Wat is Hypnose?

Hypnose is een natuurlijke staat van diepe ontspanning en geconcentreerde focus. In deze toestand zijn je bewustzijn en je onderbewustzijn nauw met elkaar verbonden. Deze staat van hypnose maakt je bewust van je kritische en analytische bewustzijn, waardoor je makkelijker nieuwe ideeën kunt aannemen.

 

Hoewel hypnose vaak wordt geassocieerd met podiumacts en entertainment, heeft het veel meer te bieden dan alleen amusement. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei, gedragsverandering en het overwinnen van obstakels.

 

De oorsprong van hypnose

De geschiedenis van hypnose gaat duizenden jaren terug. Verschillende culturen en beschavingen hebben vormen van trance en hypnose gebruikt voor spirituele, helende en transformerende doeleinden. Het wordt gezegd dat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen al bekend waren met de kracht van hypnose.

 

De moderne hypnose, zoals we die vandaag kennen, werd echter geïntroduceerd door Franz Anton Mesmer, een Oostenrijkse arts uit de 18e eeuw. Mesmer ontwikkelde het concept van "dierlijk magnetisme", waarbij hij geloofde dat er een onzichtbare kracht was die de gezondheid en het welzijn van mensen beïnvloedde. Hij gebruikte technieken om deze kracht over te brengen en mensen in een hypnotische toestand te brengen.

 

Na Mesmer hebben vele anderen bijgedragen aan de ontwikkeling en acceptatie van hypnose als therapeutisch hulpmiddel. In de 19e eeuw droeg James Braid, een Schotse arts, bij aan de wetenschappelijke erkenning van hypnose en bedacht hij de term "hypnose" gebaseerd op het Griekse woord voor slaap, "hypnos". Sindsdien heeft hypnose zich ontwikkeld tot een gerespecteerde en effectieve techniek binnen de psychologie en de geneeskunde.

 

Mythes over hypnose

Nu we wat meer inzicht hebben gekregen in wat hypnose is en hoe het is ontstaan, willen we enkele mythes over hypnose ontkrachten die vaak tot misverstanden leiden:

 

Mythe 1: Je verliest de controle

 

Dit is een veelvoorkomende misvatting. Tijdens hypnose behoud je de controle over jezelf. Hypnose stelt je in staat om invloed uit te oefenen op processen die normaal gesproken buiten je bewustzijn vallen. Hierdoor krijg je juist meer controle over bijvoorbeeld je bloeddruk, pijn en emoties. Het is een waardevolle techniek om onbewuste processen te beïnvloeden en zo meer controle te verkrijgen.

 

Mythe 2: Het is een slaaptoestand

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is hypnose geen slaaptoestand. Het is eerder een opperste vorm van concentratie. Tijdens hypnose kun je beter focussen en in een flow terechtkomen. Je wordt alerter, scherper en meer aanwezig. Je hoort alles om je heen en je zicht wordt zelfs scherper. Het is een staat waarin je juist meer voelt en bewust bent van wat er gebeurt. Het is dus absoluut niet te vergelijken met slapen.

 

Mythe 3: Je gaat dingen doen tegen je zin in

 

Dit is een misverstand dat vaak voortkomt uit entertainmenthypnose, waarbij mensen op het podium grappige en ongewone dingen doen. Het is belangrijk om te weten dat de deelnemers in deze shows zorgvuldig worden geselecteerd en bereid zijn om mee te doen. Bovendien is slechts een klein percentage van de mensen in staat om in zo'n diepe trance te gaan. Als hypnose zou betekenen dat je tegen je wil handelt, dan zouden hypnotiseurs de macht hebben om crimineel gedrag te beïnvloeden. Dit is echter niet het geval, en het is onmogelijk om iemand dingen te laten doen die tegen zijn of haar wil ingaan.

 

Mythe 4: Niet iedereen is in hypnose te brengen

Trance is een natuurlijk verschijnsel. Als je bijvoorbeeld niet in trance kan gaan tijdens het hardlopen heb je een probleem. Dan wordt het een hel. Mensen die daarentegen wel in een trance gaan vinden het heerlijk. Heb je wel eens mensen bekeken in een lift? Of dat je tijdens het autorijden opeens een heel stuk mist? Dat zijn tranceverschijnselen en is normaal. De vraag is eigenlijk ‘In welke trance ben je nu…’ Iedereen is dus in hypnose te brengen, alleen de diepte verschilt. 

 

5: Het is gevaarlijk 

Door alle mythes over hypnose gaan mensen allerlei dingen denken. Hypnose is natuurlijk, ontspannen, en geheel ongevaarlijk. Als je het goed kan dan kun je heel wat harmonie kweken in jezelf. Dat is niet gevaarlijk. Dat is juist super!