Youre back in the room op RTL4, hypnose of niet...
You're back in the room op RTL4, hypnose of niet...
04 september 2015 
in Hypnose
2 min. leestijd

You're back in the room op RTL4, hypnose of niet...

Op vrijdagavond op RTL 4 is er weer eens een hypnose programma en natuurlijk wordt er weer eens maar één kant belicht van hypnose. Gemiste kans?

You’re back in the room

De allereerste aflevering vond ik persoonlijk hilarisch en ik heb in een deuk gelegen. Zelf heb ik ook hypnose shows gegeven en dit is simpelweg een hypnose show met meer effecten. Het zit zeker leuk in elkaar en is de moeite waard om het een keer te bekijken. Het is afgekeken van een Engels format waar het ook een succes is.

Maar ja, voor de beeldvorming is het weer eens niet handig. Waarom nou altijd weer zo’n show. Dan krijg ik altijd weer mailtjes met vragen als ‘Is het echt?’, ‘Dit is toch nep?’, ‘Zijn het acteurs?’. Het ziet er namelijk zo ongeloofwaardig uit.

En wanneer je dan ook nog eens een afspraak heb staan met een hypnotherapeut en je ziet dat, heb je dan nog zin om te gaan? Omdat ik zelf shows heb gegeven weet ik dat het echt is. Deze mensen zijn geselecteerd en hebben een talent om in hypnose te gaan. Ze zijn echt niet zwakker of dommer, welnee, ze hebben een talent.

Talent om in hypnose te gaan

Het is net als iemand die heel goed piano kan spelen of meteen al goed kan voetballen. Dat is een talent. Zo is het ook met hypnose. In wezen kan iedereen in hypnose, alleen de een veel makkelijker dan de ander. En dan heb je in die groep die vrij makkelijk gaat ook nog een percentage dat heel makkelijk gaat, de zogenaamde virtuosos of somnambulisten.

Die worden eruit geselecteerd en daar doen ze zo een show mee. Wat jammer is, is dat er bijvoorbeeld in aflevering 1, een vrouw was die bang was voor kikkers en ze moest die aaien. Nu had Rinke, de hypnotiseur haar laten geloven dat het kuikentjes waren en ze aaiden ze. Tot zover prima, alleen daarna gaf hij de suggestie dat ze alles weer wist en ook dat ze die kikkers dus had geaaid.

Ze kreeg daar ter plekke bijna een zeer heftige paniekaanval. Iedereen lachen… Tja…

Daar kan ik echt heel boos om worden. Help dat meisje meteen dan, ik bedoel ze is al zeer vatbaar voor hypnose, je hoeft alleen maar te zeggen ‘Vanaf nu ben jij niet meer bang voor kikkers’ en het is klaar.

Natuurlijk zal het voor veel mensen ongeloofwaardig zijn, want hoe kan je zo snel van een fobie voor kikkers afkomen, maar ik weet dat het kan. Zelf heb ik namelijk eens op een hypnose show 8 mensen van een probleem afgeholpen. Wanneer iemand heel diep in hypnose is, kan dat namelijk vrij eenvoudig.

Dat lijkt mij nou eens cool om te laten zien in plaats van iemand met een hoofd in een taart.

Maar goed, het is wel geinig. Jammer dat hypnose weer in die hoek wordt gegooid. Vandaar dat ik ook binnenkort begin met afleveringen van hypnose sessies waarin je kan zien hoe effectief het werkelijk is. Hopelijk zien mensen dan de waarde in van hypnose in therapie en komt het uit de hoek van entertainment.

Desalniettemin zou ik zeker een keer gaan kijken naar de show. En vraag jezelf dan af, stel je nou eens voor dat het echt is en die mensen kunnen dat dus met hun brein… Dan kunnen ze toch ook gewoon simpel van een probleem afkomen?

Dat was namelijk de vraag die ik mezelf stelde en vandaar dat ik nu een vorm heb ontdekt die dat voor elkaar krijgt bij bijna iedereen die tegenover mij zit ;-)

Nou ik zou dit zelf ook wel willen kunnen..

Dat kan want op 15 en 16 oktober geven Richard Stooker (mentalist) en ik een unieke tweedaagse straathypnose training. Daar kan jij nog bij zijn. Kijk hier voor meer info.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen