Rapport is het verschil tussen ok, goed en de beste
Rapport is het verschil tussen ok, goed en de beste
29 januari 2013 
1 min. leestijd

Rapport is het verschil tussen ok, goed en de beste

Rapport is een ander woord voor contact of verbinding. En dan niet alleen contact met woorden, maar ook met gevoel. Wanneer mensen in rapport zijn dan kan je dit ook zien aan de lichamen. Die lijken op elkaar qua houding en bewegingen. Het is een zeer interessant fenomeen wat heel belangrijk is in communicatie en zeker in hypnose.

Rapport

Wanneer mensen in contact zijn en verbinding maken wordt er rapport (uitspraak: ra-poor) gemaakt. Ze gaan onbewust elkaar ‘nadoen’ met de lichamen, de stem en de bewegingen. Het is een interessant fenomeen wat misschien wel te maken heeft met de spiegelneuronen in ons brein.

Wanneer er rapport is, dan is er naast het gevoel van verbinding, ook het gevoel van begrip, vertrouwen en veiligheid. Die laatste gevoelens zijn heel belangrijk in hypnose. Wanneer er geen vertrouwen is en veiligheid dan kan de persoon zich veel lastiger toestaan om in hypnose te gaan.

Dat gaat zelfs zo ver dat mensen die heel goed in hypnose kunnen gaan, bij andere hypnotiseurs helemaal niet in hypnose kunnen gaan vanwege dat gemis aan rapport.

In de vorige cursus was er iemand die al in hypnose was geweest en behandeld was door collega’s. Die collega’s kregen hem niet in hypnose. Ik kreeg hem met open ogen zover dat zijn hand vastgeplakt zat aan het aanrecht. Dat is een vrij diepe staat van hypnose. Daarnaast ook fenomenen als amnesie en anesthesie gingen prima.

Het verschil was simpelweg rapport. Hij mistte dat bij de collega’s en bij mij had hij dat wel. Het is een vrij onderschat fenomeen terwijl het er voor zorgt dat je of een ok hypnotiseur bent, een goede of juist de beste.

In de opleidingen bij ons werken we veel met intentie en rapport en daarom halen de cursisten al vrij snel hele goede resultaten.

Een manier om dat te trainen is de volgende.

Je gaat tegenover iemand zitten en je spiegelt de persoon qua lichaam. Nu doe je dat niet precies maar het zorgt ervoor dat je met je aandacht wel met die persoon bezig bent. Je wilt dat die persoon zich goed voelt.

Dan stel je je voor dat je die persoon iets moois gaat geven. Je ziet het helemaal voor je. Op dat moment zou je ook (als je dat kan) je energie kunnen sturen naar die persoon.

Als je op die manier hypnose gaat doen dan krijg je hele andere resultaten. Het vergt wat training maar het kan het verschil betekenen tussen ok, goed of de beste. Rapport is vaak de missing link en maakt het verschil.

Wanneer je een goed rapport kan maken en je wilt daar nog beter in worden dan is het een idee om ook met energie te gaan werken. Door met energie en een goede intentie te werken wordt dat nog sterker en krijg je nog betere resultaten.

Doe er je voordeel mee 🙂

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen