vooral NLP-ers hebben er een handje van te denken dat hypnose iets is als ontspanning, dat je verwarring moet gebruiken of het bewustzijn moet volladen met instructies zodat het overvol raakt en je zo contact krijgt met het onbewuste.

Yeah right…

Dat is dus niet waar…

Ze kunnen daar niets aan doen want ook de bedenkers van NLP kunnen niet echt goed hypnotiseren. Ze kiezen de mensen uit die ze hypnotiseren en dan lijkt het geweldig. Niet alleen de bedenkers van NLP doen dat, de meeste hypnotiseurs en hypnose trainers doen dat.

Ze zoeken de somnambulisten uit, de 20% van de mensheid die direct diep in hypnose gaan, wat je ook doet. De rest is juist de uitdaging en 1 ding wat Erickson deed werkte juist heel goed. Zelf ben ik geen fan van Erickson, het is voor mij veel te omslachtig, maar hij had 1 punt wat je direct zal onderscheiden van de rest van de hypnotiseurs.

Je werkt met wat er is…

En de meeste hypnotiseurs missen dit punt finaal. Ze doen hun ding, een scriptje, een inductie, een protocolletje en missen het belangrijkste.

Wat je wil is dat ze gaan geloven

Je wilt dat de mensen die in hypnose gaan jou gaan geloven. Maak ze ‘believers’!

Heb je wel eens gehoord:

  • Ik weet niet of ik echt wel in hypnose was hoor, ik hoorde alles wat je zei..
  • Het was lekker ontspannen maar ik was er wel de hele tijd bij, was ik wel in hypnose???

Of iets in die strekking…

Als je dat herkent dan waren het geen believers. Je wilt wel dat ze gaan geloven dus je moet ze een ervaring geven en het beste is nog met hun ogen open. Laat hun hand plakken terwijl ze ernaar kijken, hun arm omhoog gaan terwijl ze ernaar kijken of iets dergelijks.

Dan zijn het Believers!

En dat maakt jou direct iemand die echt goed is en waarin mensen echt vertrouwen hebben. Bij iedereen moet die test lukken en bij ons leren we de masterpractitioners hoe ze een 100% resultaat hebben en dat hebben ze.

De truc is om te werken met wat er is en daar je test op uit te zoeken. Wanneer je dat slim doet en daar zijn trucs voor dan lukt het altijd. Die trucs zijn te lang om uit te leggen hier op papier maar wanneer je die doet dan kan het niet mislukken.

Wanneer je hypnose gaat doen, maak de mensen ‘believers’. Zo zal alles wat je daarna doet een beter resultaat hebben.

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt en deel het als je wilt door op de onderstaande knoppen te drukken.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen