Pijnbestrijding met hypnose
Pijnbestrijding met hypnose
06 augustus 2013 
in Hypnose
2 min. leestijd

Pijnbestrijding met hypnose

Op welke manieren kan je allemaal pijn bestrijden met hypnose? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld en ik antwoord dan altijd: ‘Heel veel’. Maar ja hoeveel dan..

Pijnbestrijding met hypnose

Er zijn aardig wat manieren om inderdaad pijn op te lossen. Zeker met hypnose kan je heel veel doen. Zo kan je met een formele inductie de pijn verdoven, je kan naar het moment teruggaan naar waar het begon en het transformeren of in een gesprek het oplossen.

Al die dingen zijn mogelijk en zijn ook heel makkelijk om te leren. Kijk eens hieronder naar een filmpje wat er gemaakt werd tijdens de vierdaagse in Nijmegen hoe eenvoudig het is.

Eenvoudig toch?

Misschien denk je dat het niet zo makkelijk kan of dat je er een bepaalde gave voor nodig hebt om dat te kunnen. Niets is minder waar. Het zijn vrij simpele technieken die iedereen kan leren en ook jij.

Allereerst bestaan alle technieken uit bepaalde principes. Met pijn ontleden we daar 4 principes uit.

Die principes zijn:

  • Dissociatie
  • Revivicatie
  • Symboliek
  • Vooronderstellingen

1. Dissociatie

Dissociatie betekent letterlijk ‘ontkoppeling’ of ‘uiteenvallen’. Wanneer je een persoon helpt om te dissociëren van de pijn dan help je hem dus van de pijn te ontkoppelen. De persoon voelt de pijn dan minder of zelfs helemaal niet meer.

Een alledaags voorbeeld is het als jij ergens pijn hebt en je raakt opeens afgeleid. Opeens gaan je gedachten helemaal ergens anders heen en voel je even helemaal niets meer. Iedereen kent dit fenomeen en we noemen dit dissociëren.

2. Revivicatie

Revivicatie betekent letterlijk ‘weer levend maken’. In het geval van de pijn wil je dat natuurlijk niet doen, maar je kan wel iemand een situatie laten ophalen die verdovend werkt.

Je kan dan denken aan een moment dat je sliep, wakker werd en merkte dat je je arm niet meer kon voelen. Je had er schijnbaar op gelegen en hij was helemaal verdoofd. Dat moment kan je dan gebruiken om de herinnering op te halen aan het gevoel van verdoving en zo de pijn van nu verdoven bij de persoon.

3. Symbolen

Je kan ook van de pijn een symbool laten maken door te vragen: ‘Hoe ziet het eruit?’. Dat is wat ik deed bij de laatste persoon in het filmpje hierboven. Je zag hoe krachtig het werkte toen zij zelf de verandering maakte.

Symbolen zijn de taal van het onbewuste en werken zeer krachtig door en heel goed bij behandeling tegen pijn.

4. Vooronderstellingen

De meest gebruikte manier om van pijn af te komen is het gebruik van vooronderstellingen. In het filmpje hierboven hoor je mij ook steeds zeggen dat het weggaat of oplost. Wanneer de persoon de vooronderstelling aanneemt zal hij er ook naar handelen.

Wanneer je vraagt: ‘Je voelt het al wegtrekken?’ En de persoon zegt ja tegen jou, dan gaat hij direct daarna dat proces nog meer versterken. Het werken met vooronderstellingen is zeer krachtig.

Hoeveel technieken zijn er

Om pijn op te lossen zijn er zoveel technieken dat het onmogelijk zou zijn om ze allemaal op te noemen. Wel is het zo dat wanneer je uit die 4 principes gaat denken dat het creëren van technieken makkelijker gaat.

Principes is waarom het ook allemaal draait tijdens het breek je vrij seminar. Daar kan je je met principes vrijbreken van welke pijn bijna ook.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
toos
Door

toos

op 28 Jan 2018

verbazingwekkend

Reactie plaatsen