Doorzettingsvermogen vergroten met oefeningen
Doorzettingsvermogen vergroten met oefeningen
12 november 2016 
6 min. leestijd

Doorzettingsvermogen vergroten met oefeningen

Ben jij een quitter? Begin je vol goede moed ergens aan en halverwege is het kijken van die ene serie opeens veel belangrijker dan je project afmaken? Wil je al jaren een boek schrijven? Wil je al jaren echt afvallen? Wil je al jaren stoppen met roken en ben je al jaren aan het afhaken? Baal je bijna van jezelf dat je niets van de grond lijkt te krijgen?

In dat geval is dit een blog dat je echt even moet lezen. Ik ga dieper in op wat doorzettingsvermogen is en hoe je dat kunt vergroten.

Wat is doorzetten?

Doorzetten betekent eigenlijk dat je blijft vasthouden aan het behalen van een bepaald doel of het realiseren van een bepaalde visie. Synoniemen van doorzettingsvermogen zijn ook volhardend, taaiheid, hardnekkig, volharding wat wel laat zien wat het betekent.

Doorzetten betekent dat je niet stopt als je je gaat vervelen. Doorzetten betekent dat ook als de omstandigheden lastig zijn je doorgaat met wat je wilt doen.

Voor bepaalde banen is het hebben van doorzettingsvermogen erg belangrijk. Topacteurs zeggen bijvoorbeeld dat als je niet in jezelf gelooft dat dit je carrière in de weg kan staan. Matt Damon heeft ooit in een interview gezegd dat als vrienden aan hem vragen of zij ook acteur kunnen worden hij altijd nee zegt. Alleen als je de droom echt hebt ga je er achteraan, wat anderen ook zeggen. En als acteur krijg je heel vaak nee te horen.

Doorzettingsvermogen wil niet zeggen dat wat je wilt bereiken ook gaat lukken, maar wel dat je na een val weer kunt opstaan. De auteur van de Harry Potter boeken heeft ook veel afwijzingen gekregen voordat ze gepubliceerd werden en daar was doorzettingsvermogen heel belangrijk voor.

Doorzettingsvermogen leren

Gelukkig voor de mensen die soms opgeven is doorzettingsvermogen te leren. In de eerste plaats is het belangrijk om te weten welke kenmerken iemand heeft die veel doorzettingsvermogen heeft. Dit kan je helpen om stappen te zetten om zelf ook je doorzettingsvermogen te vergroten.

Een aantal belangrijke kenmerken van doorzetters:

 • Een duidelijke visie van waar je naartoe wilt.
 • Innerlijk zelfvertrouwen dat je het kunt.
 • Goed ontwikkelde gewoontes.
 • Aanpassingsvermogen.
 • Je leven lang willen leren.
 • Rolmodellen.

Veel van deze gewoonten kun je voor jezelf leren of stimuleren. Daarom heb ik een aantal oefeningen bedacht die helpen om van jou een doorzetter te maken.

Oefeningen om het doorzettingsvermogen te vergroten

Per kenmerk heb ik 1 oefening voor je die je kunt gebruiken om je doorzettingsvermogen te vergroten.

Visualiseer je doel

Of je nu succes wilt in je werk, wilt afvallen, wilt stoppen met roken of gewoon de juiste partner wilt vinden het is belangrijk om een duidelijke visie van je doel te hebben. Door die duidelijke visie kunnen de stappen ernaartoe ook duidelijker worden.

Zelfhypnose is een goede staat om je doel te visualiseren. In eerste instantie ga je ergens op een comfortabele plaats zitten of liggen. Je sluit je ogen en focust je op je ademhaling.

Als je goed ontspannen bent kun je jouw doel visualiseren. Het is hierbij niet alleen van belang om het plaatje voor je te zien. Visualiseer ook het gevoel dat je bij je doel hebt, hoe je beweegt als jij je doel hebt behaald en welke gezichtsuitdrukking je dan hebt en hoe andere mensen hierop reageren.

 • Als jij je doel hebt behaald voel je je….. (voor jezelf invullen).
 • Als jij je doel hebt behaald beweeg je je….
 • Als jij je doel hebt behaald kijk je….
 • Als jij je doel hebt behaald reageert iedereen….

Als je zelf nog meer elementen kunt toevoegen aan deze visualisatie over je doel is dat alleen maar beter. Hoe meer jij je doel kunt kristalliseren hoe beter.

Zelfvertrouwen vergroten

Innerlijk zelfvertrouwen is belangrijk voor doorzettingsvermogen. Als jij ervan overtuigd bent dat je een topacteur bent blijf je alle audities nalopen totdat iemand jouw talent herkent. Vergeet niet dat veel topacteurs pas na hun 40ste zijn doorgebroken.

Voor het vergroten van zelfvertrouwen kun je ook zelfhypnose gebruiken.

Net als bij het visualiseren begin je met een ontspanningsoefening waarbij je je eerst focust op je ademhaling. Als je lekker ontspannen bent kun je de volgende suggesties voor jezelf herhalen:

 • Ik kan het.
 • Ik heb veel capaciteiten.
 • Ik heb geleerd wat ik moet weten en anders kan ik het leren.
 • Ik ben slim.
 • Ik kan mij mentaal sterker maken.
 • Ik ben sterk.

Gewoontes versterken

Sterke gewoontes die je helpen om volhardend te zijn en om door te zetten zijn een belangrijke eigenschap van mensen met doorzettingsvermogen. Dit wordt door sommige mensen ook discipline genoemd. Een gewoonte aanleren is soms een lastigere kwestie dan zelfhypnose toepassen. Het duurt gemiddeld 28 dagen om een gewoonte aan te leren, dit is ook een van de redenen waarom de 30-day-challenges zo populair zijn voor mensen die iets aan hun gezondheid willen doen.

Deze challenge is echter voor meer dan alleen groene smoothies en je dagelijkse workout geschikt. Ook andere gewoontes, zoals dagelijks lezen of dagelijks een bepaalde tijd steken in persoonlijke ontwikkeling kan gebruikt worden.

Bepaal voor jezelf een gewoonte die je wilt ontwikkelen en herhaal dit 30 dagen achter elkaar.

Als je bijvoorbeeld een gewoonte wilt maken van het lezen van een informatief boek kun je bepalen dat je dagelijks voor 30 dagen achter elkaar minimaal een kwartier tot een half uur uit een bepaald boek leest. Mocht je het boek al voor die 30 dagen uit hebben, zorg er dan voor dat je nog een boek klaar hebt liggen om de challenge te volbrengen en om op die manier van lezen een echte gewoonte te maken.

Als het je doel is om gezonder te leven kun je een bewegingschallenge of een dieet challenge, zoals met de groene smoothies, volgen.

Aanpassingsvermogen verbeteren

De afgelopen tijd zijn er veel veranderingen die laten zien dat het aanpassingsvermogen bij sommige mensen te wensen overlaat. De wereld om ons heen verandert voortdurend. Je kunt er niet altijd vanuit gaan dat alles blijft zoals het was. Dit kan betekenen dat je soms uit koers wordt geblazen door die veranderingen, maar als je doorzettingsvermogen hebt ben je in staat om je aan te passen aan de nieuwe situatie om toch je doel te behalen.

Omdat elke dag anders is en om jezelf te trainen om de goede punten van verandering te zien is een van de eenvoudigste oefeningen van omgaan met verandering en je kunnen aanpassen om het beste van een situatie in te zien.

Daarom kun je aan het eind van elke dag de drie leukste, beste dingen die zijn gebeurd of die je hebt gedaan benoemen. Ook als de dag super saai was of als je die dag met een tegenslag bent omgegaan. Hierdoor bepaal jij de emoties die je hebt na tegenslag.

Benoem aan het einde van de dag de 3 positieve dingen aan die dag.

Als je een tegenslag hebt of een fout hebt gemaakt is dat niet direct een probleem. Cijfers op school zeggen op zich ook niets, omdat je zelfs van een onvoldoende iets kunt leren. Als je eens gefaald hebt kun je nagaan wat je verkeerd hebt gedaan en welke lessen je kunt trekken uit die tegenslag. Dit zorgt ervoor dat je jouw koers aanpast en die fout niet nog een keer maakt.

Bepaal na een fout of tegenslag wat je de volgende keer anders kunt doen.

Je leven lang leren

Als je doorleert over een bepaald onderwerp kom je er telkens achter dat er nog meer te leren valt. Hierdoor kan je op gegeven moment merken dat je veel weet en tegelijkertijd niets weet. Als je dit besef hebt is dat eigenlijk heel goed. Dit kan je namelijk motiveren om altijd te blijven leren.

Voor het blijven leren kun je ook gebruik maken van de 30 day challenge.

Rolmodellen bepalen

Als het eerste schaap over de dam is volgen er meer. Alleen wie is het eerste schaap dat jij wilt volgen? Het hebben van een rolmodel is belangrijk om je te inspireren. Welk doel je ook hebt, door te zien dat iemand anders het al behaald heeft of in ieder geval ver is gekomen laat je ook aan jezelf zien dat niets onmogelijk is zolang je maar je best doet en blijft proberen.

Bepaal daarom wie jouw rolmodel is voor het doel dat jij hebt.

Verdiep je eventueel ook in je rolmodel. Heeft hij of zij boeken geschreven over het behalen van het doel waarvoor jij meer doorzettingsvermogen wil hebben? Heeft hij of zij video’s gemaakt waarin meer wordt uitgelegd over het behalen van het doel?

Zoals je ziet hebben sommige oefeningen overlap met elkaar. Van je rolmodel kun je leren, de 30 day challenge kan voor meerdere doelen gebruikt worden en zelfs voor het ontwikkelen van een strategie om dagelijks zelfhypnose toe te passen om je zelfvertrouwen en visualisatie van je doel te versterken. Daarbij versterken al deze oefeningen je zelfvertrouwen wat helpt om je doorzettingsvermogen te versterken.

Wil je meer weten over mentale technieken die je kunnen helpen om het leven succesvoller te maken? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.fastcompany.com/3044531/7-habits-of-highly-persistent-people

Over de schrijver
Reactie plaatsen