Waarom hypnose soms mislukt
Waarom hypnose soms mislukt
05 december 2019 
in Hypnose
5 min. leestijd

Waarom hypnose soms mislukt

Hypnose is een super leuk fenomeen om voor elkaar te krijgen om iemand mee te helpen, maar soms mislukt het om iemand onder hypnose te brengen. Waaraan kan dat liggen en wat kun je eraan doen? In dit blog ga ik dieper in op die vraag.

Er zijn meerdere redenen aan te geven waarom hypnose soms lukt. Over het algemeen ligt het aan de kwaliteiten van de hypnotiseur, maar er zijn een paar dingen die de hypnotiseur in de gaten moet hebben bij de gehypnotiseerde die opgelost moeten worden om de hypnose te laten werken.

Door de gehypnotiseerde

Sommige kenmerken bij de gehypnotiseerde kunnen ervoor zorgen dat de hypnose in eerste instantie mislukt. Dit gaat meestal over de overtuigingen die men heeft over hypnose.

Te veel nadenken over hypnose

Wanneer mensen onder hypnose worden gebracht kunnen ze te veel gaan nadenken over de hypnose. Ze zijn heel erg gefocust op hoe het voelt en doordat die gevoelens soms niet overeenkomen met hun verwachtingen, van bijvoorbeeld controleverlies, kan dit voor allerlei gedachten zorgen, zoals

“Is dit nu onder hypnose?”

“Ben ik al onder hypnose?”

“Maar ik krijg alles gewoon mee.”

Omdat je als hypnotiseur niet weet wat de gehypnotiseerde denkt is het belangrijk om tijdens het voorgesprek te achterhalen hoe iemand denkt over hypnose en om eventuele misvattingen weg te nemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat men weet dat ze wel in controle zijn en nooit iets zullen doen wat ze niet willen.

Als je ze vervolgens onder hypnose brengt helpen verdiepende woorden die de ontspanning en kritische gedachten wegnemen. Dit kunnen woorden zijn zoals:

“Precies”

“Goed zo”

“Juist”

“Laat maar gaan”

Deze woorden kunnen helpen om de hypnose alsnog te laten lukken en te verdiepen.

Angst voor hypnose

De angst voor hypnose kan er ook voor zorgen dat de hypnose niet goed lukt. Door de showhypnose zijn er helaas wat overtuigingen bij mensen ontstaan die je bang kunnen maken voor hypnose. Als ze dan toch besluiten voor hypnotherapie kan deze angst ervoor zorgen dat ze niet echt volgzaam worden omdat ze bang zijn om bijvoorbeeld de controle te verliezen of om niet mee te krijgen wat er gebeurt.

Ook in het geval van angst voor hypnose is het belangrijk om het vertrouwen van je cliënt te winnen. In eerste instantie kun je bijvoorbeeld uitleggen dat deze hypnose zonder publiek is en erop is gericht om zijn/haar problemen op te lossen.

Net als bij te veel denken aan hypnose is het belangrijk om te weten hoe men denkt over hypnose en om eventuele misverstanden weg te nemen.

Je kunt hem ook eerst onder hypnose brengen zodat hij/zij het gevoel kan ervaren en er weer uithalen zonder therapie uit te voeren zodat ze weten dat het echt niet eng is. Misschien is dat een goede manier om toch de volgzaamheid te krijgen voor het in eerste instantie induceren van hypnose, zonder dat ze gelijk met emotionele problemen geconfronteerd worden die ze willen oplossen.

Daarna kun je het nog een keer doen, maar met alle therapietechnieken.

Door de hypnotiseur

Soms ligt het ook aan de hypnotiseur wanneer de hypnose mislukt. Er zijn een aantal dingen die een hypnotiseur kan vergeten of fout kan doen waardoor de hypnose mislukt.

Checkt de volgzaamheid niet goed

Nog voordat de hypnose geïnduceerd wordt kan er iets misgaan waardoor de hypnose niet goed lukt. De volgzaamheid van de persoon die je gaat hypnotiseren moet namelijk echt goed zijn. Dit is de reden waarom je iemand altijd een paar opdrachten laat uitvoeren en die moet hij exact opvolgen zoals jij dit wilt. Hiermee controleer je de volgzaamheid van je cliënt aan jou.

Wanneer je hier niet goed op let kan je zomaar te vroeg beginnen met hypnose, waardoor je die volgzaamheid ook niet voldoende hebt.

Ongeduld

Daarmee komen we gelijk bij het tweede probleem dat je kunt ervaren als hypnotiseur, namelijk ongeduld. De ene persoon is makkelijker onder hypnose te brengen dan de andere persoon. Wanneer je iemand voor je hebt die lastig onder hypnose te brengen is, is geduld een schone zaak.

Soms moet je gewoon de tijd nemen om de hypnose te verdiepen en te verdiepen en te verdiepen en te verdiepen en te verdiepen en te verdiepen. Bij de ene persoon lukt dit in 5 minuten en bij de andere persoon ben je zo een half uur bezig.

Maar de aanhouder wint!

Controleert niet of de hypnose goed is geïnduceerd

Als je dan de hypnose hebt geïnduceerd en let op hypnotische fenomenen is de verleiding groot om gelijk verder te gaan met de technieken om iemand te helpen met zijn of haar probleem. Dit is erg onhandig, omdat je het soms gewoon niet zeker weet.

Om goed te weten of iemand onder hypnose is, is het belangrijk om dit te checken. Bijvoorbeeld met een armlevitatie of andere techniek waaraan je kunt zien dat iemand onder hypnose is.

Checks of iemand onder hypnose is

Welke technieken zijn er eigenlijk om te zien of iemand onder hypnose is? Nou, je kunt kiezen uit:

  • Armlevitatie
  • Magnetische handen
  • Hand-plak-techniek
  • Verstijving van de arm

Armlevitatie

De armlevitatie is een techniek die je leert tijdens een seminar of de hypnoseplayshop. Dit is een van de eenvoudigste manieren om te controleren of iemand onder hypnose is. Je geeft dan de suggestie dat er een hand lichter is dan de andere en dat deze steeds lichter wordt. Het leuke aan deze suggestie is dat de hand, met arm, omhoog zal komen. Hoever hij omhoogkomt is voor iedereen verschillend, maar als er wat gebeurt weet je dat je cliënt echt onder hypnose is en kun je beginnen met de therapie.

Laat de arm wel weer even naar beneden zakken voordat ze een half uur met een omhoogstaande arm zitten.

Magnetische handen

Een andere check om te zien of je cliënt goed onder hypnose is, is dat de handen als magneten naar elkaar toegetrokken worden. Die “magnetische kracht” is zo sterk dat de handen steeds dichter bij elkaar komen en op gegeven moment echt aan elkaar vast zitten door het “magnetisme”.

Je laat je cliënt dan ook proberen de handen van elkaar te halen, maar wel met de suggestie dat ze zullen merken dat het niet lukt.

Wanneer dit dan ook daadwerkelijk niet lukt weet je dat je cliënt goed onder hypnose is en kun je met de therapie beginnen.

Hand-plak-techniek

Een techniek die hier heel-erg op lijkt is de techniek dat je de hand van je cliënt aan een oppervlak plakt. Dit kan bijvoorbeeld de behandelstoel zijn, een tafel of de muur of iets dergelijks.

In deze video laat ik de techniek zien met mijn zoon, hoewel kinderen wel heel makkelijk onder hypnose zijn te brengen.

Verstijving van een ledemaat (meestal de arm)

Heb je niet iets voorhanden om de hand aan vast te plakken of heb je een cliënt die een arm mist of iets dergelijks? Dan kun je ook de suggestie geven dat het ledemaat helemaal stijf is geworden en de knie of elleboog bijvoorbeeld niet meer te buigen is.

Bij al deze controles of de hypnose goed is geïnduceerd controleer je eigenlijk of het bewuste van je cliënt nog controle heeft over het lichaam of dat nu vooral het onderbewuste aan de slag is. Naast deze 4 voorbeelden zijn er ook nog veel andere manieren om hypnose te controleren bij je cliënt. Dat leer je tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Ben jij nieuwsgierig naar hypnose en hoe je daar mensen of zelfs jezelf mee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop om in 1 dag te leren hoe hypnose werkt en voelt en hoe je controleert of iemand onder hypnose is. De playshops worden gegeven in Wormerveer en in Zwolle.

Wil je niet alleen een inductie leren, maar gelijk weten hoe je iemand ten minste een goed gevoel geeft met hypnose? Kom dan naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle of zijn online te volgen.

 

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Cindy
Door

Cindy

op 10 Apr 2024

Mijn ervaring met hypnose is, dat zodra je je moet ontspannen en je ademhalingsoefeningen krijgt om te ontspannen ik juist gespannen raak. Ik wil wel ontspannen maar het lukt me gewoonweg niet. Krijg een brok in mijn keel, begin te hoesten enz.

Reactie plaatsen