In het verleden leven: Hoe je weer in het nu komt | Het HIN
In het verleden leven: Hoe je weer in het nu komt
03 augustus 2021 
5 min. leestijd

In het verleden leven: Hoe je weer in het nu komt

In het verleden leven is eigenlijk iets wat we allemaal in meer of mindere mate doen. Alles wat je ziet geef je bijvoorbeeld betekenis door het verleden. Je herkent zaken voor wat ze zijn, doordat je vroeger hebt geleerd wat het is.

Alles waar je in geloofd is geworteld in de tijd. Bijvoorbeeld wanneer je naar een kopje kijkt, zie je dan echt dat kopje? Zie je een kopje of kijk je naar je vroegere ervaringen met het kopje? Dat je het oppakt, dat je dorst hebt, dat je eruit drinkt of dat je het voelt?

Misschien heb je er associaties bij van een ontbijt, lunch of koffiehuis. Alles is gebaseerd op je vroegere ervaringen. Hoe kun je anders weten wat een kopje is en wat je ermee kunt doen? Dat het kan breken.

Als je dit allemaal niet had geleerd, dan had je het niet geweten.

Dus zie je het echt of zie je alleen het verleden?

Als je extreem veel in het verleden leeft wanneer je iets ziet, kan het handig zijn om ervan los te komen. Want dan kun je wat nieuws leren en iets nieuws zien.

Dit kan even duren voordat dat goed lukt.

Waarom leef je in het verleden?

Een reden waarom je in het verleden kunt leven is omdat je een grote verandering in je leven hebt doorgemaakt. Mensen die bijvoorbeeld last hebben gekregen van het chronisch vermoeidheid syndroom kunnen hier last van hebben. Hierdoor hebben ze bijvoorbeeld moeite met het plannen van hun toekomst[1].

Zo’n verandering kan voor een soort identiteitscrisis zorgen, waardoor je kunt denken in termen als je vroegere zelf en je huidige zelf. Alsof dat twee verschillende personen zijn.

Onderzoek laat ook zien dat denken aan het verleden over het algemeen geen voordelen oplevert, terwijl denken aan de toekomst dit wel doet. Denken aan het nu heeft gemengde resultaten[2]. Over het algemeen ga je meer aan het verleden denken naarmate je ouder wordt. Op zich heel logisch, maar niet altijd even handig.

Waar je aan denkt hangt ook af van de signalen waar jij dagelijks mee in aanraking komt. Het kopje is bijvoorbeeld zo’n signaal dat je triggert om ergens aan te denken.

Mensen die vooral in het verleden leven hebben vaker last van depressies, voelen zich slechter en zijn meer ontevreden over hun leven.

Ze hebben vaker last van:

Een ander probleem kan zijn dat je in het verleden leeft, omdat je niet goed kunt rouwen. Een traumatische gebeurtenis is vaak ook een reden om meer aan het verleden te denken en zorgt ook voor een soort rouwproces. Meestal moet je een soort naïeve versie van jezelf loslaten en dat kan heel lastig zijn[3].

Effect van leven in het nu of de toekomst

Het is veel handiger om met je gedachten in het nu of zelf in de toekomst te zijn. Als je bijvoorbeeld vaker denkt aan het nu, zorgt dit voor een beter gevoel van welzijn en van een betere inschatting van jezelf. Wel zijn mensen die meer in het nu zijn vaak agressiever, zoeken meer risico’s op, hebben vaker last van uitstelgedrag en zijn vaak reactief in plaats van proactief.

Aan de toekomst denken heeft geen duidelijke samenhang met welzijn. Mensen die in de toekomst leven met hun gedachten hebben vaker doelen, zijn proactief en stellen zaken niet snel uit.

Ze geven vaak ook meer om hun gezondheid, het milieu, vrijwilligerswerk, sociaal gedrag, hun academische prestaties en carrière (zie bron 2).

Zoals je ziet kun je met gedachten meer in het nu en bij de toekomst zijn. Dat kan handiger en leuker voor je zijn dan wanneer je met je gedachten vooral in het verleden leeft.

Maar hoe pak je dat nu aan?

Oefening:

Op alles wat je ziet kun je zeggen:

“Ik zie alleen het verleden in…X”

Blijf niet bij één ding stilstaan, maar doe dit met meerdere voorwerpen en misschien zelfs mensen.

Soms kun je wat sterkere associaties krijgen bij bijvoorbeeld mensen, maar dit is eigenlijk net zoals bij een boek of potlood.

Blijf niet bij één ding stilstaan en laat ook niet iets weg. Doe dit juist ook met je partner en kinderen, laat die niet weg.

Dit kun je een minuut doen en dan bijvoorbeeld drie keer per dag.

Beluister ook de uitleg bij deze oefening:

https://www.buzzsprout.com/195236/7158538-eciw-les-7?play=true

Hypnose om je verleden los te laten

Als de bovenstaande oefening je niet heel veel verder helpt is er gelukkig nog meer wat je kunt doen. Zo kun je met hypnose ook veel doen om je verleden los te laten en meer in het nu en in de toekomst te leven.

Soms heb je bijvoorbeeld een bepaalde herinnering waar je veel last van hebt. Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om de herinnering los te laten. Dit kan bijvoorbeeld door je kijk op die herinnering te veranderen.

Over het algemeen is het lastig om het verleden los te laten als dit om de een of andere reden belangrijk voor je is geworden. Waarom dit dan zo is hangt vaak af van je overtuigingen. Een hypnotherapeut kan je helpen te ontdekken welke onbewuste gedachten of onbewuste overtuigingen hiervoor zorgen dat je er maar aan blijft denken.

Je kunt dan op meerdere manieren die herinnering loslaten. Je kunt bijvoorbeeld de overtuiging belachelijk maken, waardoor hij aan kracht verliest. Hierdoor wordt de herinnering ook onbelangrijker.

Een manier waarop je dit kunt doen is om er een soort oude zwart-wit videofilm van te maken en er zo’n grappig pianomuziekje onder te bedenken.

Een hypnotherapeut kan je helpen om deze techniek praktisch uit te voeren.

Hypnose om trauma te verwerken

Wat vaak gebeurt is dat je veel denkt aan het verleden doordat je iets traumatisch hebt meegemaakt. De herinnering geen plaats kunnen geven zorgt er dan voor dat je het niet los kunt laten. Het is onbegrijpelijk en je wilt het begrijpen, maar omdat het onbegrijpelijk voor je is kan dat gewoon niet.

Hypnotherapie wordt onder andere ingezet om PTSS te behandelen. Er zijn meerdere technieken die gebruikt kunnen worden. Zoals het veranderen van de herinnering zoals hierboven beschreven.

Met regressie kun je ook teruggaan naar een ander moment waardoor je nog steeds veel aan het verleden denkt en dat moment opnieuw interpreteren met de kennis die je nu hebt, zodat je je meer losmaakt van het verleden en weer naar de toekomst kunt kijken.

Een andere manier om minder in het verleden te leven en minder te denken aan dingen die vroeger niet leuk waren, of die je zelf hebt gedaan waar je spijt van hebt, is met zelfacceptatie en zelfliefde.

Terwijl je in hypnose bent kun je bijvoorbeeld een suggestie herhalen, zoals:

“Ook al heb ik last van X, ik accepteer en hou volledig van mezelf.”

En

“Ook al heb ik last van X, ik vergeef mezelf en anderen die er misschien aan hebben bijgedragen volledig.”

Dit kan er in ieder geval voor een kortere periode ervoor zorgen dat je minder last hebt van het verleden en je weer kunt focussen op het nu en de toekomst[4].

Het vergeven van anderen en jezelf is ook een goede manier om haat en gekwetste gevoelens los te laten[5]. Dit zijn ook gevoelens die ervoor kunnen zorgen dat je maar blijft denken aan die momenten waar je zo kwaad om bent en zo gekwetst.

Hypnose om weer naar de toekomst te kijken

Een meer gevorderde techniek om je te helpen te stoppen in het verleden te leven is de techniek waarbij je juist naar je toekomst kijkt. Deze gevorderde techniek die in de derde opleiding of in het derde jaar wordt gegeven helpt je om naar jouw toekomst te kijken.

Je visualiseert dan met behulp van de hypnotherapeut hoe jouw leven er over bijvoorbeeld een jaar uitziet en vervolgens zet je telkens een stap terug tot je in de stoel bij de hypnotiseur zit.

Dit geeft je een duidelijk plan om dat visioen van de toekomst te bereiken en dat helpt je ook om focus te hebben op de toekomst.

Wil jij weten hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf en anderen helpt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08870440701757393

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352250X18300393

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1990.10402833

[4] https://energypsychologyjournal.org/editorial-essay-touching-brain-energy-therapies-use-brains-innate-reprocessing-systems-heal-psychological-trauma/

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1066480701092012

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen