Kopieergedrag is heel erg goed om te doen
Kopieergedrag is heel erg goed om te doen
07 mei 2019 
1 min. leestijd

Kopieergedrag is heel erg goed om te doen

Er zijn te veel kopietjes en veel te weinig kopietjes.

Laat mij dat even uitleggen. Aapjes doen aapjes na en mensen zijn net zo. Prima, want zo leren we lopen, praten, lezen, rekenen en in wezen alles wat handig is om te overleven in deze maatschappij.

We kopiëren elkaar. Maar ja, de vraag is: ‘Van wie kopiëren we…’

Meestal van mensen die het ook niet perse heel goed kunnen. En dan worden we ook zo.

Kopieergedrag is heel erg goed

Vind je eigen uniekheid hoor je dan. Klinkt ok, maar als dat betekent dat het nog beroerder is dan de rest, dan kan je beter een goede kopie worden.

Je kan natuurlijk zelf proberen het wiel uit te vinden, maar het wiel bestaat al. Is vrijwel al zo geperfectioneerd dat je er weinig meer aan kan verbeteren. Je kan het beter kopiëren.

Dat geldt voor bijna alles. Wil je een bedrijf bouwen? Kopieer dan strategieën van mensen die dat al hebben gedaan. Wil je een liefdevolle relatie? Kopieer dan de mensen die dat al doen, en het liefst al jaren lang doen.

We hebben te weinig goede kopietjes. Daarom gaan de meeste ondernemers failliet of stoppen ermee. Daarom zijn er zoveel scheidingen tegenwoordig. Daarom zijn er zoveel kinderen met problemen. We proberen zelf steeds het wiel uit te vinden, terwijl het wiel al bestaat.

Vanwege de bullshit reden dat wij het wel beter kunnen. Terwijl dat vaak niet zo is (lees: bijna nooit!). Lullig om te zeggen misschien, maar zo uniek ben jij helemaal niet. Je problemen zijn niet uniek, je struggels zijn niet uniek, je ervaringen zijn niet uniek en jij? Jij bent ook niet zo uniek.

Ik ook niet. Is dat erg? Nee. Het meeste is gewoon een kopie van een ander. Er zit uiteraard wel een klein beetje jij in, maar niet heel veel.

Als jij dat wel wil denken, prima. Ook daar ben je niet uniek in, dat willen de meeste mensen namelijk. Het gevoel dat ze uniek zijn en biologisch gezien zijn ze dat ook. Dus die heb je.

Maar veel handiger is te kijken hoe je een verdomd goede kopie wordt. Stel je voor je kopieert een miljonair, iemand die een toprelatie heeft, een goede vader of moeder, iemand die supergezond is en de fitste man/vrouw van de wereld.

Dan ben je een verdomd goede kopie die waarschijnlijk ook nog eens zeer uniek is.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen