Aikido en Hypnose
Aikido en Hypnose

Aikido en hypnoseAikido is een Japanse vechtkunst en betekent zoveel als ‘De weg naar harmonie van de energie’. Ai betekent harmonie, Ki betekent energie en Do betekent weg. Het is volgens mij de enige vechtkunst die geen wedstrijdelement bevat omdat de filosofie het niet toestaat om verliezers te kennen. Zelf beoefen ik het al een tijd en ik zie veel overeenkomsten met hypnose.

Aikido en de weg naar meesterschap

Om meester te worden in de principes van Aikido moet je door een leerproces heen dat jaren in beslag neemt. Om jouw lichaam en geest in harmonie te krijgen en verlichting te bereiken ga je door een aantal stadia heen.

In het begin zal de filosofie ‘ik geen pijn, jij geen pijn’ niet gaan werken. Je moet jezelf door de structuur heen werken en zeker in het begin zijn de bewegingen niet heel makkelijk om te doen. Bijna iedere andere vechtkunst is wat eenvoudiger aan te leren als Aikido, zeker omdat het puur alleen een verdedigingskunst is.

Er zijn een aantal stappen die je doorwerkt in jouw eerste stappen naar meesterschap. Het is de weg van de budo, de weg naar verlichting.

Het begin

Het eerste jaar is heel lastig. Je kan het vergelijken met dansen en je moet eerst de stapjes kunnen voordat je echt kan dansen. Dat is niet perse heel leuk om te doen voor de meeste en voor diegene die meteen resultaat willen en een vechtmachine willen worden, is dit niet de juiste sport.

Het werkt in gradaties en het eerste examen bestaat uit de drie basistechnieken die steeds weer terugkomen. Als je dat haalt heb je 6e Kyu en ga je verder. Na 5e Kyu begint het tweede deel van de weg en moet je meer technieken kunnen. Bij 3e Kyu krijg je een Hakama, een soort zwarte rok die je over je pak draagt.

Na 1e Kyu ga je op voor de zwarte band. Dat is na veel trainen ongeveer na 5 jaar. Wanneer je de zwarte band haalt heb je Shodan, wat evenveel betekent als ‘eerste stap’. Je bent dan net begonnen op het pad naar meesterschap. Vanaf dan ga je leren om de structuur steeds meer los te laten en wordt het allemaal compacter en met meer Ki.

Hieronder zie je een filmpje van de oprichter wat je kan bereiken wanneer je meester bent. Je ziet hij heeft ook een witte hakama aan. Hij heeft verlichting bereikt in de Aikido (als enige..) en is daar al 83. Het lijkt misschien nep, maar na wat ik heb gezien in demonstraties met andere Japanners, weet ik dat dat het niet is. Verwonder jezelf..

 

Hypnose en de weg naar meesterschap

Om meester te worden in hypnose begeef je je ook op dat pad. De eerste jaren met veel training bereik je een niveau waarin je de structuur en de principes onbewust automatisch beheerst. Je zou kunnen zeggen dat je je Shodan hebt dan in hypnose. En dat is nog maar eerste Dan en dat bereik je ook na een jaar of 5.

Daarna begint het pas en iedere 2-3 jaar krijg je een Dan erbij. Je zou kunnen zeggen dat je meester bent wanneer je 5e à 6e Dan bent. Na een jaar of 10 daarna dus. Dan kan je zeggen dat je een meester bent in de hypnose en in Nederland zijn er maar weinig die die status hebben gehaald.

Wat belangrijk is, is dat je wel een goede training krijgt die je direct goed op weg helpt en daarom kiezen veel mensen voor het totale programma. Je bent daarna natuurlijk nog geen ‘zwarte band’, maar je bent wel 3e Kyu en dat is al meer dan gemiddeld. Je kan het en je kan mensen helpen ermee.

Wanneer je Aikido wilt gaan doen dan is er bij mij in Krommenie in de Budoclub ook nog plek en het is zeer laagdrempelig. Neem even contact op als je dat wilt.

Volgens Margriet Sitskoorn, auteur van het boekje ‘Het maakbare brein’, heb je na 10.000 uur studie meesterschap bereikt en kan je meedraaien in de top. Reken maar uit hoeveel jaar je daar dan voor nodig hebt ;-) Met hypnose kan je sneller jouw doelen halen en ook wat sneller meesterschap bereiken. Combineer je de kracht van hypnose met fysieke training dan gebeuren er wonderlijke dingen..

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen