Hypnose is dat paranormaal?
Hypnose is dat paranormaal?
15 september 2015 
in Hypnose
2 min. leestijd

Hypnose is dat paranormaal?

Hypnose wordt ook wel door veel mensen in het paranormale hokje gestopt. Dat is natuurlijk niet vreemd als je het fenomeen hebt bestudeerd van de buitenkant. Het lijkt inderdaad bijna wel bovennatuurlijk, maar is dat zo?

Is hypnose paranormaal?

Hypnose is zeker niet paranormaal, maar er zijn mensen die dat graag willen geloven. Het is natuurlijk ook wel een wonderlijke staat en ook ik vind het nog steeds apart als mijn arm als vanzelf omhoog gaat. Maar wonderlijk is wel iets anders dan paranormaal.

Toch mengen veel therapeuten het ‘paranormale’ met hypnose en vertellen dan over vorige levens, zielenreizen, contact met je hogere zelf en meer van dat soort dingen. Prima, dat moet iedereen zelf weten, alleen dan blijft hypnose wel in die hoek hangen.

Zelfs de meest vooraanstaande hypnotherapeuten in dit vakgebied maken die dwaling door zich daarmee in te laten. Ze hebben zichzelf gehypnotiseerd door hierin te geloven en zullen uiteraard dus ook de bewijzen creëren. Wat veel erger is vind ik dat ze hun cliënten hiermee hypnotiseren. Wanneer je dit bewust doet en weet dat je bewust dit inzet, is het prima, maar de meeste geloven werkelijk in vorige levens.

Vorige levens en reïncarnatie

Een hele tijd geleden las ik een gerenommeerd boek over hypnotherapie in Nederland. De schrijver begon een heel relaas over zielen, karma en vorige levens en leidde daarmee het boek in. Alsof het een waarheid was. Dat vond ik zo apart en ik vraag mij nog steeds af of hij dat nu werkelijk gelooft of dat het een idee was om mensen te hypnotiseren ermee.

Nu vraag je je misschien af waar ik in geloof en of ik dus niet in dat soort dingen geloof. Laat ik het zo zeggen. Wanneer ik aan mijn cliënt vertel dat ik geloof in vorige levens. Dat we allemaal een ziel hebben en dat die ziel karma oppikt tijdens die levens en dat wil uitwerken in dit leven. Dan is de kans zeer groot dat mijn cliënt naar een vorig leven gaat omdat ik hem hypnotiseer met dat idee.

Daar heb ik persoonlijk geen zin in, omdat het niet uitmaakt of het probleem in dit leven wordt opgelost, in een vorig leven wordt opgelost of in een volgend leven wordt opgelost.

Een volgend leven?

Precies, een volgend leven. Zelf heb ik een tiental experimenten gedaan met cliënten en hun problemen opgelost in een volgend leven, dus dat kan ook. Je moet ze dan alleen nog iets meer overtuigen van dat idee. Ons brein kan prima bevatten dat een voorval eerder, in het nu problemen oplevert. Ons brein kan echter heel moeilijk bevatten dat iets later ook nu problemen oplevert.

Maar goed, is niet alles nu?

Vandaar dat ik een voorstander ben om hypnose los te koppelen van reïncarnatietherapie en andere paranormale invalshoeken. Wanneer we dat namelijk (onnodig) blijven combineren zullen dokters dit fenomeen nooit helemaal omarmen.

Werkt reïncarnatietherapie dan niet?

Natuurlijk werkt reïncarnatietherapie. Werken met vorige levens gaat prima en je kan er hele mooie dingen mee doen. Zelf heb ik aardig wat zielenreizen ondergaan zeg maar, en dat voelde prima.

Het gaat erom dat je beseft dat ook jij gehypnotiseerd bent met dat idee. Dat het allemaal bestaat. Misschien is het ook wel zo, dat weet ik niet, maar het zou heel goed een illusie kunnen zijn. En die illusie noemen we ook wel hypnose en zolang we niet ‘wakker’ zijn en zelf in hypnose zijn, is het handig om daar bewust van te zijn.

Zet je het in om zo mensen naar je praktijk te krijgen die daarnaar zoeken. Perfect. Maar ga je je eigen geloof opdringen als een Jehova die langs de deuren gaat, dan denk ik persoonlijk dat je de plank mis slaat. Je hoeft mensen niet te bekeren naar jouw religie, het enige wat je hoeft te doen is mee te gaan met hun religie en daar wat aanpassingen in te maken. En uiteraard doen zij dat zelf.

Ben je benieuw hoe ik hypnose dan zie? Download dan hieronder het gratis rapport over hypnose 2.0..

Klik hier om het hypnose 2.0 rapport te downloaden

En deel het gerust met je netwerk dit artikel :-)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen