Waarom zo fokking serieus?!?
Waarom zo fokking serieus?!?
19 maart 2019 
1 min. leestijd

Waarom zo fokking serieus?!?

Heel wat jaartjes geleden kwam ik bij een psychotherapeut om mijn verslaving te behandelen. Mijn hemel wat was die man serieus.

Het was natuurlijk een ziekte en ik had ook nog eens een depressie waar ik medicijnen voor moest nemen. En dat alles werd verteld met een gezicht waar al jaren niet mee was gelachen volgens mij.

En als ik dan probeerde om het iets luchtiger te maken allemaal dan was dat een strategie om het weg te lachen en niet zo serieus te nemen.

Ok…

Ik begon te snappen dat hij heel veel mensen in zijn praktijk had die depressief waren. Niet perse omdat ze het waren toen ze binnenkwamen, maar wel toen ze weggingen. Mijn hemel.

Dat wordt ze ook geleerd. Je moet natuurlijk heel serieus zijn. Die problemen zijn natuurlijk allemaal verschrikkelijk en die mensen zijn allemaal slachtoffers die geholpen moeten worden.

Ja ja ja

Als je mensen ziet als zwak en hulpeloos dan doe je dat. Wanneer je ze ziet als sterk en weerbaar dan behandel je ze anders. En dat is een heel verschil.

Ik zie mensen als weerbaar, sterk en vol met oplossingen. Ken je die uitspraak ‘Over een jaar lach ik hier waarschijnlijk om’? Waarom dan nu niet beginnen denk ik dan.

Een stelling die goed is om aan te nemen is: ‘Mensen neem je serieus, de problemen niet’

Dus de mens behandel je liefdevol en de problemen die ze doen die maken we belachelijk waar het kan. Is natuurlijk niet altijd de beste strategie, maar vaak kan het heel goed helpen.

Zo heb ik een jongen geholpen in één sessie van zijn depressie af. Hij zei tegen mij na een minuut of vijf: ‘Weet je, die depressie sloop naar binnen en ik kom er niet meer vanaf’

Ik zei bloedserieus tegen hem: ‘Door welk gat dan? Je hebt er maar een paar of stond je gebukt?’

Hij keek mij aan en schoot toch in de lach. Dat was het begin van de sessie en zo ging het anderhalf uur door. We kwamen daardoor heel snel bij de onderliggende emotie (verdriet en woede) die hij kon oplossen.

Om van de ene emotie (lachen) te gaan naar een andere (verdriet) is vrij makkelijk. Dat herken je vast wel. Maar om vanuit serieusheid ergens te komen duurt veel langer. Daarom is kortdurende therapie in de psychologie ook 15 sessies… Bij ons is kortdurende therapie 3 sessies. En waarom kan het zo snel?

Wij geloven dat je sterk bent en niet dat je zwak bent. Dat is het verschil. 👊

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen