Je probleem is als een opengemaakt koekje
Je probleem is als een opengemaakt koekje
14 mei 2019 
1 min. leestijd

Je probleem is als een opengemaakt koekje

Mijn zoon die ging stage lopen bij groep 1 en 2, vroeger de kleuterschool. Zo groot is hij niet voor zijn 14 jaar, maar je bent meteen de meester.

En dat doet wat met zo een jongen. De status die je toebedeeld krijgt van die kinderen is praktisch dezelfde status als bij de juf die ze hebben. Dus met ieder probleem komen ze naar je toe.

Huilend kwam er op een gegeven moment een jongetje naar hem toe. Hij had echt een groot probleem.

‘Meester, mijn koekje is opengemaakt door mijn vriendje. En ik wilde hem zelf openmaken…’

Huilen, huilen, huilen. Dikke tranen want zijn koekje was al opengemaakt.

Mijn zoon zei in de avond tegen ons: ‘Dat is toch apart, wat maakt het nou uit dat je koekje al is opengemaakt…’

En toen kreeg hij zelf een inzicht: ‘Voor die jongen op die leeftijd is dat het grootste probleem wat er op dat moment is. Voor mij is het grootste probleem dat ik niet mag gamen… Maar pap dat is het voor jou niet…’

‘Nee ik kan de hele dag gamen als ik zou willen, dat is zeker niet mijn grootste probleem nu’

‘Eigenlijk zijn onze problemen precies hetzelfde als dat jongetje. Het is een koekje dat is opengemaakt door een vriendje…’

Daar dachten we over na en het klopt.

De problemen die je nu ervaart zijn over twintig jaar irrelevant. Waarschijnlijk over een jaar al, maar over twintig jaar zeker. En als je tachtig bent dan kijk je naar de problemen die je had toen je 40 was als dat je naar een kleuter kijkt met zijn opengemaakte koekje.

Voor die kleuter op dat moment is het het grootste probleem dat er is. Er is niks groters. Voor jou is dat het probleem dat je nu ervaart.

Natuurlijk vind je dat het van een hele andere categorie is dan een koekje. Was het maar een koekje Ed, dan was het een stuk makkelijker! Klopt, maar als je een kleuter zou zijn, dan had je dit probleem wat je nu ervaart hoogst waarschijnlijk niet gehad. Dan zat je met je koekje te huilen bij de meester.

En nu zit je misschien wel weer te huilen met een opengemaakt koekje. Althans zo denk je er over 20 jaar over. Het koekje kan ook niet meer dichtgemaakt worden, het is al open.

Maar ja, het is maar een koekje toch?

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen