Zelfhelend vermogen: Hypnose om je zelfhelend vermogen te verbeteren
Ik heb een boek dat heet “Je hebt het niet, je doet het”. Dit gaat eigenlijk over je zelfhelend vermogen en hoe jij iets kunt doen, om minder last te hebben van je problemen of dit nu om je fysieke gezondheid gaat of over psychische klachten. Misschien kan je ze zelfs helemaal oplossen.
Natuurlijk speelt hypnose voor mij hierin een grote rol, maar eigenlijk is hypnose een middel om bij jouw interne hulpbronnen te komen om problemen zelf op te lossen. Het is een manier om jezelf eenvoudiger te helpen door onbewuste blokkades te vinden en weg te nemen.
Dus dit blog gaat even dieper in op je zelfhelend vermogen en hoe je dit vermogen in jezelf bereikt en kunt gebruiken voor je lichaam en geest.
Je persoonlijkheid en je gezonde leven
Niet iedereen is even gezond, maar iedereen heeft wel zelfhelend vermogen. De verschillen in die gezondheid liggen vaak aan je persoonlijkheid. Iemand die bijvoorbeeld een persoonlijkheid heeft waarbij verantwoordelijkheid en afspraken nakomen belangrijk is, leeft vaak langer en gezonder dan iemand die deze eigenschappen niet zo heeft. Dit komt omdat ze bijvoorbeeld elke week 3 keer sporten.
Het interessante is dat positief denken niet altijd geweldig is voor je gezondheid, maar vaak wel[1]. Enige mate van pessimisme en bezorgd zijn kan je gezondheid ook beschermen, omdat dit er wel voor zorgt dat je bewust gezonder leeft[2].
Je gedachten en leefstijl hebben dus al veel invloed op je gezondheid en hoe lang je leeft. Dit hint al naar wat belangrijk is voor het verbeteren van je zelfhelend vermogen.
Zelfhelend vermogen lichaam
Het zelfhelend vermogen van het lichaam heeft een grote connectie met je psychologie. Het placebo-effect laat bijvoorbeeld zien dat je gedachten veel invloed hebben op het helen van je lichaam en geest (bron 1).
Zelfs zonder dat je wat bewust doet heeft het lichaam veel manieren om zichzelf te helen. Pijn is bijvoorbeeld belangrijk om niet te bewegen als een wond moet dichtgroeien. Je krijgt koorts om bacteriën en schimmels dood te maken zodat je niet doodgaat door die bacterie.
Al die dingen die “ziek zijn” met je doet, is eigenlijk het lichaam dat zichzelf aan het helen is.
Het placebo-effect laat ook iets raars zien. Want blijkbaar kunnen we gewoon beter worden, maar heeft ons onderbewuste of hetgeen dat de helende reactie in het lichaam veroorzaakt een bepaalde toestemming nodig. De toestemming van het pilletje (placebo-pilletje) dat het nu echt het lichaam mag helen. De toestemming van de sjamaan dat het tijd is om verder te gaan.
Dit laat ook zien dat je lichaam, of je onderbewuste, als het ware vast kan zitten in je verleden en niet verder kan gaan met gezond leven voordat er iets gebeurt dat het verleden afsluit (bron 1). Dit kan een placebo-pilletje zijn, maar ook een bepaalde openbaring die je krijgt door een gesprek met bijvoorbeeld een psycholoog of hypnotherapeut in het geval van een psychisch probleem.
Of omdat je dat boek hebt gelezen en opdrachten hebt gedaan zodat je die openbaring kunt krijgen 😉.
Ander onderzoek laat ook zien dat bijvoorbeeld bij wondheling psychologische interventies handig kunnen zijn om die heling te bevorderen. Sociale steun kan bijvoorbeeld de invloed van stress vanwege de wond neutraliseren waardoor de wondheling beter zal gaan[3] en dat hoort natuurlijk ook bij je zelfhelend vermogen.
Zelfhelend vermogen bij psychische klachten
Ook bij psychische klachten heb je zelfhelend vermogen. Waarschijnlijk voel je je ook beter in je lichaam als je jouw psychische klachten hebt opgelost. Meestal voel je je dan letterlijk lichter, terwijl je niet letterlijk lichter bent.
Je kunt ook werken met je lichaam om je psychische klachten op te lossen. Zo wordt Tai Chi en Qi Gong ook in de psychotherapie gebruikt om je geest te helen door juist je lichaam gezonder te maken[4].
Maar ook bij psychische klachten kan je als het ware “vast” zitten in je verleden. Een manier om dit zelf te behandelen is met Naikan therapie. Deze therapie bevordert je mentale gezondheid door je te laten nadenken over je ervaringen in het verleden door je persoonlijke relaties[5]. Door je af te vragen wat je hebt gekregen, gegeven en voor welke moeilijkheden jij hebt gezorgd kan je bijvoorbeeld veel doen om inzicht te krijgen in jezelf en hiermee gemotiveerd te raken om te veranderen[6].
Met hypnotherapie kan je ook kijken naar je verleden en zien hoe iets op dit moment in je leven alsnog voor vervelende situaties zorgt. Als je last hebt van depressie kan hypnotherapie bijvoorbeeld helpen om dit weg te nemen door naar bepaalde facetten van jezelf te kijken[7].
Met hypnose bereik je jouw onderbewuste en kan je emoties, gedachten en je manier van denken, psychologie, veranderen om op die manier (onbewuste) conflicten op te lossen. Het is de bedoeling om met hypnose bij de oorzaak van een bepaalde ziekte te kunnen komen[8].
Bij het HIN zeggen we altijd dat hypnotherapie je helpt om jezelf te helen, want je hebt alles in je wat je nodig hebt. Hypnose en de therapie is alleen het middel, maar uiteindelijk doe jij het.
Zelfhypnose kan dit ook voor je doen als je weet hoe het werkt.
Bij het HIN leer je van alles, maar we vinden Ericksonsiaanse hypnotherapie erg belangrijk en dit is ook belangrijk voor het bevorderen van je zelfhelend vermogen, of het nu om fysieke of mentale problemen gaat.
Suggesties en het gebruikmaken van metaforen helpen je dan om minder last te hebben van psychische problemen, of die zelfs helemaal weg te nemen[9].
Een andere belangrijke techniek is regressie. Met regressie ga je terug in je verleden naar het moment waarop een overtuiging is ontstaan die je nu psychische last bezorgt. Het lijkt een beetje op de Naikan techniek in de zin dat je even naar je verleden kijkt, maar tegelijkertijd is het helemaal anders.
In plaats dat je gaat reflecteren ga je in gedachten namelijk iets doen met dat moment om de interpretatie ervan te veranderen. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in mensen die er op dat moment bij waren om te zien of je er nu anders over denkt dan toen. Of je kan het gesprek met je innerlijke kind aangaan dat de situatie voorbij is en dat alles nu goed is. Dat een bepaald beschermingsmechanisme je niet meer helpt, maar juist blokkeert.
Met regressie kan je je ook voorstellen dat je naar vorige levens gaat als je in je huidige leven niet de oorzaak van je probleem kunt vinden, vooral vrouwen hebben baat bij een behandeling die ook ingaat op vorige levens en de periode tussen levens door ten opzichte van mannen (bron 8).
Dit is bijvoorbeeld te gebruiken bij angststoornissen. Per individu kan de behandeling verschillen, maar een hypnotherapeut heeft veel technieken waarvan gebruik kan worden gemaakt naast de regressie om het zelfhelend vermogen te triggeren en angst te overwinnen[10].
Daarnaast kan je hypnose ook gebruiken om andere therapeutische behandelingen toe te passen. Zoals de analytische psychologie van Jung[11] of Cognitieve gedragstherapie.
Zelfhypnose en zelf helend vermogen
Zoals gezegd kan hypnotherapie je helpen met je zelfhelend vermogen, maar het is natuurlijk nog leuker als je zelfhypnose kunt toepassen.
Met zelfhypnose kan je bijvoorbeeld werkstress verminderen door suggesties te herhalen waardoor je je beter voelt[12], zoals:
“Ik ben goed genoeg.”
“Ik mag mijn rust nemen.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw gezondheidsprobleem kan je andere suggesties gebruiken om je zelfhelend vermogen te triggeren.
Affirmaties zijn voor allerlei problemen te gebruiken om zelfheling te bevorderen. Je kunt affirmaties uitspreken, opschrijven of beluisteren[13], zoals tijdens zelfhypnose.
Daarnaast helpt zelfhypnose ook om brandwonden sneller te genezen[14].
Dus zelfhypnose is te gebruiken voor zelfheling bij psychische en meer fysieke klachten.
Je zelfhelend vermogen stimuleren kan op allerlei manieren en hypnose is er een van. Je kunt hulp krijgen van een hypnotherapeut om los te komen uit het verleden dat je ziek houdt of met zelfhypnose veel doen om je lichaam en geest te ondersteunen om beter te worden.
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht.
Bronnen:
[3] https://journals.lww.com/co-psychiatry/Abstract/2012/03000/The_psychology_of_wound_healing.12.aspx
[4] https://www.proquest.com/openview/77de73b3700cbdf6f3052a5026df1013/1?pq-origsite=gscholar&cbl=49061
[9] https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.4324/9780203890288/hypnotherapy-scripts-ronald-havens-catherine-walters
[11] https://www.researchgate.net/profile/David-Hartman-8/publication/262637369_Jung_and_Hypnotherapy/links/02e7e5384adb498329000000/Jung-and-Hypnotherapy.pdf
[13] https://www.proquest.com/openview/32d91bd5de03c8dc0d99569893bb4d96/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y
[14] https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=08100713&asa=Y&AN=33381655&h=ujdRU8hq1FLE8qGE7tf%2bKDRSowag1Wwp%2fO8dLdG9dMTVG9Z0Uso3rLbq4U%2flUpteg4PyDoDuyCvW4ASNY5J01w%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d08100713%26asa%3dY%26AN%3d33381655