Je eigen trauma aanpakken: zó doorbreek je de cyclus
Je eigen trauma aanpakken: zó doorbreek je de cyclus
17 augustus 2022 
3 min. leestijd

Je eigen trauma aanpakken: zó doorbreek je de cyclus

Er wordt gezegd dat we in een getraumatiseerde samenleving leven: bijna iedereen draagt in meer of mindere mate een trauma met zich mee. Het beste wat je kan doen voor de wereld, je kinderen én - met terugwerkende kracht - voor je ouders is je eigen trauma aanpakken (lees: aankijken, doorvoelen, helen, transformeren). Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je je verwondingen doorgeeft aan je zoon of dochter. Het is dan alsof de geschiedenis zich herhaalt. Het goede nieuws: die hele bloedlijn van generationeel trauma kan bij jou stoppen! Zó doorbreek je de cyclus.

Zó doorbreek je de cyclus



Trauma’s worden doorgegeven

Door actief een traumatisch aspect in jou te helen en transformeren zorg je ervoor dat je het pad van de volgende generatie schoonveegt. Jouw helingsproces is dus meer dan persoonlijke ontwikkeling; het is familiaire ontwikkeling. De allerbelangrijkste stap hierbij is om de pijnlijke herinneringen uit het verleden onder ogen te komen. Een psychotherapeut kan je hierbij begeleiden.

Bij HIN zijn we blij dat er steeds meer aandacht is voor de effectiviteit van psychotherapie bij trauma. Ook op de nieuwssite nu.nl verscheen een artikel over dat trauma’s kunnen worden doorgegeven aan je kinderen. Enkele reacties onder het artikel lieten ook meteen doorschemeren dat niet iedereen de impact van het bericht snapt:

’Ik wil mijn ouders bedanken dat ze er nooit over gepraat hebben en het trauma hebben weggestopt. Daardoor heb ik er nu geen last van...’

Het is zeer waarschijnlijk dat deze persoon er wel last van heeft of gaat krijgen. Over transgenerationele of zelf meegemaakte trauma’s hoeft namelijk niet gesproken te worden om ze toch door te kunnen geven. Ze worden opgeslagen in je lichaam en bij de opvoeding, of zelfs al tijdens de zwangerschap, onbewust meegegeven aan het kind.

Het nut van geheugen

Een herinnering blokkeren of de daaraan gekoppelde emotie verdrukken lost je problemen niet op en kan ze zelfs erger maken. Sterker nog, pijnlijke of traumatische herinneringen hebben een belangrijke overlevingsfunctie. Slecht gedrag, verslavingen of toxische relaties kunnen jaren later nog pijn oproepen. Echter probeer je deze situaties in de toekomst juist te voorkomen en daar ligt ook meteen het nut van negatieve herinneringen die je beter onthoudt dan positieve herinneringen. Ze zorgen ervoor dat je bepaald gedrag niet herhaalt. Dus: laten we doorvoelen in plaats van vergeten.

Nieuwe mentale associaties plaatsen

Om het traumatische aspect te verwijderen is het nodig om bij bepaalde invloeden van buitenaf die de herinnering triggeren nieuwe en veiligere mentale associaties te plaatsen.

Je kind doorbreekt de cyclus

Wat je vaak terugziet in ouderschap is dat een kind op bepaalde momenten in het leven dezelfde (foute) keuzes maakt als zijn ouders. Een ander contrafeitelijk scenario is dat het kind bewust kiest om de zaken anders aan te pakken. Het kind is dan in staat de cyclus te doorbreken; een nieuw of hoger bewustzijn is ontstaan. Een ouder heeft naast het ouderschap altijd nog zijn eigen emoties en strubbelingen. Het pad van zelfontwikkeling gaat door tot aan je dood. Het gaat erom dat je je kind een goede basis meegeeft: de begeleiding én de ruimte om hun eigen juiste keuzes te maken. En als de tijd rijp is, samen of individueel eventuele trauma’s te helen.

“35 minuten om 35 jaar leed weg te nemen”

Hypnose is heel effectief bij trauma. Er zijn al genoeg patiënten geweest waarbij na een half uur in de hypnose-stoel gezeten te hebben hun hele gevoel van angst weg was. Zo waren bij een ex-militair de geluiden in zijn hoofd helemaal verdwenen. Dit vond hij heel bijzonder, want hij had al 35 jaar lang therapie en medicijnen gehad en met een hypnosesessie was hij in één klap flink verder geholpen.

3 voordelen van hypnotherapie bij trauma:

1. Je komt sneller bij bepaalde herinneringen, doordat suggesties eventuele gevoelens van schaamte en schuld over die herinnering kunnen wegnemen.

2. Het biedt de juiste begeleiding: op een veilige manier haal je het trauma terug in plaats van dat je daar op een destructieve manier probeert te komen. Ook tussen de sessies door wordt de veiligheid van de cliënt in acht gehouden.

3. Er wordt eerst uitgebreid gekeken welke techniek geschikt is om het trauma op te lossen. Bij regressie wordt je begeleid tot loslaten terwijl je onder hypnose bent. Je kunt dan het moment vanuit een andere perspectief bekijken dan je normaal gesproken doet. Met nieuwe informatie kun je je herinnering zodanig veranderen dat het niet meer het effect op je heeft dan dat het altijd had.


Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen