Angst voor de toekomst overwinnen: 10 tips

In het leven ga je altijd vooruit ook al wil je het liefste soms even stilstaan. Dit kan je angst voor de toekomst geven. Soms gaan dingen heel snel, zoals dat je na het veranderen van een baan ook nog moet verhuizen en je nieuwe omgeving helemaal moet verkennen. Soms gebeuren veranderingen ook terwijl je dat helemaal niet zag aankomen, zoals het verliezen van een baan of een geliefde. Dit maakt de toekomst soms heel onzeker en dat kan angstig zijn.

Om ervoor te zorgen dat je weer positief naar de toekomst kijkt ga ik in dit blog in op angst voor de toekomst en wat je ertegen kunt doen.

Angst voor de toekomst is een klacht waar veel mensen last van hebben. Angst voor de toekomst is bijvoorbeeld heel normaal als je last hebt van een terminale ziekte. Het is een angst die bijvoorbeeld veel voorkomt bij kankerpatiënten.

Gelukkig blijkt ook uit onderzoek dat als je stress door de ziekte verminderd wordt nadat je genezen bent verklaard de angst dan ook kan verminderen. In het geval van een ernstige ziekte is de angst voor de toekomst ook vaak de angst dat de ziekte weer terugkomt.

Om weer te genieten is het voor (ex)patiënten dus vooral belangrijk om stress zoveel mogelijk te verlagen.

Tips om stress te verminderen:

Tip 1: Mediteer dagelijks

Door dagelijks minimaal 10 minuten te mediteren kun je de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam al significant verlagen. Hierdoor kun je je beter concentreren en ben je ook gelukkiger.

Tip 2: Doe eens aan yoga

Yoga is een bewegende meditatievorm. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat yoga ontspannend werkt. Je kunt je opgeven voor een yogales bij je in de buurt of het doen met filmpjes van het internet, zoals op YouTube. Let er wel op dat je je lichaam respecteert en jezelf niet pijn doet.

Tip 3: Mindfulness

Angst en stress wordt vooral veroorzaakt door gedachten die niet in het hier en nu zijn. Vooral bij angst voor de toekomst kun je vaak afgeleid worden door gedachten over een onzekere toekomst. Met mindfulness kun je ervoor zorgen dat je aandacht en je gedachten wel in het hier en nu blijven.

Uit meerdere onderzoeken blijkt ook dat mindfulness een significant effect kan hebben op stress( 1).

Bang voor het leven

Je kunt dan echt even bang zijn voor het leven. Hoe gaat je leven eruitzien in de toekomst en hoe lang duurt die toekomst eigenlijk nog?

Een andere angst voor het leven kan er ook mee te maken hebben dat je ouder wordt en telkens in een nieuwe levensfase belandt. Zo’n nieuwe fase, zoals dat je eigenlijk een baan moet vinden (en “zoals het hoort” een partner) kan je angstig maken.

  • Vind ik wel een baan die bij mij past?
  • Raak ik niet overspannen als ik dit werk jaren achter elkaar moet uitvoeren?
  • Is hij/zij ook de juiste persoon voor mij als de verliefdheid over is en het liefde moet worden?

Tips om angst voor het leven te verminderen:

Tip 4: Nagaan welke overtuigingen je angstig maken

Overtuigingen zijn erg belangrijk voor jouw wereldbeeld en jouw beleving van de wereld. De ene persoon vindt een dure auto bijvoorbeeld heel belangrijk vanwege de overtuigingen die hij/zij heeft over het uitstralen van rijkdom terwijl de andere persoon dit onbelangrijk vindt vanwege zijn/haar overtuigingen over wat belangrijk is om uit te stralen.

Dit soort overtuigingen hebben ook invloed op angsten die je kunt hebben.

Angst voor de toekomst kan door sommige overtuigingen zijn ontstaan.

Het is belangrijk om dit soort overtuigingen te achterhalen. Dit kan een therapeut of coach bijvoorbeeld doen door een socratisch vraaggesprek met je te voeren. Deze techniek kan ook gebruikt worden door een hypnotherapeut.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je ook helpen door regressietherapie. Deze vorm van therapie kan je helpen te verklaren waarom je sommige overtuigingen hebt.

Tip 5: Gebruik zelfhypnose

Als je geholpen bent door een hypnotherapeut kun je de resultaten en het veranderen van die overtuigingen ondersteunen met zelfhypnose. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen met zelfhypnose, zoals het herhalen van hypnotische suggesties of het visualiseren van een gewenst resultaat.

Als je bijvoorbeeld angst hebt voor een nieuwe levensfase, zoals met pensioen gaan. Kun je visualiseren wat er allemaal leuk is aan met pensioen gaan. Zoals het uitslapen. Het hebben van tijd om hobby’s te ontdekken en kanten van jezelf te ontwikkelen waar je geen tijd voor had door het werk. Je kunt visualiseren hoe dit eruit ziet en hoe het voelt en welke (vrolijke) emoties je daarbij verwacht.

Tip 6: Mindfulness

Door mindfulness toe te passen kun je ook sneller een halt toeroepen aan gedachten die je alleen maar banger maken. Als je bang bent voor het leven kan de ene gedachte snel tot de andere leiden. Met mindfulness kun je jezelf even in het hier en nu plaatsen. Dit kan al door een snelle bodyscan. Uiteindelijk leef je niet in de toekomst, je leeft nu en dat is je dan al gelukt.

Angst om ziek te worden

Bij angst voor het leven en de toekomst hoort natuurlijk ook angst om ziek te worden. Als je ouder wordt neemt die kans uiteraard toe, gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de angst en de kans te verminderen.

Tip 7: Gezond eten

Dagelijks voldoende groenten en fruit eten is belangrijk voor de opname van vitaminen en mineralen. Vis en noten zijn ook belangrijke voedingsmiddelen voor bijvoorbeeld mineralen zoals magnesium of voor omega 3 vetzuren. Dit soort stoffen zijn belangrijk voor een gezond lichaam.

Daarbij helpt omega 3 en magnesium ook om stress te verminderen en om de werking van de hersenen te verbeteren. Hierdoor kun je je beter focussen en dat zorgt ervoor dat je sneller in oplossingen dan in problemen denkt. Dit maakt ook de angst voor de toekomst, bijvoorbeeld voor ziekte minder groot.

Uit onderzoek blijkt ook dat bij milde klachten een gezond dieet gebruikt kan worden tegen angst en depressie( 2).

Tip 8: Mindfulness wandelen

Een andere manier om minder angst te hebben en om iets te doen aan je gezondheid is door mindfulness wandelen toe te passen. Door wandelen, of een andere vorm van beweging, kun je ervoor zorgen dat je gezonder leeft. Door dit met mindfulness te doen kun je echt genieten van de beweging en je beseffen waartoe je lichaam allemaal in staat is.

Je voelt bijvoorbeeld de stappen die je zet. De spieren in je benen, billen, buik en rug die je nodig hebt om te lopen en om rechtop te blijven staan. Eigenlijk is het heel bijzonder dat we dit doen. We zijn zo’n beetje de enige diersoort, voor zover we onszelf als dieren willen zien, die deze vorm van lopen gebruikt.

Angst om vergeten te worden

Een andere angst bij het ouder worden is de angst om vergeten te worden. De angst dat je kinderen het zo druk hebben dat ze vergeten hoe belangrijk het is om familiebanden sterk te houden. Of je stopt met werken en bent bang dat mensen zich niet zullen herinneren welke belangrijke stappen jij hebt gezet voor de toekomst van het bedrijf, of wellicht zelfs van de maatschappij.

De angst om vergeten te worden gaat ook een beetje over de angst om genegeerd te worden. Het is dus niet altijd een angst voor de toekomst, maar daar kan het in sommige gevallen wel op slaan.

Er zijn een paar factoren die de kans vergroten dat je deze angst krijgt, namelijk stoornissen zoals een compulsieve stoornis, borderline en ook mensen die last hebben van narcisme kunne hiervan last krijgen.

Tip voor minder angst om vergeten te worden

Tip 9: Achterhaal waar de angst vandaan komt

De oorzaak van deze angst kan in het verleden liggen. Als je bijvoorbeeld een ouder hebt gehad die veel afwezig was kan dit de angst om vergeten te worden sterker maken. Door de oorzaak te achterhalen kun je bepalen of die oorzaak in je huidige leven nog van belang is. Met die kennis kun je bepalen of de angst op het moment rationeel is of een echte fobie, die nergens op slaat.

Tip 10: Zoek hulp

Als je erg veel last hebt van de angst om vergeten te worden kan een hypnotherapeut je met cognitieve gedragstherapie (CBT) helpen om van die angst af te komen en om op een gezonde manier met die angst om te gaan. Dit kan onder andere door je onder hypnose, wat de effecten van CBT kan versterken, te confronteren met die angst.

Uit onderzoek blijkt ook dat hypnotherapie angsten in 84% van de gevallen verminderd en het beste werkt wanneer dit gecombineerd wordt met andere technieken (zoals CBT) ( 3)

Vervolgens kun je handvatten krijgen om de angst te verminderen en om minder in paniek te raken door de angst.

Daarnaast kan je ook geholpen worden met neuro linguïstisch programmeren. Dit is een techniek waarbij een psycholoog of hypnotherapeut je gedachten, die veel van je angsten oproepen, te “herprogrammeren”.

Wil je meer weten over mentale technieken om angsten voor de toekomst te verminderen en om meer te genieten? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose. Daarnaast kun je ook de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland bekijken.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Bronnen:

  1. https://www.ingentaconnect.com/content/wk/jglau/2018/00000027/00000012/art00011
  2. https://www.researchgate.net/profile/Rafeeq_Khan/publication/303462452_Healthy_Diet_a_Tool_to_Reduce_Anxiety_and_Depression/links/577a55d208ae213761c9b190/Healthy-Diet-a-Tool-to-Reduce-Anxiety-and-Depression.pdf
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2019.1613863

Bewaren