Alleenstaande ouder: Wat te doen en hoe hypnose kan helpen
Alleenstaande ouder: Wat te doen en hoe hypnose kan helpen
05 maart 2019 
6 min. leestijd

Alleenstaande ouder: Wat te doen en hoe hypnose kan helpen

Opeens sta je er alleen voor. Jij en je partner kunnen niet meer door een deur, of die partner is helemaal uit beeld verdwenen en nu moeten jij en je kleintje het alleen zien te redden. Alleenstaand ouderschap kan ontzettend zwaar zijn en veel stress opleveren. Natuurlijk wil jij je kind dezelfde kansen bieden als wanneer hij/zij in een “normaal” huishouden zou opgroeien en dus is het belangrijk om op een gezonde manier hiermee om te gaan zodat je niet onbewust stress op je kind afreageert[1].

Om ervoor te zorgen dat je ook als alleenstaande ouder een fijn gezinsleven kunt hebben en sterk in je schoenen blijft staan ga ik in dit blog in op wat nodig is, en hoe hypnose je kan helpen om te genieten van je kind.

Alleenstaande ouder, wat heb je nodig

Uit onderzoek blijkt dat alleenstaande moeders die het gevoel hebben dat ze een sociale kring om zich heen hebben waarop ze kunnen bouwen en die het gevoel hebben dat ze zelf genoeg interne bronnen hebben om dingen voor elkaar te krijgen zich beter voelen, beter ouderschapsgedrag hebben en beter kunnen veranderen wanneer dit nodig is[2].

Sociale kring voor meer inzicht en pauze

Je hebt dus een sociale kring nodig. Dit is onder andere zodat die af en toe op je kindje kunnen letten of kunnen bijspringen wanneer dit nodig is. Daarnaast is die sociale kring nodig zodat je kind inzicht krijgt in beide geslachten.

Omdat je kind normaalgesproken 2 ouders heeft, heeft je kind 2 voorbeelden. Over het algemeen een man en een vrouw. Het is belangrijk dat je kind contact heeft met beide geslachten zodat hij/zij weet hoe die kunnen verschillen en hoe die tegelijkertijd ook hetzelfde kunnen zijn. Dit voorkomt dat je kind bevooroordeeld raakt over een bepaald geslacht en daarbij kan dit een hulpmiddel zijn voor de alleenstaande ouder om even op te laden.

Heb je bijvoorbeeld een broer/zus of ouders waar je kind bij op bezoek kan of waarmee hij/zij leuke dingen kan ondernemen? Plan dit dan af en toe in voor je kind. Op die momenten kun jij even genieten van rustig een boek lezen of gewoon eens lekker niksen (of waar je dan ook maar zin in hebt).

Interne hulpbronnen

Doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, het zijn een paar interne hulpbronnen waar alleenstaande ouders niet genoeg van kunnen hebben. Misschien ben je bang dat je als alleenstaande ouder een groter risico hebt op het ontwikkelen van depressie, maar dat is niet het geval[3]. Dus het is zeker geen aanslag op je mentale gezondheid om alleen het ouderschap op je te nemen.

Je kunt namelijk soms hele zware periodes hebben en je kunt eigenlijk niet zeggen dat je stopt. Dit zou betekenen dat je je kind moet opgeven en elke ouder ziet dat niet als een optie.

Toch kun je als alleenstaande ouder allerlei gedachten hebben die je niet helpen, zoals: “Ik ben een slechte vader/moeder.” Of “Ik ben niet slim genoeg om te helpen met huiswerk.” Of wat dan ook.

Mindfulness voor het stillen van negatieve gedachten

In dat geval kun je mindfulness gebruiken om die gedachten in eerste instantie te stillen en om te blijven genieten van het moment. Hiervoor haal je eerst een paar keer adem door je neus. Je probeert te ademen met je buik en niet met je borst. Je ontspant je spieren en focust je dan op alle informatie die je krijgt van je zintuigen. Hoe het ruikt. Hoe waarmee je ook bezig bent in je handen voelt. Hoe je omgeving klinkt, je luistert weer als iemand praat en hoe alles eruit ziet. Hierop focus je je en niet op die gedachte dat je nog zo’n drukke tijd te gaan hebt.

Dit zorgt er ook voor dat je weer verder kunt met waarmee je bezig was.

Hypnose voor meer doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is eigenlijk wilskracht en wilskracht is als een spier. Die kan moe worden en die kun je trainen. Het is dus niet erg als je even een keer niet meer kunt en gewoon hulp nodig hebt. Iedereen komt in zijn/haar leven wel eens zo’n moment tegen ongeacht of ze nu een partner hebben of niet.

Dit is oké en vooral het besef dat dit oké is, kan ervoor zorgen dat je meer doorzettingsvermogen hebt op de lange termijn. Want het is oké om rust te nemen, het is oké om jezelf de tijd te geven om op te laden en daarmee zorg je ervoor dat je daarna weer verder kunt.

Want wanneer je denkt dat het niet oké is, ga je door, luister je niet naar je lichaam en krijg je uiteindelijk klachten.

Hypnose kan je helpen om meer doorzettingsvermogen te krijgen als je dat nu niet hebt en hypnose kan je helpen om je doorzettingsvermogen op een gezonde manier te doseren. In eerste instantie zal de hypnose-expert met je onderzoeken waarom je denkt dat je niet meer kunt, of waarom je het lastig vindt om rust te nemen en dit pas doet als je daadwerkelijk ziek wordt.

Vervolgens kan de hypnose-expert allerlei technieken toepassen om je overtuigingen over wanneer je door moet gaan en wanneer je even rust moet nemen te veranderen. Bijvoorbeeld: Je bent er als alleenstaande ouder van overtuigd dat je niet kunt helpen met huiswerk en dat je gewoon niet meer kunt doen. Je werk blokkeert de hulp en je hebt de kennis niet.

Je kunt dan de volgende suggesties krijgen waardoor je minder last hebt van deze blokkade:

“Wat je niet kunt, kun je leren. Jij hebt toegang tot allerlei uitlegsites die de zaken uitleggen en kunt die bestuderen als je kindje al in bed ligt. De volgende dag heb jij de oplossing en je kunt je kind ook mee laten zoeken op het internet naar uitleg waar hij wat aan heeft (hangt van de leeftijd af).”

“Je kunt social media inzetten om iemand te vinden voor een bijlesje die meer kennis heeft van het vak dan jij.”

“Het is belangrijk dat je kind leert om zelf oplossingen te vinden voor zijn/haar problemen, dat moet hij/zij ook als ze volwassen is. Geef je kind een aanmoediging om hulp te vinden.” (suggestie die beter past bij oudere pubers)

Hypnose voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is belangrijk voor jou als ouder. Het vertrouwen dat je in jezelf hebt kan namelijk afstralen op je kind waardoor je onbewust sommige angsten en zorgen aan je kind kunt doorgeven. Angsten zijn bijvoorbeeld niet erfelijk, en toch kunnen kinderen dezelfde angsten krijgen als hun ouders.

Je zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je meer stappen durft te zetten en meer kansen durft te grijpen. Waardoor het ouderschap uiteindelijk makkelijker wordt. De hele dag met onzekere gedachten rondlopen is ook ontzettend vermoeiend, terwijl het ouderschap al vermoeiend is. Ook hiervoor kan hypnose worden ingezet om je gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid te versterken en om hiermee je interne hulpbronnen te versterken.

Hypnose voor meer rust

Daarnaast is hypnose ook zeer geschikt voor je ontspanning. Voor ontspanning begint hypnose, zoals altijd, met een ademhalingsoefening. Daarnaast kan een geleide visualisatie voor extra ontspanning zorgen. Meestal visualiseer je een plaats waar je helemaal tot rust komt. Dit kan een plaats zijn die je ooit hebt bezocht, zoals het strand of een fijne plaats in een bos, tot een plaats die alleen in je fantasie bestaat of die uit een film komt die je ooit hebt gezien.

De visualisatie kan dan als volgt gaan:

“Je bent op je favoriete plaats. Je ziet de elementen die zo kenmerkend voor je favoriete plaats zijn en geniet van de schoonheid. Het is mooi weer en de zon geeft een fijne lome hitte af. Je voelt met je blote voeten de structuur van de ondergrond en wiebelt met je tenen. Je loopt naar de plaats waar je heerlijk ontspannen kunt liggen in de zon en doet dit. Je voelt de warmte van de zon op je lichaam. De stralen van de zon ontspannen je spieren en jagen de stress uit je lijf. Je komt helemaal tot rust. Bij elke ademhaling die je neemt word je rustiger en relaxter. Je ademt rustig in en uit en geniet van de warmte van de zon.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie ter ontspanning. Om het alleenstaande ouderschap makkelijker te maken kan hypnose dus helpen door niet helpende overtuigingen om te buigen naar overtuigingen die je wel helpen zodat jij voldoende energie hebt om er te zijn voor jezelf, je kind en je omgeving zodat die er ook voor jou kunnen zijn.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat je ermee kunt doen om jezelf of juist andere mensen te helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dit beter bij je past.

 

[1] 12 Regels van het leven, Jordan Peterson (hoofdstuk 5).

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cdev.12741

[3] https://link.springer.com/article/10.1007/s00127-002-0539-6

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen