Mensen helpen heeft meerdere voordelen
Mensen helpen heeft meerdere voordelen
18 november 2016 
6 min. leestijd

Mensen helpen heeft meerdere voordelen

Ik vind dat ik een van de mooiste beroepen ter wereld heb. Dagelijks help ik mensen van angsten af of om zich te ontwikkelen tot een hypnotiseur of om zichzelf te bevrijden van overtuigingen die je gevangenhouden. Andere mensen helpen is voor mij bijna een tweede natuur geworden en ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Dagelijks merk ik daarom dat het veel voordelen heeft om andere mensen te helpen. Ik wil ook graag dat jij van die voordelen kunt genieten.

In dit artikel ga ik in  op welke voordelen je kunt ervaren als je andere mensen helpt en op welke manier je andere mensen kunt helpen.

Voordelen van mensen helpen

Het helpen van andere mensen heeft allerlei psychologische voordelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met MS die andere mensen met MS gedurende drie jaar telefonisch mentale steun gaven na drie jaar een aantal duidelijke verbeteringen hadden, namelijk:

Het geven van telefonische mentale steun zorgde voor meer algemeen vertrouwen, zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en ze voelden zich sterker in hun rol als telefonische dienstverlener aan andere mensen met MS.

Daarbij hadden ze ook minder last van depressieve klachten dan mensen die alleen steun kregen en het niet gaven.

Ook veranderde de kijk van de mensen die anderen steunden op zichzelf en ook hoe hun verhoudingen zijn met anderen. Er vond een grote verandering plaats in de manier waarop ze hun ziekte beleefden en de waarden die ze belangrijk vonden in hun leven. Hierdoor werd de kwaliteit van het leven veel beter (1).

Als je een chronische ziekte hebt waarbij anderen helpen mogelijk is, al is het maar door telefonische steun aan andere mensen met dezelfde ziekte, helpt het om zelf ook beter om te gaan met de ziekte en je leven ermee in te richten.

Als chronisch zieke kan het helpen van mensen met hetzelfde probleem je een betere kwaliteit van leven geven.

Ook voor (ex) verslaafden kan het helpen van anderen grote voordelen hebben. Uit Amerikaans onderzoek naar het nut van AA-meetings blijkt dat als alcoholisten andere alcoholisten helpen om van de drank af te blijven ze significant minder vaak een terugval in hun verslaving hebben dan alcoholisten die zich aansluiten bij een dergelijke groep die nog geen hulp geven.

Als ex verslaafde kan het helpen van andere mensen met verslavingsproblemen ervoor zorgen dat je geen terugval krijgt.

Familiebanden versterken door elkaar te helpen

Anderen helpen is ook goed voor het versterken van familiebanden. Een familie kan uit elkaar vallen na een familietrauma of het verlies van een familielid. Als een kind in de familie overlijdt kan dit grote gevolgen hebben voor het samenzijn van de familie en het in stand houden van de familiebanden.

Uit onderzoek is ook gebleken dat als familieleden elkaar helpen dit de band juist weer kan verstevigen in plaats van dat de familie uit elkaar valt (2). Je hoeft hierin ook niet alleen te denken dat die compassie en het helpen alleen binnen de familie plaatsvindt. Ook het helpen van andere mensen met een trauma of probleem in hun familie kan helpen om je eigen familiebanden goed te houden.

Door je familie te helpen na een trauma kan de band inniger worden.

Daarbij kan het helpen van familieleden voor vrouwelijke pubers ook goede effecten hebben, ook als je familie geen tegenslag kent. Bij meiden in de pubertijd is er een correlatie met het helpen van de familie en de fysieke gezondheid, bij jongens in de pubertijd was die correlatie er helaas niet (3).

Bij jongens waren er wel psychologische voordelen bij het helpen van de familie. Hierdoor kregen ze meer het gevoel dat hun leven een bepaalde kant opgaat, hebben ze betere sociale relaties en accepteren jongens zichzelf meer zoals ze zijn.

Pubers die mensen helpen krijgen een beter richtingsgevoel in hun leven en betere sociale contacten.

Mensen helpen als je ouder bent

Als je met pensioen bent heb je ontzettend veel tijd. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van je pensioen is het een goed idee om andere mensen te helpen. Je familie, je buren of zelfs wildvreemden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouderen die andere mensen op de een of andere manier helpen minder snel doodgaan dan ouderen die dat niet doen of die alleen hulp krijgen (4).

In het onderzoek ging het om steun waarbij je klusjes doet en ook emotionele steun aan je man of vrouw geven.

Het ging dus om een lift geven aan iemand, boodschappen doen, oppassen en het helpen bij huiswerk.

Wie geeft, leeft!

Als ouderen mensen helpen in hun omgeving kan dit ervoor zorgen dat ze langer leven dan ouderen die geen hulp geven aan mensen.

Mensen helpen op je werk

Door mensen op je werk te helpen en zelf niet vaak hulp nodig te hebben is het mogelijk om op je werk een hogere status te krijgen(5).

Uit onderzoek blijkt dat verschillende type mensen hier anders mee omgaan en dat mensen die zich kenmerken als mensen die zich veel aantrekken van wat anderen van hen denken en daardoor anderen vaak helpen en zelf minder om hulp vragen daardoor vaak een hogere status in “de groep” krijgen.

Andere mensen helpen op je werk kan net even voor die promotie zorgen en ook weten wie waarmee helpt kan helpen als jij eens het antwoord niet weet.

Mensen op je werk helpen kan ervoor zorgen dat je een hogere status krijgt.

Misvattingen als je een ander wilt helpen

Zoals je ziet zijn er allerlei voordelen verbonden aan het helpen van mensen. Toch is de drempel om anderen te helpen soms groter dan nodig is. Dit komt doordat sommige overtuigingen over het nut van de hulp die je kunt bieden en het belang dat de ander eraan hecht.

Je kunt bijvoorbeeld de overtuiging hebben dat wat je kunt doen voor de ander niets voorstelt en daarom doe je het niet(6). Dit is erg jammer want iedereen stelt hulp op prijs.

Door mensen te helpen kom je erachter dat je waardevoller bent dan je denkt.

De reden waarom het helpen van anderen helpt om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen en gevoel van waarde te vergroten is doordat het je verkeerde overtuigingen hun ongelijk bewijst.

Daarbij kan het helpen van andere ook de band met die andere bevorderen.

Groepsdruk en het voordeel van iemand helpen

In de maatschappij zijn er vaak opvattingen over groepen. In Nederland worden mensen snel gelabeld en kun je een stigma krijgen. In het verleden, en ook nu, kunnen mensen met een ziekte bijvoorbeeld een stigma krijgen. Mensen die in armoede leven krijgen een stigma en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Door elkaar te helpen verdwijnen die lijnen van de sociale ladder en kom je erachter dat iedereen met dezelfde problemen zit (7). Het helpen van anderen kan daarom je kijk op groepsdruk veranderen waardoor je sneller doet wat jij wilt in plaats van wat zij willen.

Het helpen van anderen en het samen formuleren van doelen helpt om een band met elkaar op te bouwen.

Door iemand uit een andere sociale klasse te helpen, help je om de lijnen te vervagen.

Waarom vrijwilligerswerk goed is

Vrijwilligerswerk kan op allerlei momenten in je leven van nut zijn. Vrijwilligerswerk kan in eerste plaats jezelf een beter beeld geven van wat wat is. Vooroordelen over mensen die je helpt kunnen erdoor verdwijnen en daarbij kunnen vooroordelen die mensen die hulp van je krijgen over je hebben ook verminderd worden.

Daarnaast is het helpen van anderen ook goed voor allerlei psychologische factoren. Het kan je zelfvertrouwen vergroten en ervoor zorgen dat je minder last hebt van depressieve klachten. Dit geldt voor zowel gezonde als mensen met een ziekte die anderen helpen.

Als je ouder bent en helaas niet de luxe hebt dat je je eigen familieleden met van alles kunt helpen kan het doen van vrijwilligerswerk helpen om langer te leven. Dit kan ook zijn doordat je de buurman helpt met de post als hij/zij op vakantie is of met het geven van een lift.

Beginnen met het helpen van mensen

Als je wilt beginnen met het helpen van mensen maar dit spannend vindt kun je eerst bij je eigen familie en vrienden beginnen. Je kunt ze bijvoorbeeld vertellen dat je vaker wilt helpen met het een of ander. Als je bijvoorbeeld een keer kunt oppassen, de was kunt strijken of iemand kan helpen met een lift kunnen ze dat aangeven.

Wanneer je last hebt van een ziekte en mensen wilt helpen die ook last hebben van de ziekte kun je opzoek gaan naar organisaties die mensen met jouw aandoening helpen en daarmee contact opnemen. Daar kunnen mogelijkheden liggen voor het helpen van andere mensen.

Ook kun je in je omgeving opzoek gaan naar initiatieven waar vrijwilligers voor nodig zijn.

Het kan best het geval zijn dat je iets niet leuk vindt om te doen. Zoek dan verder naar een activiteit waarbij je mensen kunt helpen en er ook plezier in hebt.

Wil je meer weten over mentale technieken om meer zelfvertrouwen en geluk in je leven te voelen? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953699000490

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01488376.2011.564035

http://link.springer.com/article/10.1007/s10902-008-9098-1

http://pss.sagepub.com/content/14/4/320.short

http://psycnet.apa.org/journals/psp/91/6/1123/

http://search.proquest.com/openview/2713d486cf7d6204ecf25e935558344b/1?pq-origsite=gscholar

http://psycnet.apa.org/psycinfo/2002-18731-015

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Arnold den Dulk
Door

Arnold den Dulk

op 20 Nov 2016

Persoonlijk Help ik al mensen zonder verwachtingen aan tegen prestatie of wat ook. Ik vond het altijd mooi en goed om kleine of grotere dingen te doen , echter op een gegeven moment , merk je dat er "misbruik" van gemaakt wordt. Nee zeggen is moeilijk maar als je het dan uiteindelijk doet ... Ben je ook echt de gebeten hond . Kan echt niet alles hier uit leggen maar uit eindelijk heefthet juist depressie, vertrouwen en eigen waarde .op zijn zachts gezegd behoorlijk beschadigd

Reactie plaatsen