Wie heeft hypnose uitgevonden
Wie heeft hypnose uitgevonden
Hypnose
Edwin Selij
Hypnose
11/26/2019
1 min
0

Wie heeft hypnose uitgevonden

11/26/2019
1 min
0

Wie heeft hypnose uitgevonden? Hypnose bestaat al heel lang. Het is een natuurlijke staat waarin suggesties worden aangenomen. Kinderen zijn continu in die staat als je de breinactiviteit vergelijkt met mensen in diepe hypnose. Je zou dus kunnen zeggen dat zolang de moderne mens bestaat, hypnose bestaat.

Wie heeft hypnose uitgevonden

Als therapievorm werd het al gebruikt in het oude Egypte en Griekenland. Daar werd het anders genoemd, maar als je leest wat ze daar deden dan waren dat rituelen waarbij hypnose een grote rol speelde.

Ook in de bijbel werd er al geschreven dat God Adam in diepe slaap bracht en een rib verwijderde. God was ook al een hypnotiseur.

Moderne hypnose

Het hypnose zoals we dat nu kennen is gebaseerd op een paar mensen. Mesmer was iemand die werkte in de 18e eeuw als dokter met heel veel patiënten op een manier die deed denken aan hypnose. Hij maakte gebruik van magneten, zijn autoriteit en suggesties.

James Braid, een schotse arts die Mesmer bestudeerde schreef in 1843 voor het eerst over hypnose. Hij was de eerste die de term beschreef en is dus de uitvinder van hypnose. Hij heeft hypnose uitgevonden als term. De staat bestond uiteraard al veel langer.

Milton Erickson, een Amerikaanse psychiater heeft hypnotherapie op de kaart gezet als behandelwijze. Vandaag de dag zijn er heel veel opleidingen gebaseerd op zijn werk. Die noemen dat ook wel de moderne hypnotherapie.

Zonder Erickson was hypnose nooit zo beroemd geworden waarschijnlijk al was hij niet de enige die hypnotherapie gebruikte. Dave Elman bewees al in de jaren ’50 dat hypnose zeer goed werkte. Hij heeft ongeveer tienduizend artsen opgeleid in hypnose en hypnotherapie waarbij hij gebruik maakte van directe suggesties en snelle hypnose.

Elman leerde de artsen iemand in hypnose te brengen binnen een minuut. Spectaculair toen en nu nog. Zeker als je het vergelijkt met Ericksoniaanse opleidingen die je leren iemand in dertig minuten in hypnose te brengen. Elman was zijn tijd ver vooruit.

Gil Boyne was de eerste die mensen ging certificeren in hypnotherapie in de jaren ’70. Boyne was ook een fenomeen en je vindt nog wel wat filmpjes van hem op YouTube. Zijn kenmerk was ook snelle hypnose en de regressie. Onze regressievariant die we cursisten leren in de master is geïnspireerd op zijn werk.

Dus wie heeft hypnose uitgevonden?

Dat was James Braid. Hij schreef voor het eerst de term op in zijn boek ‘Neurypnology’ in 1843, maar in wezen heeft niemand de staat uitgevonden. Je bent er in opgegroeid en als je ouder bent dan ben je ook een hypnotiseur. Zo vreemd is die staat dus niet.

In die staat ben je vatbaar voor suggesties en worden die suggesties sneller waarheid. Zorg er dus voor dat die suggesties positieve associaties opwekken. Zeker bij kinderen.

Reacties
Categorieën