Vorige levens of vorige levens in dit leven?
Vorige levens of vorige levens in dit leven?
15 juni 2020 
6 min. leestijd

Vorige levens of vorige levens in dit leven?

Ik weet niet hoe jij erover denkt. Veel mensen denken bij een vorig leven aan een leven van voor de geboorte. Bijvoorbeeld een leven in het jaar 1.700 of 1.800 in Frankrijk, Italië of misschien gewoon in Nederland.

Veel mensen die hierin geloven denken dat ze voor dit leven ook een leven geleefd hebben. Wat ik veel interessanter vind zijn de vorige levens in je huidige leven. Ik heb hier veel over gelezen en zelf meegemaakt.

Bijvoorbeeld dat mensen in een vorig leven iets hebben meegemaakt en daar nu hinder van ondervinden.

De fases in je leven kun je zien als vorige levens

Maar ook in dit leven heb je al veel vorige levens geleefd. Je bent bijvoorbeeld een baby, een kleuter en een leerling van de basisschool geweest. Dit zijn al heel verschillende levens. Voor school heb je een heel ander leven dan wanneer je naar school gaat. Op een gegeven moment ga je naar een andere school en dat is ook weer een ander leven. De middelbare school is ook weer een ander leven en zelfs als je dan gaat werken heb je weer een ander leven.

Nu heb ik bijvoorbeeld het Hypnose Instituut Nederland en dat is toch een heel ander leven dan 15 jaar geleden. Stel je voor dat ik nu nog gedrag vertoon van een eerder leven (in mijn leven) zoals verslavingsgedrag, agressie of pleasegedrag. Komt dit dan voort uit mijn huidige leven, mijn huidige situatie, of uit mijn vorige leven?

Pleasegedrag is nu als eigenaar van een bedrijf helemaal niet meer logisch. Dus dat komt voort uit een ander deel van mijn leven. Nu leid ik, want ik ben vader en eigenaar van een instituut met mensen die daar aan het werk zijn. Nu is pleasegedrag dus niet relevant meer. Dit komt uit een periode waarin dat gedrag handig was. De kans is groot dat dit uit mijn kleuterleven kwam, want je krijgt je aandacht, liefde, eten en drinken als je gaat pleasen. Daar heb je nu andere manieren voor. Je kunt nu prima zelf je eten, drinken en aandacht regelen zonder dat gedrag te vertonen.

Oude overtuigingen hebben nog steeds invloed

Maar dat kleutertje wat nog steeds in je zit weet dat nog niet. Die weet niet van het leven in 2020. Dat is sciencefiction. Als kleuter weet ik niet dat ik in 2020 ook aan het leven ben. Nu weet ik wel voor mezelf redelijk zeker dat ik momenteel 45 jaar ben en leef. Jeej!

Dus ik heb allerlei dingen die ik doe en gedragingen die ik vertoon. Die goed werken en ik ervaar daardoor toffe dingen. Maar soms doe ik ook dingen die ik helemaal niet herken. Dat ik denk: “Wie is dit?”. Dat is dan een vorig leven wat zich bemoeit met dit leven. Het komt naar voren en heeft nog steeds het idee dat hij in dat leven zit, waar ik ooit in zat.

Het idee is dus dat je niet terug hoeft naar vorige levens, maar dat je in dit leven genoeg levens hebt geleefd om daarnaar terug te kijken; naar waarom je doet wat je nu doet.

Dat je die innerlijke kleuter, peuter of baby, die zich misschien nog steeds minderwaardig voet, zich er niet bij voelt horen, die nog steeds boos is, die nog steeds onzeker is omdat hij werd afgewezen als puber. Dat je die niet de verkeerde invloed geeft aan je huidige leven.

Al die levens leven tegelijkertijd in jou voort en komen af en toe naar boven, als een vorig leven.

Wanneer je er op die manier naar kijkt kun je in hypnose op zoek gaan naar die kleuter en zeggen:

“Hey lieverd, het is ok. We leven in 2019 en we kunnen nu die dingen die jij toen graag had gekund. We hebben allerlei ervaringen opgedaan, waardoor we niet meer dit gedrag hoeven te vertonen. We hebben andere manieren gevonden om te krijgen wat we willen. Het lijkt misschien sciencefiction lieverd. Dus het is oké, kom met me mee 😊.”

Ga na wat nu voor je huidige leven werkt

Als je al die momenten gaat verbinden met het nu, dan is er geen probleem meer. In het nu is er namelijk geen probleem dat bedacht is. Er zijn nu natuurlijk wel zaken die gebeuren en waar je mee om moet gaan, maar dat zijn niet per se problemen.

De meeste problemen komen voort uit het herhalen van dingen uit je verleden die nu niet meer werken. Of dat je dingen bedenkt over je toekomst die nooit zullen plaatsvinden, maar die nare gevoelens opleveren.

Als je echt in het nu bent, zoals met meditatie of mindfulness, dan is dat verleden en die toekomst veel minder relevant. Die mensen of spinnen zijn niet meer relevant.

Dit zijn allemaal vorige levens die door een trigger geactiveerd worden. Met die vorige levens bedoel ik dan je innerlijke peuter, kleuter of puber die nog steeds onzeker is. Die man of vrouw die je nu bent hoeft dat helemaal niet te zijn en is dat ook niet in een heleboel contexten.

Mocht je dit interessant vinden kijk dan eens naar mijn boek: je hebt het niet, je doet het. Een van de zaken die erin staat is het werken met verschillende kanten van je persoonlijkheid en dat zijn eigenlijk allemaal vorige levens.

Ik heb wel eens gezegd dat er geen vorige levens zijn. Daarmee bedoelde ik dat alles nu is. Maar je kunt last hebben van je vorige leven. Zelfs je levens die je vanaf je geboorte hebt gehad. En het is goed om je hier bewust van te zijn. Dat je kunt zeggen: “Maar we zijn al in 2020.” Als het je lukt om dit in je gedachten 1 te maken, ben je eigenlijk nu zoals je nu bent.

Beluister ook deze podcast

https://www.buzzsprout.com/195236/1273291-een-andere-kijk-op-vorige-levens

Je huidige leven heeft een intentie

Elke levensfase heeft een bepaalde intentie. Eerst wordt die intentie voor je bepaald, je moet als klein kind bijvoorbeeld leren lopen en dergelijke. Op school moet je je best doen om een diploma te halen en daarna ga je werk zoeken.

Als die intenties vervuld zijn is het belangrijk om zelf intenties te bedenken om een fijn leven te krijgen.

Met die intentie in je gedachten kun je nagaan of elementen uit je vorige leven je helpen om de intentie te bereiken of niet. Door met dit soort intenties te werken heb je vaak een succesvoller leven dan wanneer je hier niet mee werkt[1].

Voor de meeste mensen geldt dat je vanaf je 15e tot je 25e levensjaar bewust levensdoelen stelt. Bijvoorbeeld welk beroep je wilt hebben als je groot bent. Tussen je 25ste en 50ste levensjaar worden deze doelen steeds preciezer. Je wilt bijvoorbeeld kinderen krijgen. Je wilt een huis kopen. Je wilt een goede relatie met bepaalde mensen. Je wilt een bepaalde hoeveelheid geld op je spaarrekening. Je wilt iets doen voor de maatschappij. Ook daarna kan dit nog zo zijn, of je kunt de intentie hebben om dan terug te kijken op een fijn leven, mits alles een beetje is gegaan zoals je had gehoopt[2].

Je vorige leven kan ook invloed hebben op je huidige leven. Zoals dat je altijd dacht dat je een arts zou worden, maar je het niveau van de opleiding niet aankunt. Wat je ouders vroeger altijd tegen je gezegd hebben is eigenlijk iets uit je vorige leven wat je nu tegenhoudt om toch door te zetten[3], terwijl je misschien gelukkiger wordt om voor je eigen doelen te kiezen in plaats voor die van je ouders.

Het is dus belangrijk om in het hier en nu een intentie te hebben die je zelf hebt bedacht. Die voorkomt uit jouw volwassen en ontwikkelde brein en niet uit het brein van jezelf toen je een kind was.

Het loslaten van vorige levens

In hypnose met je vorige kleuterleven praten wanneer je merkt dat dit inbreuk maakt op wat je nu doet en het kan goed helpen om misplaatst gedrag los te laten.

Daarnaast kun je ook hypnose gebruiken om dingen die je dwarszitten los te laten. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je een bepaalde irritatie, omdat je vroeger iets niet is gelukt, kunt laten gaan. Misschien doe je de irritatie in een luchtbel en prik je die kapot, waardoor de irritatie verdwijnt.

Er zijn allerlei manieren waarop hypnose kan helpen om vorige levens achter je te laten, zodat je door kunt gaan met de intentie die je nu hebt en je je kunt gedragen naar wat handig is in je huidige leven.

Hoe dit precies werkt kun je leren op de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

Je kunt de basis van hypnose leren in een hypnose playshop. Deze worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je zien hoe iemand losgemaakt kan worden van vorige levens als dit nog steeds een probleem voor ze vormt? Dan kun je naar een hypnose seminar gaan.

[1] https://www.jstor.org/stable/26761721?seq=1#metadata_info_tab_contents

[2] https://www.jstor.org/stable/26761721?seq=3#metadata_info_tab_contents

[3] https://www.jstor.org/stable/26761721?seq=10#metadata_info_tab_contents

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen