Belemmerende overtuigingen van je aftrekken
Belemmerende overtuigingen van je aftrekken
01 november 2020 
6 min. leestijd

Belemmerende overtuigingen van je aftrekken

Er bestaat zoiets als de wet van de aantrekking en in mijn overtuiging bestaat er ook zoiets als de wet van de aftrekking. In dit geval kan het gaan over het aftrekken van belemmerende overtuigingen. Die zorgen er namelijk vaak voor dat je leven niet leuk is en dan kun je wel allerlei leuke dingen gaan aantrekken, maar als die belemmerende overtuigingen er dan nog zijn is het eigenlijk iets slechts met glitter (het mooie) erover.

Dat is natuurlijk ook niet helemaal wat je wilt.

Je kunt je de afvragen wat je wilt aantrekken in je leven, maar wat wil je aftrekken (of uittrekken zoals een jas die je niet meer wilt)?

De wet van het aftrekken bestaat ook. Dit is in de zin van dingen die bij je worden gestript, zoals dat je kleutertijd bij je wordt gestript, je pubertijd wordt gestript, misschien worden relaties gestript en op het eind van het liedje wordt zelfs je hele leven van je gestript en dan is dit leven in ieder geval klaar.

In zekere zin kun je het dus zien als de wet van de aftrekking.

Dingen komen en gaan. Het Romeinse Rijk is er ook niet meer.

Dus je kunt wel dingen willen aantrekken, willen toevoegen, maar waar voeg je het nu eigenlijk aan toe? Als je leven niet zo leuk is, dan is je leven niet leuk maar wel met glitters.

Dus soms kun je beter denken aan wat je wilt aftrekken. Dit betekent niet dat er iets in je zit wat niet goed is. Je kern is uiteindelijk liefde en licht. Maar daar kan een jas omheen zijn gedaan. Die moest je dragen van je ouders, je vrienden of je school en voor je gevoel ben jij dat geworden.

Die jas van belemmerende overtuigingen moet je dan aftrekken. Die zit namelijk vol met regels, ideeën en overtuigingen die je niet wilt, die je niet wilt zijn. Jij bent dat ook helemaal niet.

Dit kun je er allemaal aftrekken en strippen. Strippen wat niet van jou is en wat niet voor je werkt. Ideeën en overtuigingen die je niet helpen mag je aftrekken.

Net zoals de kleutertijd van je is afgestript (kijk maar in de spiegel), mag de rest van die kleutertijd (of een groot deel) ook gestript worden. Je bent niet klein, dingen zijn niet moeilijk en je kunt wel dingen leren.

We hebben misschien allemaal in onszelf van die regels die ons beperken. Veel van die regels komen uit die kindertijd.

Dus jij wordt groter, die kleutertijd wordt van je afgetrokken, maar dat jasje die heb je in jezelf nog aan.

Dus gebruik de wet van de aftrekking, voordat je de wet van de aantrekking gebruikt.

Je kunt van alles aantrekken over wat jij gelooft en kunt bedenken, maar als jij nog in dat kleine kleuterjasje zit, is het lastig om die dingen te bedenken.

Dus eerst lekker belemmerende overtuigingen van je aftrekken en dan lekker aantrekken, want dan belemmer je ook niet wat je allemaal kunt bedenken.

Je bent uiteindelijk liefde en licht en al het andere mag je er af halen.

Dan zul je merken dat je liefde en licht, of overvloed, aantrekt. En dat is logisch, want dat is ook meer wie jij bent.

Ik zie dat veel mensen de wet van de aantrekking kennen, maar zich niet beseffen dat ze ook veel mogen aftrekken eerst. Ik bedoel dat je in jezelf gaat helen. Je haalt de belemmerende overtuigingen weg. Je gaat hiermee generationele groei maken. Want wat je in jezelf oplost, los je ook op voor je volgende generatie.

Wat belemmert je nu vaak?

Vaak is dit angst en die ontstaat door regels. Zoals dat je niet goed genoeg bent.

Of het is een gevoel van waardeloosheid of machteloosheid. De loosheden.

Wanhoop.

En de existentiële vraag: waarom ben ik hier?

Dat allemaal mag je afstrippen, zodat je op gegeven moment je zoveel mogelijk begint te beseffen dat je er bent en dat daar misschien wel of geen reden voor is.

Je doet dingen en je bent.

En wat je doet en bent, of wie je bent, dat kun je allemaal zelf invullen.

Wie je wilt zijn komt dan.

Dan wordt het interessant, want dan ga je dingen aantrekken omdat jij daarvoor kiest. Je wordt niet meer belemmerd om te kiezen.

Dan kun je de persoon worden wie je wilt zijn.

Je kunt zelfs meerdere rollen spelen. Meerdere personen zijn, zoals wat je wilt zijn op je werk en wie je thuis wilt zijn.

Op een gegeven moment gaat het zelfs vanzelf en hoef je niet eens te kiezen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1734778-de-wet-van-de-aftrekking?play=true

Belemmerende overtuigingen en werk

Zoals gezegd kun je op bepaalde vlakken van je leven een andere rol willen hebben. Het is dan van belang om die jas met belemmerende overtuigingen van je af te trekken.

Als je bijvoorbeeld als een leider gezien wilt worden op je werk, is het belangrijk dat je kunt inzien dat je belemmerende overtuigingen hebt en dat je de middelen hebt om die onder ogen te zien en van je kan aftrekken, zodat je verder kunt.

Belemmerende overtuigingen kunnen namelijk ook de ontwikkeling op je werk en zelfs van je team (als je al een leidinggevende functie hebt) belemmeren.

Als je denkt dat je iets op een bepaalde manier moet doen kun je jezelf de volgende vragen stellen om te zien of je jezelf belemmerd:

 • Is dit de enige manier waarop dit kan gaan?
 • Hoe kan ik dit laten werken?
 • Wat geloof ik op dit moment dat de waarheid is over de situatie of een persoon en heb ik iets gedaan om dit te controleren?
 • Wat als het niet waar is (of niet de enige waarheid is)?
 • Als ik geen antwoord heb of een weg kan vinden, wie kan het dan wel?
 • Als mijn beslissing geen invloed had op anderen, wat zou ik dan doen?
 • Wat is het ergste, beste en meest waarschijnlijke wat gaat gebeuren?
 • Wat is mijn rol in deze situatie?
 • Welke persoon wil ik zijn in deze situatie?
 • Welke stap kan ik zetten om het proces te beginnen of bij te sturen?
 • Waar ben ik bang voor? Waar zijn de kansen?
 • Hoe kan ik hier lol mee maken?
 • Wie kan ik om steun en medeverantwoordelijkheid vragen?[1]

Of je nu wel of geen leidinggevende rol hebt, deze vragen kunnen je helpen op je werk. Heb je het idee dat je de antwoorden gewoon niet weet? Dan kun je dit ook samen met een hypnose therapeut uitzoeken. Die helpt je om het denkproces om deze vragen te beantwoorden makkelijker te maken.

Uit onderzoek blijkt ook dat als vrouwen ondernemen ze vaker last hebben, of in ieder geval praten over, belemmerende overtuigingen dan mannen (dit betekent niet dat mannen ze niet hebben).

Ook blijkt dat mannen hierdoor bijvoorbeeld vaker naar seminars gaan of zich inschrijven voor een cursus. Ze hebben namelijk minder excuses voor zichzelf, minder belemmeringen, om het niet te doen[2].

Belemmerende overtuigingen en je liefdesleven

Je persoonlijke verhaal gaat vaak over je liefdesleven, over het vinden van een partner en het hebben van een fijne relatie. Daarnaast spelen vrienden natuurlijk ook een rol, maar voor veel mensen is het vinden van een partner en het krijgen van een familie de absolute prioriteit in het persoonlijke leven.

Wanneer je gezonde overtuigingen hebt over relaties zorgt dit er vaak voor dat je minder partners hebt (in ieder geval waar je seks mee hebt) en dat wanneer je een relatie verdiept je dit pas na een langere periode doet dan mensen die belemmerende overtuigingen hebben over relaties en seks.

Heb je belemmerende overtuigingen, zoals dat je alleen een partner kunt krijgen als je direct seks met hem of haar hebt, heb je angst over het kunnen vasthouden van een relatie of ben je bang voor afwijzing en vermijd je het andere geslacht dan maar? Dan heb je vaak meerdere seksuele partners en verdiep je de relatie sneller dan wanneer je gezonde overtuigingen hebt[3].

Voor een fijne stabiele relatie en het vinden van een partner die je waardeert voor wie je bent is het dus handig om overtuigingen te hebben waarvan je zelfverzekerd wordt. Jij bent wat waard en daar mag een waardig iemand tegenover staan.

Belemmerende overtuigingen en hypnotherapie

Met de techniek “reimprinting” (herprinten) kunnen belemmerende overtuigingen over jezelf veranderd worden. Dit kan je zowel je in privéleven als je in zakelijke leven helpen. Deze techniek is ontwikkeld door Robert Dilts en gebruikt technieken van Ericksoniaanse hypnotherapie en neuro linguïstisch programmeren (NLP).

Uit onderzoek blijkt dat deze techniek helpt om problemen die je keer op keer tegenkomt in je leven aan te pakken. Patronen die zich blijven herhalen en waar je de vinger niet op kunt leggen over het waarom kunnen met deze hypnosetechniek veranderd worden, zodat jij je belemmerende overtuigingen over jezelf en hoe je functioneert in de wereld kunt veranderen, zodat ze je niet meer belemmeren[4].

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen waar je deze bovengenoemde techniek kunt leren en andere technieken leert om jezelf en andere mensen te helpen die last hebben van belemmerende overtuigingen.

[1] https://www.bsavalibrary.com/content/chapter/10.22233/9781910443590.ch45sec2

[2] http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S2215-910X2016000100025&script=sci_arttext&tlng=en

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014019712030138X

[4] https://www.elibrary.ru/item.asp?id=5506041

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen