Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis: behandelen met hypnotherapie
Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft het gevoel het leven niet in zijn/haar eentje aan te kunnen. Ze zoeken dan vaak een partner die alles regelt. Vaak zijn mensen met deze persoonlijkheidsstoornis passief en willen graag bij hun partner, of iemand die voor hen zorgt, zijn.
Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn immers genoeg mensen die het leuk vinden om voor iemand te zorgen, maar als je die persoon niet kunt vinden of die persoon weg komt te vallen, dan heb je wel een probleem als je deze stoornis hebt. Reden genoeg dus om er iets aan te doen.
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis symptomen
Als je last hebt van dit symptoom kun je dit herkennen aan:
- Laag zelfvertrouwen
- Het gevoel hebben dat je veel dingen niet kunt
- Je noemt jezelf dom of stom
- Je vindt het vervelend om alleen te zijn
- Je twijfelt veel aan jezelf
- Je zoekt veel bevestiging van andere mensen
- Je vindt het heel lastig om dagelijkse beslissingen te nemen
- Je wilt anderen verantwoordelijk maken voor beslissingen in je eigen leven
- Je zegt dat je het met iemand eens bent, terwijl je dat eigenlijk niet bent
- Je vindt het lastig om met eigen projecten te beginnen
- Je doet veel om onplezierige omstandigheden te ondergaan
- Als er een relatie verbroken wordt ga je snel een nieuwe relatie aan
- Je hebt last van verlatingsangst[1]
- Andere mensen vragen dingen voor je te doen
- Als je iemand hebt die voor je wil zorgen ben je zeer loyaal
In een milde vorm is dit niet zo erg, maar in ernstige gevallen kun je ook nog last hebben van depressieve symptomen[2]. Ook is er vaak een verband tussen deze stoornis en mensen die last hebben van angsten en paniekaanvallen[3]. Ook hebben mensen met deze stoornis vaker last van drankmisbruik (bron 1).
Het nadeel van deze stoornis is dat mensen met slechte bedoelingen sneller misbruik van je kunnen maken, omdat je andere mensen vaak te snel vertrouwt (bron 1).
Vrouwen krijgen vaker dan mannen de diagnose van een afhankelijkheidsstoornis, maar dit kan ook komen doordat mannen tijdens interviews of testen niet snel toegeven dat ze last hebben van afhankelijke gevoelens[4].
Oorzaak van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
Een van de manieren om deze stoornis te behandelen is door de oorzaak te achterhalen en daar wat mee te doen. Zo zijn er aanwijzingen dat hele beschermende ouders deze stoornis bij hun kinderen kunnen triggeren en als iemand gewoon het idee heeft dat iemand anders kan zien dat hij/zij niet goed is in dingen doen (bron 1, 2).
Een andere vorm van ouderschap, de autoritaire vorm, kan ook deze afhankelijkheid veroorzaken, omdat je dan nooit hebt kunnen leren om zelf initiatief te nemen en fouten te maken (bron 1).
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis behandelen
Cognitieve gedragstherapie wordt meestal gebruikt om het zelfbeeld en zelfvertrouwen van mensen met een afhankelijkheidsprobleem te behandelen.
Daarnaast kan hypnose gebruikt worden om actiever te worden, om om te gaan met angsten of je iets wel of niet zou kunnen en om meer vertrouwen te hebben in wat je allemaal wel kunt.
In een casestudy naar een vrouw die last had van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en een depressie kwam naar voren dat ze meer vaardigheden kreeg, minder nodig had van andere mensen en haar relaties verbeterden. Daarbij kon ze meer genieten van de tijd met haar familie en haar familie kon meer genieten van tijd met haar (bron 2).
Daarbij is het belangrijk om er als therapeut op te letten dat de persoon met dit probleem jou niet ook gaat zien als iemand op wie ze kunnen bouwen. Uiteindelijk zijn de meeste therapieën tijdelijk en je wilt juist iemand leren om voor zichzelf te zorgen en te geloven dat die dat kan. In het begin kan de behoefte van iemand met deze stoornis wel handig zijn voor het krijgen van rapport, maar daarna moet er wel onafhankelijkheid aangemoedigd worden.
Je moedigt aan:
- Kunnen bouwen op jezelf
- Jezelf kunnen uiten
- Autonomie (bron 1)
Grenzen stellen als therapeut is belangrijk, omdat mensen met deze stoornis sneller verliefd worden op hun therapeut dan mensen met andere problemen.
Hypnose gebruiken om een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis te behandelen
Wat wel handig is, is dat mensen met persoonlijkheidsstoornissen vaak goed te hypnotiseren zijn[5].
Hypnose is met name handig om onhandige onbewuste overtuigingen die veel invloed op je emoties en gedrag hebben te achterhalen en te behandelen.
Als je ervan overtuigd bent dat je niet slim bent is het tijd om iets aan die overtuiging te doen. Immers iedereen met een groeimindset weet dat het niet om je IQ draait, maar om je bereidheid om energie te steken in iets nieuws leren. Dit kan iets groots en iets kleins zijn.
Met hypnose kun je achterhalen waar dit soort niet-helpende overtuigingen vandaan komen. Het feit dat de manier waarop je opgevoed bent een oorzaak kan zijn voor deze persoonlijkheidsstoornis geeft ook het idee dat een regressie een goede manier is om het ontstaan van ongezonde overtuigingen te achterhalen.
Met regressie helpt een therapeut iemand om in gedachten terug te gaan naar het moment waarop je voor het eerst dacht dat je niet slim genoeg was om voor jezelf te zorgen en iemand nodig had om dat voor je te doen. Dit is waarschijnlijk een moment in je kindertijd, want dat is het moment waarop jij bepaalt hoe de wereld werkt en hoe jij daarin het beste kunt functioneren.
Alleen heb je nu meer kennis over hoe de wereld werkt dan toen. Met regressie helpt een therapeut om die herinnering een soort update te geven. Je gaat als cliënt bijvoorbeeld opnieuw de herinnering bekijken, maar leeft je nu in in andere mensen die er op dat moment bij waren. Dit kan je nieuwe inzichten geven, waardoor je niet meer gelooft wat je destijds geloofde. Hierdoor kan de overtuiging dat je niet goed genoeg bent om voor jezelf te zorgen al een stuk zwakker worden.
Actiever worden met hypnose
Die kleine verandering in een onbewuste overtuiging kan ervoor zorgen dat je het al makkelijker vindt om actiever te worden; om met meer vertrouwen je eigen beslissingen te nemen.
Zo kun je bijvoorbeeld visualiseren hoe het is als jij eens met een idee komt over wat je wilt doen in het weekend of wat je die avond wilt eten. Je kunt visualiseren hoe het is om een idee te bedenken. Hoe je bijvoorbeeld onderzoek doet naar leuke uitjes met Google en hoe je dit leuke uitje vervolgens voorlegt aan je partner of familie.
Een hypnotherapeut helpt je niet alleen met het visualiseren, maar ook met het vertrouwen om dit te doen op een manier die goed voelt.
Door dit soort visualisaties krijg je meer vertrouwen in het nemen van beslissingen en dit helpt je om ook actiever te worden en om meer initiatief te laten zien. Daarbij kun je dit soort visualisaties ook gebruiken om vaker je eigen mening te kunnen delen. Dit helpt je om jezelf beter te kunnen uiten.
Hypnose om zelfvertrouwen te verbeteren
Het verbeteren van je zelfvertrouwen of je ego kan ook veel doen om minder last te hebben van de nadelen van een afhankelijkheid persoonlijkheidsstoornis en om beter grenzen aan te kunnen geven.
Dit wordt vaak gedaan door hypnotische suggesties te herhalen zoals:
“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”
“Ik ben mijn eigen persoon met mijn eigen leven.”
“Ik mag “nee” zeggen als iets niet goed voelt.”
“Ik luister naar mijn eigen gevoel en hart.”
“Ik mag zelf iets doen zonder daar andere mensen bij te betrekken.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je problemen met je zelfvertrouwen kun je andere suggesties krijgen van een hypnotherapeut.
Als je last hebt van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb je het gevoel dat je niet goed voor jezelf kunt zorgen. Als je een fijne relatie hebt met iemand die het niet erg vindt om beslissingen voor je te nemen is er niet veel aan de hand, maar ook dan kan het handig zijn om hier wat aan te doen, voor het geval dat je op een gegeven moment toch voor jezelf moet zorgen.
Daarnaast kan het handig zijn om hier iets aan te doen, zodat je niet dingen doet die je eigenlijk niet leuk vindt en mensen geen misbruik van je kunnen maken.
Hypnotherapie is een hele goede manier om hier iets aan te doen, omdat mensen met een persoonlijkheidsstoornis vaak goed te hypnotiseren zijn. Een hypnotherapeut kan helpen de oorzaak te achterhalen en daar iets mee te doen, zodat je minder last hebt van negatieve overtuigingen. Daarnaast kan een hypnotherapeut helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je in voor een seminar of een van onze opleidingen. Die zijn voor jezelf leuk om aan mee te doen en ook als je andere mensen wilt helpen om het beste uit hun leven te halen.
Bronnen: