Zone of Genius
Zone of Genius

Gisteren ging ik in mijn eentje naar de bioscoop. Heerlijk af en toe. Zeker als het in de ochtend is, omdat er dan heel weinig mensen zijn in de bios.

Daar zag ik de zeer indrukwekkende film: ‘Bohemian Rapsody’.

Meerdere inzichten haalde ik eruit maar twee hele belangrijke wil ik met je delen.

1.    Ik wil een privé bioscoop

2.    Leef in je zone of genius 

Allereerst de eerste, omdat die misschien wat apart klinkt. De film duurde 135 minuten zag ik en ik denk dat ik serieus minimaal de helft van de film heb zitten janken. En niet een klein traantje, nee, echt snikken en naar adem happen. Kon mij niet herinneren dat ik zo heb moeten huilen.

Lekker hoor, alleen ik hield mij toch nog in. Ik bedoel de hele achterste rij met stoelen die schokte en ook hield ik rekening met die paar mensen. Als ik in mijn eentje was geweest dan had ik volgens mij al mijn oud zeer eruit gejankt. Dus mijn eerste inzicht was: ‘Ed, verhuizen en een groot huis kopen met privé bioscoop’. Zo leer je nog eens wat.

Het tweede inzicht was, dat wanneer je leeft in je ‘zone of genius’ dat je dan echt helemaal bent wie je moet zijn. Waarvoor je geboren bent.

Freddy zei heel mooi in de film: ‘Als ik op het podium sta en ik heb de mensen hun aandacht en ze luisteren, dan kan ik niet eens vals zingen. Dat gaat gewoon niet al zou ik het proberen. Ik ben dan precies diegene waarvoor ik geboren ben. Een performer die een stukje hemel aan de mensen laat zien…’

En hoppa zat ik weer te janken.

Want dat is het man. Je hebt verschillende zones.

–      Zone of incompetence (dit kan je gewoon niet)

–      Zone of competence (dit kan je wel maar anderen kunnen dit veel beter)

–      Zone of excellence (dit kan je heel goed, beter dan veel anderen)

–      Zone of Genius (hier ben jij op je best en hoor je bij de 1%)

De meeste mensen zitten of in hun ‘zone of competence’ of ‘excellence’. Freddy’s zone of excellence was muziek maken en produceren. Zeer goed was hij daar in, maar als hij op het podium stond was hij in zijn Zone of Genius. Dan kwam er nog een dimensie bij.

Jij hebt dat ook. Er zijn momenten dat jij in die ‘Zone of Genius’ bent. Die zone waarin je bij de 1% hoort. Om van excellence te komen naar genius, is denk ik een van de belangrijkste dingen in het leven.

Als jij de meeste tijd kan doorbrengen in je zone of genius dan word je ook het meest gelukkig.

Weet jij je ‘Zone of Genius’?

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen