Ontdek hoe makkelijk jij je met taal laat hypnotiseren
12 november 2013 
3 min. leestijd

Ontdek hoe makkelijk jij je met taal laat hypnotiseren

Hypnose klinkt heel mythisch en voor veel mensen is het een vreemd fenomeen. Dat komt omdat ze het nog niet begrijpen. Dankzij Rasti Rostelli zijn er veel misvattingen gekomen over hypnose. Niet dat hij daar wat aan kan doen, hij gebruikt ze in zijn voordeel als entertainer, maar ze prenten wel een idee in bij mensen dat niet klopt. En dat terwijl mensen zich continu laten hypnotiseren door anderen.

Hypnose en taal

Wanneer we kijken naar hoe wij de wereld ervaren dan is dat alleen al een interessant fenomeen. We ervaren de wereld namelijk op onze eigen unieke manier. De wereld is ‘gewoon’ de wereld, alleen onze perceptie op die wereld verschilt van mens tot mens.

Dat komt door onze filters. Die filters zijn:

  • Weglaten
  • Vervormen
  • Generaliseren

De eerste twee staan in dienst van de derde. We laten veel dingen weg om zo niet gek te worden van alle informatie die op ons afkomt. Volgens Ap Dijksterhuis zijn dat 11.2 miljoen bits aan informatie per seconde (bron: het slimme onbewuste). Als je bedenkt dat een letter ongeveer 5 bits aan informatie bevat dan kan je je een beetje voorstellen hoeveel info er op je afkomt.

Daarvan verwerk je volgens hem er maar 60 bewust. Dat is helemaal niet veel natuurlijk, nog lang geen procent. Het meeste laat je dus weg en verwerk je onbewust. Dat is prima natuurlijk want jouw brein kan dat ook makkelijk.

Je laat bijvoorbeeld alle ultraviolette kleuren weg en geluiden die te hoog of te laag zijn. Dat hebben wij als mens ook niet nodig, maar ze zijn er wel.

De filters die we gebruiken

De andere filters die we gebruiken zijn de meest interessante. De een is vervormen en de ander is generaliseren. Het filter vervormen zorgt ervoor dat wij de realiteit zo creëren voor onszelf dat het klopt met ons idee van de realiteit. Generaliseren gebruiken we als basis van leren.

Bijna alles wat we hebben geleerd hebben we gegeneraliseerd om het onszelf makkelijk te maken. Denk aan fietsen, autorijden, lezen, maar ook bang worden voor bepaalde dingen of kwaad worden op bepaalde zaken.

Ook wat we geloven is vaak een generalisatie zoals: ‘Mannen zijn hier niet goed in’ of ‘Leren is moeilijk’. Dit soort overtuigingen zijn niet perse handig om te hebben maar de filters vervormen en weglaten zorgen er wel voor dat ze in stand blijven.

En wat geloven we nog meer??

Een van de meest sneaky manieren om te beïnvloeden is het werken met vooronderstellingen. Een vooronderstelling is datgene wat jij moet vooronderstellen om de zin die je hoort of leest waar te kunnen maken en te kunnen accepteren. Dit gaat heel onbewust.

Bijvoorbeeld:

‘De kat rent achter de hond aan’

Wat moet je hier vooronderstellen om deze zin kloppend te krijgen? In ieder geval dat er een kat is en een hond is. Dat ze op de een of andere manier zo lopen dat er een volgorde ontstaat. Dat ze überhaupt kunnen rennen.

Dat zijn heel veel dingen die jij gewoon aanneemt en niet over nadenkt. Deze zin hypnotiseert jou om te gaan denken aan een hond, een kat, dat ze kunnen rennen en in een bepaalde volgorde dat doen.

Je denkt nu misschien, wat maakt het uit. So what!

Precies en dat is nu hetgeen wat het zo interessant maakt. Omdat je er niet heel veel aandacht aan besteed word je makkelijk gehypnotiseerd.

Kijk eens naar de volgende zinnen:

Hoe diep is jouw trance nu terwijl je dit leest denk je?

Wanneer je in trance bent ben je dan niet benieuwd hoe makkelijk het is om te veranderen?

Wat wordt er vooronderstelt in deze zinnen? Allereerst de eerst zin.

Je kan lezen, je bent in trance en die trance heeft een bepaalde diepte. Vooral de tweede vooronderstelling is interessant, wat wanneer jij zou antwoorden met ‘niet zo heel diep’ dan neem je wel de vooronderstelling aan dat je in trance bent. Begin je te beseffen hoe krachtig dit is al?

De volgende zin:

Er wordt vooronderstelt dat je in trance zal gaan vanwege het woordje wanneer, dat je benieuwd bent, dat het makkelijk is om te veranderen. Als jij zou antwoorden met bijvoorbeeld ‘daar ben ik wel benieuwd naar ja..’, dan neem je dus de vooronderstellingen aan dat je:

  1. Makkelijk kan veranderen
  2. In trance zal gaan

En dat kan in gesprekken zeer waardevol zijn. Niet alleen voor de hypnotherapeut natuurlijk, maar voor iedereen die werkt met mensen en communiceert.

Wat is jouw doel met jouw communicatie

Wat is jouw doel met jouw communicatie. Dat is belangrijk om helder te hebben. Van daaruit ga je bedenken wat je wilt vooronderstellen. Als dat bijvoorbeeld is dat ‘veranderen makkelijk is’, dan kan je dat in jouw communicatie op verschillende manieren gaan inweven bijvoorbeeld op deze manieren:

  • Wanneer je je realiseert dat veranderen makkelijk is wat zou je dan doen? Dit of dat…
  • Wat denk je dat het eerste resultaat zal zijn van dat veranderen makkelijk is?

En zo zijn er nog meer te bedenken natuurlijk. Dit is een studie op zich maar wel een hele interessante om je in te gaan verdiepen denk ik. Ik hoor ook graag wat je hier van vindt.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Karel Bus
Door

Karel Bus

op 17 Nov 2013

Beste Edwin, Ik zal mij even voorstellen... Mijn Naam is Karel Bus ik ben 51 jaar en ben momenteel actief als uitvinder , ik ben voor 8 jaar terug begonnen om een innovatie te realiseren en ik kan je zeggen dat dat slopend is, het is een levelingsysteem voor onder andere trappen -ladders statieven en noem maar op

We zijn momenteel bezig samen met VDL in Eindhoven bezig om de doorontwikkeling af te ronden zij gaan dan ook de productie doen en je begrijpt dat dat alles heel spannend voor mij en mijn gezin is en , ik heb hier ook al veel geld in moeten stoppen....nu denk jij waarom vertel je mij dit alles??? Ik heb medisch gezien al het een en ander meegemaakt en onder vind nog iedere dag last van veel pijn mijn rug is tweezijdig vast gezet en heb hevige pijn van een nekhernia en daar bij heb ik ook nog eens Tinnitus(oorsuizen) ik hoor 24 uur per dag een frequentie van 5000 hertz en dat is erg vermoeiend en het kost mij dan ook veel moeite om geconcentreerd mijn werk te blijven doen daarbij ben ik links helemaal doof! Mijn vraag is nu...is er via hypnose een kans om van dat oorsuizen af te komen ik word hier nl helemaal gek van zo als je wel licht zult begrijpen. Overigens vind ik het heel interessant wat jij doet en bereikt hebt !!! Hopelijk ga ik in de toekomst genoeg producten verkopen en ga dan ook zeker cursussen bij jou volgen want ik ben hier super geïnteresseerd in!! Overigens mijn dochter heeft heel veel de zelfde klachten als ik nekklachten pijn in de gewrichten, en we zijn al overal geweest en niets helpt! Beste Edwin ik zou het waarderen als jij mijnvraag wil beantwoorden? Met vriendelijke groet, Karel Bus

Simone Hoof
Door

Simone Hoof

op 16 Jan 2014

Beste heer Bus, Het is al even geleden dat u deze reactie plaatste dus hopelijk leest u dit nog. Ik weet uit ervaring hoe verwoestend tinnitus kan zijn op iemands leven. Daarom w

Corrie
Door

Corrie

op 31 Mar 2014

Graag zou ik ook willen weten of hypnose tinnitus kan beïnvloeden. Tevens zou ik willen weten of hypnose pijn bij kanker kan verminderen?

Reactie plaatsen