Waarom vrijwilligerswerk goed voor je is
Andere mensen helpen is heel gezond, maar hoe begin je ermee en waarom is het zo goed voor je? Vrijwilligerswerk is een directe manier om andere mensen te helpen, zelfs mensen die totale vreemden voor je zijn. Vrijwilligerswerk heeft allerlei voordelen, het is de ultieme win-win situatie. In dit blog lees je waarom.
Heb jij weleens het gevoel dat je leven geen doel heeft? Heb jij weleens het gevoel dat je niets kunt? Dan kan vrijwilligerswerk daar verandering in brengen.
Voordelen van vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk heeft namelijk allerlei voordelen. Je helpt een ander dus die wordt er zeker beter van. Daarbij heeft het ook nog allerlei voordelen voor jezelf.
Zelfontwikkeling
Door vrijwilligerswerk ontwikkel je je eigen talenten. Het maakt niet eens zo heel veel uit wat voor vrijwilligerswerk je doet. Het werk is iets waar je van leert, al is het alleen maar hoe je zo snel mogelijk voedselpakketten samenstelt.
Je leert daarbij ook meer op emotioneel vlak. Andere mensen helpen, op wat voor manier dan ook, is namelijk ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Je krijgt meer het idee dat je nuttig bent en dat je iets kunt doen wat andere mensen nodig hebben.
Het gevoel dat je nodig bent, is een gevoel waar je ontzettend blij en zelfverzekerd van wordt.
Daarbij kan dit ook de banden die je hebt met mensen in de omgeving van het vrijwilligerswerk versterken. Erg handig als je in je eigen dorp of stad iets voor andere mensen kunt doen. Het is daarom ook een handig middel tegen eenzaamheid.
Daarnaast leer je ook meer over dankbaarheid, geduld en vriendelijkheid. In deze gejaagde wereld is daar soms geen tijd voor, maar als jij vrijwilligerswerk gaat doen zul je in eerste instantie dankbaarheid ervaren van de mensen die je helpt. Op een gegeven moment word je gewoon dankbaar dat je ze kunt helpen.
Ook geduld is een schone zaak, maar iets wat niet meer echt van deze tijd is. Iets wat ouderen en minder validen soms heel vervelend vinden. Heb jij weleens een gesprek gevoerd met iemand van 90+? Die praten vaak iets langzamer, maar de verhalen die ze te vertellen hebben zijn zeker het geduld waard en je leert er vaak ook nog eens wat van.
Vriendelijkheid is ook ontzettend belangrijk. Als je vrijwilligerswerk gaat doen zul je merken dat je veel minder streng bent voor de mensen die je helpt dan voor jezelf. Hierdoor kun je leren dat juist jij ook voor jezelf iets vriendelijker mag zijn. Je mag zelfcompassie hebben.
Bredere kijk op andere mensen
Vooral als je vrijwilligerswerk doet voor mensen kom je met allerlei mensen in aanraking. Hierdoor krijg je meer inzicht in andere mensen om je heen.
Je leert van hun verhalen, en je leert daardoor ook dat je niet te snel moet oordelen.
Dit kan je ontzettend goed helpen in de rest van je leven, omdat je hierdoor ook weet dat niet iedereen altijd op een bepaalde manier tegen je doet om hoe jij bent, maar om problemen waar ze zelf mee zitten.
Bijzondere ervaringen
Vrijwilligerswerk kan je ook bijzondere ervaringen geven. Bijna iedereen kent de verhalen van mensen die nu naar kinderweeshuizen in het buitenland gaan om daar de kinderen te verzorgen. Bijna iedereen komt dan terug met de verhalen van ervaringen die men heeft gehad in dat land.
Je kunt het ook dichter bij huis zien. Het helpen van mensen met een beperking, verstandelijk of fysiek, kan je ook ontzettend mooie momenten geven. Jij bent wellicht maar 1 iemand op de wereld, maar voor de persoon die je helpt kán je zomaar de wereld zijn.
Voorkom dat er misbruik wordt gemaakt van je vrijwilligerswerk
Oké die verhalen van mensen die naar het buitenland zijn geweest om vrijwilligerswerk te doen voor een weeshuis? Helaas is recent gebleken dat veel van die kinderen niet eens wezen zijn en dat ze het gebouw waarin de kinderen leven er expres armoedig uit laten zien zodat je maar veel geld geeft en wilt investeren in je vrijwilligerswerk.
Een van de beste manieren om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van je vrijwilligerswerk is als je er niets voor hoeft te betalen. De organisatie wil écht alleen dat jij je inzet en niet dat jij je geld inzet. Dan weet je zeker dat je vrijwilligerswerk doet wat noodzakelijk is.
Ga je naar het buitenland en moet je huur betalen? Controleer dan de huurprijzen die daar gerekend worden en of de prijs/kwaliteit verhouding een beetje klopt.
Lef krijgen om vrijwilligerswerk te doen
Oké, dus vrijwilligerswerk doen is heel goed voor je emotionele en persoonlijke ontwikkeling. Wat als je wel wílt, maar niet dúrft? Iets nieuws proberen wat je nog niet eerder hebt gedaan, zoals vrijwilligerswerk, kan heel spannend zijn en soms kan onzekerheid over jouw kunnen je in de weg staan.
Daarom heb ik een aantal tips voor je om meer lef voor vrijwilligerswerk te krijgen.
Tip 1: Maak een lijstje
Maak een lijstje van dingen die je leuk vindt om te doen. Het gaat hier niet alleen om typisch werk zoals strijken, maar dat mag natuurlijk wel. Het gaat bijvoorbeeld ook om muziek maken of drama. Als je bijvoorbeeld een Clini Clown wilt zijn is het handig als je het leuk vindt om toneel te spelen.
Als je een lijstje hebt gemaakt met dingen die je leuk vindt om te doen kun je ze op volgorde zetten van allerleukst naar minst leuk. Met deze talenten in je achterhoofd kun je dan gaan zoeken naar vrijwilligerswerk waar je dit kunt doen.
Tip 2: Visualiseer
Visualiseer dat je bezig bent met vrijwilligerswerk. Heb je het idee dat je het vrijwilligerswerk wat je eigenlijk wilt doen niet kúnt doen? Visualiseer dan eens dat je het doet en dat alles wat je doet ook goed gaat. Door dit voorstellingsvermogen te stimuleren zorg je ervoor dat je er meer van overtuigd bent dat je het werk wel kunt doen.
De stap om dan ook echt te beginnen met vrijwilligerswerk wordt dan een stuk makkelijker.
Tip 3: Waarom durf je niet?
Vraag eens aan jezelf, eventueel met een goede vriend of vriendin erbij, waarom je geen vrijwilligerswerk durft te doen terwijl je het wel wilt doen? Door een aantal keer de waarom vraag te stellen kom je bij de overtuigingen die ervoor zorgt dat je geen vrijwilligerswerk doet.
Vervolgens kun je voor jezelf nagaan of dit een logische overtuiging is of juist niet. Vind jij het een logische overtuiging? Vraag dan aan je vriend of vriendin of die het ermee eens is of het wel of niet logisch is.
Zo kun je bijvoorbeeld denken dat vrijwilligerswerk alleen iets is voor mensen onder aan de samenleving en past het niet bij je “coole/statige” image. Dit slaat uiteraard helemaal nergens op als je stiekem gewoon vrijwilligerswerk wilt doen.
Tip 4: Moedig jezelf aan
Soms is een beetje aanmoediging genoeg en dat kan heel goed met zelfhypnose. Als je eenmaal weet welke overtuiging zo onlogisch is kun je de overtuiging veranderen met hypnotische suggesties. Een hypnotherapeut kan je helpen bij het achterhalen van die overtuigingen en welke suggesties je dan het beste kunt gebruiken.
Dit kan bijvoorbeeld zijn:
“Vrijwilligerswerk is goed voor iedereen.”
“Prinses Diana deed ook aan vrijwilligerswerk.”
“Ik ben goed genoeg voor vrijwilligerswerk.”
Tip 5: Snuffelstage
Op de middelbare school kunnen leerlingen vaak een snuffelstage doen bij een bedrijf waar men het beroep heeft van wat ze “later willen worden”. Dit om te controleren of dit werk ook écht zo leuk is als het lijkt en of het de studierichting die ze ervoor nodig hebben ook waard is. Zo’n snuffelstage duurt vaak maar 1 of 2 dagen.
Ook als vrijwilliger mag je vaak 1 dag meedraaien met een vrijwilligersorganisatie om te zien of dit type werk bij je past. Het is een hele vrijblijvende manier om eens uit te zoeken of je het werk leuk vindt.
Op die dag kun je er ook achter komen dat het werk helemaal niet zo moeilijk is en dus meer vertrouwen krijgen in dat je nodig en gewild bent.
Er zijn dus allerlei manieren om te beginnen met vrijwilligerswerk en het heeft ook nog eens allerlei voordelen. Zelfs Winston Churchill, de minister-president van het Verenigd Koninkrijk tijdens de tweede wereldoorlog heeft gezegd:
“We make a living by what we get, but we make a life by what we give.” — Winston Churchill
Dit kun je ongeveer vertalen naar “We leven van wat we verdienen, maar we gaan echt leven door wat we krijgen.”
Wil jij meer weten over mentale technieken voor het vinden van geluk en meer zelfvertrouwen? Kom dan eens naar een playshop of lees het boek Breek je Vrij!