Tygo in de psychiatrie. Zijn de therapeuten de gekken?
Tygo in de psychiatrie. Zijn de therapeuten de gekken?
01 december 2019 
in Nieuws
1 min. leestijd

Tygo in de psychiatrie. Zijn de therapeuten de gekken?

Al dagen kreeg ik er heel veel berichtjes over. Over het nieuwe programma van Tygo Gernandt: ‘Tygo in de psychiatrie’.

Ik heb het gekeken en ja ik wist het wel, maar dat het zo erg was? Het is gewoon letterlijk een gekkenhuis. Niet perse de patiënten, maar de therapeuten. Wat een gekkies zitten ertussen.

Tygo in de psychiatrie

De regisseur ging met haar angststoornis naar vijf verschillende therapeuten om te kijken wat ze nu had. Met 11 verschillende labels kwam ze terug! Ongekend. De gesprekken werden opgenomen.

Mijn hemel. Schokkend is niet eens het juiste woord. Als je hypnose bestudeert is het gewoon misdadig wat er gebeurt. Als je dit in hypnose zegt tegen mensen (wat er ook gebeurt want die mensen staan open voor suggesties op dat moment) dan beschadig je ze voor het leven.

De directe suggesties die worden geponeerd als feiten. Jij bent een perfectionist en krijgt zo een burnout. Jij hebt een paniekstoornis en een depressie stoornis. Het ging maar door. Je scoort hoog op paranoia en ook op borderline.

Als een cursist bij ons zo een voorgesprek of intake zou doen, dan kreeg hij bij mij de wind van voren. Maar blijkbaar is het in de reguliere zorg normaal.

Voor mij was het ook herkenbaar. Mij behandelde ze ook zo tijdens een intake toen ik in de 20 was. Ik was het er niet mee eens en liep weg. Ongeschikt voor therapie.

Gisteren dacht ik toen ik keek: ‘Wat nou als ze mij op mijn zestiende naar zo een kliniek hadden gestuurd. Dan had ik ook een jaar in een isoleer gezeten waarschijnlijk…’

En dan heb je een ander leven. Dat is duidelijk.

Er zijn uiteraard heel veel goede dingen in de zorg te vinden, maar de mentale gezondheidszorg is gekker dan de patiënten die er rondlopen. Een ziek systeem creëert zieke mensen. Dat is duidelijk.

Dan denk ik: ‘Wat als die mensen nu eens eerst langs mij of een van mijn cursisten waren geweest?’

Hadden ze nu niet in dat programma gezeten. Dat weet ik zeker.

Hypnose leren

Je kan beter hypnose leren en mensen echt snel en goed leren helpen. Hypnotiseren leren kan je al in twee dagen. Check het hier. Nu nog met korting een ticket aan te schaffen.

Wat vond jij van het programma? Of wat je net hebt gelezen? Laat het weten hieronder.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
B. Verstoep
Door

B. Verstoep

op 02 Dec 2019

Beste Edwin, Ik vind het super dat Tygo dit programma maakt. Het is belachelijk hoe snel je een stempel op je voorhoofd gedrukt krijgt. En niet 1, nee de inktdoos is goed nat bij sommige therapeuten en psychiaters. Ik kan er met mijn hoofd niet bij 13 diagnoses bij iemand ? Ik denk dat het mis gaat bij de stempeldozen. De therapeuten kijken totaal niet naar de mens zelf ! Ze kijken alleen maar naar je label, behandelen je als je label/stempel en helaas wordt je dan je label/stempel. Ik vind dat mensen gezien en vooral gehoord moeten worden. Tuurlijk moet er wel " iets" vastgesteld worden om aan je symtonen/problemen te kunnen gaan werken. Maar ik denk dat het beter is om meer te gaan kijken en luisteren naar de mens zelf en vooral te kijken naar de reden van zijn/haar problemen en symptomen. Hoe zijn die tot stand gekomen en wat gebeurt er waarom ze verergeren of hinderlijk zijn ? Ga echt in gesprek met mensen, hoor ze en zie ze echt. Niemand kiest er voor om "Vrijwillig" geestelijk niet inorde te zijn en te leven in pijn ! Hiervoor is altijd iets gebeurt in een leven van een mens. Ik heb zelf geen ervaring met hypnose, maar het zou mooi zijn als je hier ook echt mensen mee zou kunnen helpen een betere versie van hun zelf te kunnen worden. Dan wordt de wereld een stukje mooier.

Reactie plaatsen