Eenzaamheid oplossen onder jongvolwassenen en ouderen + 7 tips
Eenzaamheid oplossen onder jongvolwassenen en ouderen + 7 tips
14 maart 2017 
6 min. leestijd

Eenzaamheid oplossen onder jongvolwassenen en ouderen + 7 tips

Eenzaamheid oplossen lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Waar je vroeger op de basisschool elke dag nieuwe vrienden leek te maken wordt dat steeds lastiger naarmate je ouder wordt. Het vreemde van deze tijd is dat jongvolwassenen nu ook vaker eenzaamheid ervaren vergelijkbaar met oudere mensen na het verlies van hun dierbare. Dit is erg vreemd en omdat wij mensen sociale dieren zijn is het belangrijk om deze eenzaamheid op te lossen.

Daarom ga ik in dit artikel in op de oorzaken van eenzaamheid en krijg je tips om iets tegen eenzaamheid te doen.

Wat is eenzaamheid?

Het gevoel dat je alleen bent en niemand hebt om leuke ervaringen of verdriet mee te delen is erg vervelend en ongezond. Op zich hoef je niet eens echt eenzaam te zijn om eenzaamheid te ervaren. Als je een kleine sociale kring hebt kun je je bijvoorbeeld toch eenzaam voelen doordat je het gevoel hebt dat je een groter netwerk om je heen moet hebben.

Ook als je wel een groot netwerk of veel vrienden hebt, kun je je eenzaam voelen doordat de kwaliteit van die relaties niet is wat je nodig hebt. Je wilt bijvoorbeeld graag praten over politiek of sport, maar niemand in je netwerk is daarin geïnteresseerd of heeft voldoende kennis om er echt een leuk gesprek van te maken.

Eenzaamheid hoeft dus niet te betekenen dat je geen vrienden of familieleden hebt om mee te praten, maar een gebrek aan diepgang kan je wel dat eenzame gevoel geven.

Eenzaamheid of isolatie

Eenzaamheid kan wel het gevolg zijn van een kleine vriendenkring en een klein aantal familieleden.  In dat geval wordt er ook gesproken van sociale isolatie.

Als je een kleine vrienden- en familiekring hebt is de kans op eenzaamheid groter dan als je een groter netwerk om je heen hebt. Maar een kleine vrienden- en familiekring betekent niet dat je eenzaam bent. Er zijn mensen die bewust hun sociale netwerk klein houden om de kwaliteit van dat netwerk sterk te houden.

Echter, de kans blijft groot als je naast die sterke banden geen of weinig zwakke sociale banden hebt.

Oorzaken van eenzaamheid

De kans is dus groter bij een kleiner sociaal netwerk, maar wat vergroot nu de kans dat je eenzaamheid in je leven voelt?

Uit onderzoek blijkt dat ongelukkige huwelijken met weinig steun van je partner het gevoel van eenzaamheid kan vergroten. Het verbreken van relaties, op welke leeftijd dan ook, kan ook voor eenzame gevoelens zorgen. Dit kan ook verklaard worden omdat je met het verbreken van een relatie je sociale contacten buiten de relatie om kunt heroverwegen.

Vooral weduwnaarschap kan voor langere tijd voor eenzaamheid zorgen, veel sterker dan na een scheiding.

Eenzaamheid is niet genetisch bepaald. Bij onderzoek naar tweelingen blijkt dat naarmate ze ouder worden er minder overlap is in de gevoelens van eenzaamheid. Eenzaamheid is dus zeker op te lossen door actie en het ondernemen van stappen.

Het gevoel van eenzaamheid is een gevoel dat in elke leeftijd kan voorkomen. Wellicht denk je dat het vooral bij ouderen hoort, maar ook kinderen kunnen last hebben van deze emotie.

Persoonlijke mentale problemen kunnen ook de kans op eenzaamheid vergroten, zoals:

Oorzaken van eenzaamheid bij jongvolwassenen

Slachtoffers van pesten hebben vaak meer een gevoel van eenzaamheid dan mensen die niet gepest zijn. Dit gevoel kan zelfs door blijven gaan op oudere leeftijd. Daarom is het des te belangrijker om pesten te stoppen en om goed te herstellen van pesten.

Bij jongvolwassenen is het ook belangrijk om sociale gevaren op tijd te zien en om jezelf niet af te sluiten als alles minder leuk is. Het is belangrijk om aanpassingsvermogen te hebben en voor jezelf op te kunnen komen in een sociaal geaccepteerde manier.

Armoede, of het gebrek aan geld, doordat je (nog) geen werk hebt kan ervoor zorgen dat je minder kunt ondernemen om sociale contacten te onderhouden.

Oorzaken bij ouderen

Ouder worden kan ervoor zorgen dat je minder mobiel bent en daardoor minder vaak sociale uitjes kunt ondernemen. Dit is natuurlijk een probleem van alle leeftijden, maar doordat ouderschap met gebreken komt kan dit juist dan voor eenzaamheid zorgen. Vooral omdat je nog weet hoe het was toen je wel overal kon komen.

Als je een broer of zus verliest op oudere leeftijd kan dit voor eenzame gevoelens zorgen. Ook ruzie met een broer of zus op oudere leeftijd kan voor eenzaamheid zorgen.

Gevolgen van eenzaamheid

Een slechte gezondheid kan een oorzaak zijn van eenzaamheid, maar ook een gevolg van eenzaamheid. Daarbij blijkt ook dat eenzame mensen sneller komen te overlijden dan mensen die geen eenzaamheid ervaren.

Dit verband is net zo groot als bij mensen die niet aan lichaamsbeweging doen of die last hebben van overgewicht.

Daarnaast bewegen eenzame mensen vaak minder en hebben ze ook minder mensen om zich heen om ze eraan te herinneren dat ze medicatie moeten nemen. Het voedingspatroon is vaak ook ongezonder.

Eenzame mensen hebben vaak ook meer last van stress, wat ook weer bijdraagt aan een slechtere gezondheid. Dit komt onder andere doordat ze minder goed voor zichzelf zorgen wat betreft ontspanning en doordat ze weinig feedback krijgen van een sociale connectie. Bijvoorbeeld iemand die hun helpt om problemen te relativeren.

Daarnaast kun je ook last krijgen van:

Bekijk deze video over het oplossen van eenzaamheid:

Eenzaamheid oplossen

Er zijn meerdere stappen die je kunt zetten om minder last te hebben van eenzaamheid.

1. Help andere mensen

Doe iets voor een sociale organisatie. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk goed werkt tegen gevoelens van eenzaamheid. Daarbij is het ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. Een slecht zelfvertrouwen kan een factor zijn die voor eenzaamheid zorgt.

2. Check je standaard

Overtuigingen hebben veel invloed op je gevoel van eenzaamheid. Mensen die het bijvoorbeeld belangrijk vinden om een intieme partner te hebben, maar die niet hebben veranderen die overtuigingen soms om het vrijgezellenbestaan leuker te maken. “Happy Single” is een term die ook veel teruggevonden wordt in tijdschriften voor jongvolwassenen.

Overtuigingen kun je ook veranderen met zelfhypnose. In dat geval ga je eerst na of je overtuigingen logisch zijn. Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je minimaal 20 vrienden moet hebben om niet eenzaam te zijn kan dat een overtuiging zijn die je niet helpt en die ook niet helemaal logisch is.

Een hypnotherapeut kan je helpen om deze overtuigingen te achterhalen en suggesties geven die je helpen om die overtuigingen te veranderen.

3. Controleer of je last hebt van je zelfvertrouwen

Als je standaard niet het probleem is, kan je zelfvertrouwen het probleem zijn. Als je bang bent dat je niet interessant genoeg bent voor andere mensen of er niet bij hoort kan dit een teken zijn van laag zelfvertrouwen.

Er zijn meerdere manieren om je zelfvertrouwen te vergroten, zoals met hypnose, mindfulness en meditatie.

Mindfulness is bijvoorbeeld een goede manier om negatieve gedachten over jezelf te stoppen zodat je daar minder last van hebt. Daarbij kan het helpen om meer te genieten van sociale interacties, zodat je minder afgeleid bent door negatieve gedachten. Dit kan de banden met de mensen waarmee je omgaat weer versterken.

4. Je hoort er wel bij

Als je denkt dat je je niet bij een groepje kunt voegen omdat je er niet bij hoort kun je dat omdenken. Als mensen in een groep je zien staan, zoals in de pauze en jij blijft staan en komt niet even “hallo” zeggen kunnen zij ook juist denken dat je arrogant bent en je je te goed voor hen voelt. Dat is dan totale miscommunicatie. Een nee heb je, een ja kun je krijgen. Het enige dat je hoeft te doen is ernaartoe lopen en even “hallo” zeggen.

5. Doe iets leuks in groepsverband

Dansen is bijvoorbeeld een activiteit die je meestal samen met andere mensen doet. Je hebt allerlei dansvormen, zoals streetdance, stijldansen en lijndansen die je meestal uitvoert met andere mensen. Ook voetballen of andere teamsporten kunnen helpen om minder last te hebben van eenzaamheid.

6. Volg een flirt-les

Sociale vaardigheden zijn belangrijk voor het opbouwen van vriendschappen. Er zijn veel bedrijven die mensen leren hoe ze sociale vaardigheden leren, bijvoorbeeld zakelijk flirten om het zakelijk netwerken te verbeteren. Dit soort vaardigheden kun je ook leren voor het verbeteren van je privéleven. Flirten hoeft echt niet alleen te maken te hebben met verliefdheid het is ook de manier om leuke vriendschappen te ontwikkelen. Het flirten gaat dan wel anders.

7. Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Met cognitieve gedragstherapie kun je eenzaamheid op basis van angst en onzekerheid behandelen. Angsten kun je door CGT bijvoorbeeld verminderen. Daarbij kan hypnose de CGT behandeling versterken waardoor je sneller van sociale angsten verlost bent en je eerder contact durft te leggen met andere mensen.

Een manier waarop CGT dit doet is door negatieve gedachten sneller te kunnen identificeren. Deze negatieve gedachten kunnen bijvoorbeeld over anderen gaan of over de sociale situatie. Door cognitieve gedragstherapie leer je om eerst die gedachten te verifiëren voordat je ze aanneemt als feiten en dan het verkeerde gedrag eraan koppelt.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven leuker en gelukkiger te maken? Kom dan eens naar een seminar of volg een workshop. Bekijk ook de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://repub.eur.nl/pub/93235/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391342/

Bewaren

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen