Prikkelbare Darm syndroom is het beste op te lossen met hypnose
Prikkelbare Darm syndroom is het beste op te lossen met hypnose
04 juni 2012 
in Hypnose
2 min. leestijd

Prikkelbare Darm syndroom is het beste op te lossen met hypnose

prikkelbare darmPrikkelbare darm of chronische buikpijn komt vaak voor. Bij 100.000 kinderen komt het voor en nu worden er vaak medicijnen gegeven die niet werken. Dat komt omdat ze nog geen goede therapievorm hebben ontdekt. Of toch wel?

Prikkelbare Darm Syndroom

Bij een prikkelbare darm syndroom (PDS) heeft iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting, vaak met pijn op wisselende plekken in de buik. Het is heel vervelend en medicijnen werken vaak niet.

Andere klachten die er bij kunnen horen zijn: Moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik. De klachten kunnen na het eten of na de ontlasting verergeren of juist minder worden. Sommige mensen met PDS hebben een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.

Hoe ontstaat het?

Hoe klachten van een prikkelbare darm ontstaan is niet duidelijk. Het lijkt er op dat bij PDS de hersenen extra alert zijn voor wat er in de darmen gebeurt. Prikkels in de darmen worden direct door je hersenen opgemerkt. Bij sommige mensen lijken de darmen sterk te reageren op prikkels zoals drukte of spanningen. Wanneer de PDS-klachten verergeren, kan dat erop wijzen dat een bepaalde situatie stressvol is.

Prikkelbare darm en hypnotherapie

Hypnose kan succesvoller zijn dan medicatie bij kinderen met onverklaarbare chronische buikpijn. Uit recent onderzoek blijkt dat het positieve effect van een behandeling door de hypnotherapeut vier jaar later nog steeds aanhoudt, aldus in het AMC magazine.

Dat is zeer interessant natuurlijk. Wat ze hebben gedaan is met een open mind nu eens gekeken wat de resultaten waren met hypnotherapie en met bezoeken aan de kinderarts. De ene groep kinderen ging 6 sessies bij een hypnotherapeut volgen en de andere groep ging 6 consulten volgen bij de kinderarts.

Bij de groep die naar de kinderarts ging was er 25% met een goed resultaat. Bij de groep die naar de hypnotherapeut ging, was er zelfs bij 85% een goed resultaat. Dit resultaat was een verlaging van pijn met minstens 80%!

Ook na 4 jaar was er nog steeds een blijvend effect van de hypnotherapie. Er was nog steeds een score van 68% (hypnotherapie) tegen een score van 20% die bij de kinderarts was geweest. Zelfs een CD had dit effect. Het zou gaan om een kostenbesparing van meer dan 60 miljoen!!

Nog steeds zijn er mensen die denken dat hypnose zweverig is en geen goed alternatief is voor medische behandeling. Ook artsen zijn vaak leek op dit gebied en beschouwen hypnotherapie als onzin. Gelukkig zijn er genoeg artsen die wel gaan onderzoeken en stuiten op dit soort geweldige resultaten waar 100.000 kinderen echt wat aan hebben.

Daar gaat het natuurlijk ook om. Laten we hypnose nu eens als een volwaardig middel gaan zien voor therapie. Het is geen kwakzalverij en geen occulte bezigheid. Het is een geweldig middel om snel angsten, pijn en ook prikkelbare darm syndroom op te lossen. Dat is allang bewezen. Nu nog alle artsen overtuigen van de kracht en mogelijkheden ervan. Misschien hypnotiseren??

Laat een reactie achter op mijn blog en win een prijs. Deze maand is dat mijn gesigneerde boek. Degene met de meeste reacties in de maand juni die gaat hem winnen!

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
wesley van den Kieboom
Door

wesley van den Kieboom

op 05 Jun 2012

Beste Edwin, Het zou heel mooi zijn als hypnose vaker wordt ingezet in bijv. ziekenhuizen, bij de dokter en bij een tandarts. Ik hoop dan ook dat de dokter en de tandarts de cursus bij je gaat volgen :)

dimphy
Door

dimphy

op 06 Jul 2018

Ik heb al vele wegen bewandeld om van mijn prikkelbare darmen af te komen, maar ben nog steeds bezig om de juiste weg te vinden. Mogelijk wordt hypnose vergoed door mijn Zorgverzekeraar?

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 02 Aug 2018

Dat zou zeker kunnen en anders een afspraak maken met een van de therapeuten bij ons op de site?

Reactie plaatsen