Zo helpt hypnotherapie bij een seksverslaving
Zo helpt hypnotherapie bij een seksverslaving
11 augustus 2022 
2 min. leestijd

Zo helpt hypnotherapie bij een seksverslaving

Bij iemand met een seksverslaving is de behoefte aan seks overmatig. De persoon heeft een hoog libido, zul je misschien concluderen. Fout! Libido niks met de verslaving te maken. Het verschil zit ‘m in de motieven waaróm seksverslaafden naar seks zoeken: ze doen dit vaak (onbewust) om stress, angst of trauma’s te onderdrukken. Hypnotherapie kan dit lijdenspad schoonpoetsen.

Zo helpt hypnotherapie bij een seksverslaving


Inzoomen op gedachten

Regelmatig vreemdgaan tijdens een relatie, betalen voor seks, porno kijken, het onbeschermd doen met onbekende personen en daarbovenop vaak niet met je volle aandacht bij de sekspartij zijn: een rijtje signalen die kunnen duiden op een seksverslaving. Mensen met een seksverslaving hebben niet alleen veel zin in seks, maar hebben eigenlijk altijd een onderliggend probleem. Deze problemen kunnen bestaan uit:

  • stress;
  • angst;
  • depressie;
  • schaamte.

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe de hersenactiviteiten van een seksverslaafde zijn ten opzichte van andere verslavingen, maar geven wel aan dat het belangrijk is om de gedachten die leiden tot het gedrag onder de loep te nemen.

“Ik heb pas een leuk en spannend leven als ik regelmatig seks heb.”
“Ik ben lelijk maar tijdens seks word ik gezien en krijg ik de bevestiging dat ik toch mooi ben.”

Hypnotherapie biedt de oplossing bij dit soort overtuigingen. Er wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van een verslaving; deze is niet altijd duidelijk voor de verslaafde. Vervolgens kan de therapeut met verschillende technieken de verslaving veranderen en wegnemen.

Regressie met hypnose

Tijdens hypnotherapie kun je het moment achterhalen dat ervoor gezorgd heeft dat je vatbaarder werd voor een verslaving. Regressie is hiervoor een begeleidende techniek om met andere ogen naar dat moment te kijken: je kunt nu bewust op zoek gaan naar een andere suggestie dan het “laat ik nu maar seks gaan hebben met wie dan ook”-gedrag waar je gewend aan bent geraakt.

Hypnotherapie kan een goede ondersteuning zijn om de overtuigingen die leiden tot daadwerkelijke seks zonder liefde eens onder de loep te nemen - Edwin Selij

Nieuw ritueel

Bij de meeste verslavingen is er sprake van een onbewust ritueel voordat, tijdens en nadat de handeling van de verslaving plaatsgevonden heeft. Tijdens hypnotherapie kan achterhaald worden hoe dit ritueel eruit ziet. Vervolgens kan de hypnotherapeut een nieuwe suggestie geven die het oude ritueel vervangt. In de NLP wordt dit gedaan met het Swish-patroon.

Als het ritueel is om direct na het werk een persoon te ontmoeten om seks mee te hebben, kan het nieuwe ritueel zijn om direct na het werk een half uurtje te gaan sporten. Daardoor behoud je toch een deel van het ritueel, namelijk fysieke inspanning, maar heb je geen last meer van de risico’s.

Triggers achterhalen

Daarbij kan hypnotherapie ook helpen om de triggers van dit ritueel te bepalen, zoals eerder gesteld kan stress, angst, depressie en schaamte een onderliggend probleem zijn van een seksverslaafde. Als bijvoorbeeld stress op het werk of in de relatie een trigger is om op zoek te gaan naar seks kan dit achterhaald worden. Vervolgens kan de hypnotherapeut handvatten geven aan de verslaafde om beter om te kunnen gaan met stress. Hierdoor is de seksuele ontlading niet meer nodig om voor stressvermindering te zorgen.

Ego versterken

Een negatief zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je als seksverslaafde op zoek gaat naar seks. Een hypnotherapeut achterhaalt samen met de cliënt welke angst dit zelfbeeld veroorzaakt. Wanneer er bijvoorbeeld een angst ligt op de lichamelijke aantrekkelijkheid, waardoor de persoon bij anderen bevestiging zoekt in plaats van bij zichzelf, kan de hypnotherapeut je helpen om een beter beeld van je lichaam te krijgen. Een andere oorzaak is schaamte die kan ontstaan uit de seksverslaving: misschien neem je het jezelf als seksverslaafde kwalijk dat je voor de zoveelste keer seks hebt gehad en krijg je allerlei gedachten die negatief reflecteren op jezelf. Om een verslaving te kunnen stoppen is een gezond geloof in jezelf de basis.

Zie hier een video met een egoversterkende oefening:Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen