The Affect Bridge een geweldige hypnose techniek om regressie te doen
The Affect Bridge
21 augustus 2012 
3 min. leestijd

The Affect Bridge

The Affect Bridge is een term die we gebruiken in een regressie. Het is de manier die Dave Elman gebruikte om terug te gaan naar de eerste keer dat het probleem ontstond. Zo had ik laatst iemand met een angst voor honden. Al jaren liep hij om wanneer hij een hond zag en het belemmerde hem dagelijks in zijn vrijheid. Wat kan je dan doen?

De Psychologie

In de psychologie gaan ze terug via een idee. Je hebt een angst en het idee is dan dat dat ergens vandaan komt uit je jeugd. Je gaat dan alle patronen en relaties na die je had met je moeder, je vader, je vrienden en situaties uit jouw jeugd.

Ergens zit namelijk de oorzaak en door middel van vragen gaan ze dan uitzoeken waar dat vandaan kan komen. Alle patronen worden bekeken en geanalyseerd. Daarnaast wordt gewerkt met het idee dat het alleen maar een gedachte is enPsychologie dat je die gedachte kan wegdenken. Probeer maar eens je angst weg te denken.

Mijn cliënt probeerde natuurlijk ook te denken dat het maar een hond is en dat het niets was om bang voor te zijn. Wanneer emotie echter op komt spelen dan laat de ratio je direct in de steek. Emoties winnen het altijd! Maar in de psychologie gaan ze ervan uit dat je die weg kan denken.

Dat is de gedachte in de psychologie en soms werkt dit goed, begrijp mij niet verkeerd, maar het kan sneller en effectiever. Hypnotherapie bewijst dat al veel langer dan psychologie namelijk ;-)

The Affect Bridge

The affect bridge is een manier om terug te gaan naar de eerste keer dat het probleem ontstond. Wanneer jij een gevoel hebt, zoals een angst bijvoorbeeld, dan kan je ook dat gevoel terug volgen. Je kan dan in hypnose via een affect bridge teruggaan.

Je gebruikt dan het ‘affect’, oftewel wat is de invloed van het probleem. De invloed of wat je het meest aangrijpt is het gevoel dat je erbij hebt. Je gaat dus dat gevoel terug volgen naar een eerdere keer dat je dat gevoel had. Je maakt een brug via datgene wat je het meest aangrijpt, vaak het gevoel. Bij mijn cliënt kwamen we bij een situatie dat hij 8 jaar was en een hond zag op straat die op hem af kwam.

Via die eerdere keer ga je steeds verder terug en je gebruikt hetzelfde ‘affect’ tot het punt dat je bij de eerste keer bent dat je dat gevoel ook had. Die eerste keer is de imprint, oftewel daar ontstond het patroon.

Nadat we voorbij die situatie gingen dat hij 8 was, kwamen we bij een situatie uit dat hij 6 jaar was. Hij zat gebukt en had niet in de gaten dat er opeens een hond naast hem zat en hij schrok en werd bang. Voor iemand van 6 ziet een hond er veel groter uit dan voor iemand van 40 en toch blijf je dat beeld houden van dat je 6 was.

In hypnose kan je dan daar je inzichten uithalen of zelfs de emoties wissen. Je haalt de leermomenten eruit, alleen de emoties haal je weg. Dat deden we ook en ook bij de situatie dat hij 8 jaar was. Na de sessie gingen we naar buiten en toevallig liepen daar 3 honden. Hij heeft ze allemaal geaaid en nog steeds voelt hij zich heel relaxed bij honden. De angst was in 20 minuten verdwenen!

Een affect bridge is de meest ideale manier om in regressie te gaan. Ook in NLP gebruiken ze deze techniek bij de Change Personal History. Het is een techniek om terug te gaan naar de eerste keer en die op te lossen om zo de ketting te verbreken. Je ontdekt deze technieken in een goede Hypnose practitioner uiteraard en ook jij kan dan mensen bevrijden van een levenslange angst.

Zelf kan je dat ook doen wanneer je je daarin traint. Ik heb zo een jarenlange angst opgelost bij mezelf door met een affect bridge te werken. In zelfhypnose ga je dan terug naar de eerste keer en verandert daar de eerste keer door er nu als volwassene naar te kijken. Het is een van de meest geweldige methodes die er is en regressie hoort als techniek thuis in mijn top 3 van favoriete technieken.

Ik hoop dat je er zelf mee gaat experimenteren en laat mij weten hoe het gaat! Je kan uiteraard ook altijd een afspraak maken om snel van je angst af te raken.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen