Transformationeel coach: Wat is het?

Transformeren naar iets nieuws. Jezelf een make-over geven helpt je om je uiterlijk te transformeren. Dit doe je met een kledingstyliste. Een transformationeel coach helpt je om jezelf te transformeren tot de persoon die je werkelijk wilt zijn. Wil jij mensen coachen om helemaal zichzelf te kunnen zijn en meer weten over transformationeel coachen, dan is dit blog voor jou geschreven.

Transformationeel coachen

Bij transformationeel coachen help je mensen die in hun leven iets hebben meegemaakt waardoor ze tot de overtuiging zijn gekomen dat het anders moet. Dat ze niet meer lekker in hun vel zitten met de rol die ze zichzelf hebben aangeleerd.

Om dit te veranderen moeten ze een transformationeel proces doorlopen en voor de ene persoon gaat dit makkelijker dan voor de andere persoon. Dit wordt ook wel transformationeel leren genoemd. Hierbij is er dus een verschuiving van je diepe gedachten, gevoelens en acties[1].

Mezirow heeft aan het einde van de jaren 70 een theorie ontwikkeld over de fases die mensen doorlopen wanneer ze zichzelf transformeren en dit doen met transformationeel leren. Het gaat om tansformaties die je dan als volwassen persoon doormaakt.

Dit model heeft de volgende fases:

Fase 1: Je krijgt een verwarrend probleem.

Fase 2: Je gaat jezelf onderzoeken en krijgt last van schuldgevoelens of schaamte.

Fase 3: Je controleert alle overtuigingen die je hebt over de “ongeschreven” sociale regels en kennis van je fysieke lichaam.

Fase 4: Je herkent hoe niet leuk het is om zo’n transformatie door te maken en ziet dat ook andere mensen een dergelijke transformatie doormaken.

Fase 5: Je onderzoekt de andere opties die je hebt, zoals nieuwe rollen, relaties en acties.

Fase 6: Je plant je strategie voor de toekomst (stappenplan).

Fase 7: Je gaat na of je de kennis en kunde hebt om je strategie uit te voeren.

Fase 8: Je probeert nieuwe rollen uit.

Fase 9: Je bouwt aan je zelfvertrouwen en kunde in je nieuwe rollen en in je relaties.

Fase 10: Je gaat weer verder met je leven op basis van je nieuwe overtuigingen.

Het hoeft niet zo te zijn dat je alle 10 fases doorloopt voor transformatie, maar dit zijn wel fases die je (onbewust) kunt doorlopen. Een coach kan je helpen om elke fase te doorlopen zodat je niet blijft twijfelen of blijft hangen in schuld- en schaamtegevoelens.

Uiteindelijk zijn het juist die negatieve gevoelens die je motiveren om het in de toekomst anders aan te pakken.

Mensen transformeren naar de persoon die ze willen zijn

Als je naar deze fases kijkt is het logisch dat een coach kan helpen bij het achterhalen van overtuigingen die men heeft die nu door de verwarring op losse schroeven zijn komen te staan.

Het reflecteren op die overtuigingen en welke overtuigingen dan wel kloppen zijn belangrijke elementen in de transformatie. En bij die reflectie kan een coach helpen.

Onderzoek naar de andere opties die mensen hebben, de mogelijkheden waar men naartoe kan transformeren is ook iets waar een transformationeel coach bij kan helpen.

Hoe hypnose kan helpen als je een transformationeel coach wilt zijn

In 2015 was ik ook bezig met transformationeel coachen, zoals je kunt zien in deze YouTube video. Natuurlijk gebruikte ik hierbij ook hypnose technieken.

Hypnose helpt met transformaties omdat het kan helpen bij het achterhalen van overtuigingen als je er gewoon niet uit komt waarom je zo verward bent door de situatie.

Het achterhalen van die overtuigingen kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek. In dit gesprek wordt de waaromvraag een aantal keer herhaald. Deze techniek is ook zonder hypnose te gebruiken. Wanneer dit niet het gewenste effect heeft kan regressie je helpen met het achterhalen van je overtuigingen en je helpen om te verwerken waarom die niet kloppen en waarom je je veel minder verward hoeft te voelen dan je op dat moment doet. Met regressie ga je terug naar het moment waarop een overtuiging in je onderbewuste is ontstaan. Dit zijn vaak momenten in je kindertijd waardoor ze niet altijd even logisch zijn. Door dit te zien kun je direct veel minder last hebben van verwarring.

Daarbij kunnen negatieve emoties zoals schuldgevoel en schaamte worden gebruikt om je te motiveren iets aan de verwarrende situatie te doen. Hypnose kan je stimuleren om ook écht in actie te komen.

Wanneer je bijvoorbeeld andere opties onderzoekt en ander gedrag in je leven wilt implementeren kan hypnose je daar op meerdere manieren mee helpen. In eerste instantie kan een geleide visualisatie je helpen om gedrag te veranderen als je eigenlijk totaal niet weet hoe je dit moet veranderen.

Het is namelijk belangrijk dat mensen zich kunnen voorstellen hoe ze gedrag anders kunnen aanpakken. Ze moeten het als het ware voor zich zien. Hypnose helpt dan dit voorstellingsvermogen te bevorderen met een geleide visualisatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand assertiever wil zijn op het werk zonder gelijk overspoeld te worden met stress kan een geleide visualisatie op de volgende manier gaan:

“Je bent op je werk en wilt graag een loonsverhoging. Je baas geeft je telkens overuren en dat mag wel beloond worden. Je hebt een afspraak gemaakt. Je hebt je beste kleding aangetrokken en zit daardoor goed in je vel. Ook heb je opgeschreven wat je allemaal hebt gedaan om de loonsverhoging te verdienen. Je voelt het papiertje waarop alles staat in je hand en dit ontspant je. Je gaat het gesprek aan met je baas. Je blijft met je aandacht bij het gesprek waardoor je goed kunt inhaken op momenten waarop dit nodig is. Je blijft kalm en ontspant je spieren tijdens het gesprek. Het voelt goed om dit te hebben aangegeven.”

Dit is slechts een voorbeeld. Afhankelijk van de transformatie die iemand wil doormaken kan de geleide visualisatie anders zijn.

Deze visualisaties zijn ook te gebruiken bij het uitproberen van nieuwe rollen.

Een andere manier om gedrag te veranderen is door post-hypnotische suggesties te geven. Dit zijn opdrachten om bepaalde dingen te doen als zich een bepaalde situatie voordoet. Als iemand bijvoorbeeld minder wil snoepen op een feestje kan de opdracht zijn om elke 2e ronde met snoep af te slaan wanneer hem/haar wat wordt aangeboden. Doordat mensen onder hypnose meer openstaan voor suggesties wordt dit beter door het onderbewuste opgenomen waardoor men dit gedrag ook onderbewust zal uitvoeren.

Mensen helpen om hun nieuwe ik te zijn

Om jezelf te veranderen is kennis en zelfvertrouwen nodig. Sommige mensen kunnen heel onzeker zijn over hun vaardigheid om iets nieuws te leren of over hoe andere mensen tegen hen aankijken.

Het is van belang om de overtuigingen die voor dit negatieve zelfbeeld hebben gezorgd te achterhalen, omdat je hier dan positieve overtuigingen tegenover kunt zetten.

Bijvoorbeeld:

Negatieve overtuiging: Ik ben dom.

Positieve overtuiging: Je kan nieuwe kennis opdoen.

Negatieve overtuiging: Niemand vindt mij aardig.

Positieve overtuiging: Mensen die je echt kennen vinden je aardig.

Door op deze manier zelfvertrouwen te vergroten en hun gevoel dat ze zelf iets kunnen veranderen aan hun situatie help je mensen om sneller de stappen van persoonlijke transformatie te doorlopen om op die manier het leven te leiden die ze eigenlijk echt willen leiden.

Naast deze technieken zijn er ontzettend veel andere hypnosetechnieken die je als coach kunt gebruikten om jouw cliënt te helpen om zichzelf te transformeren om welke reden ze dit dan ook willen doen.

Ben jij coach en wil je hypnose toevoegen aan de technieken die je kunt gebruiken om mensen helemaal bij hun ware ik te laten komen? Kom dan eens naar een hypnose playshop voor een kennismaking, of schrijf je gelijk in voor 1 van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past dan klassikaal onderwijs.

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1541344608322678