Groente eten: Hypnose voor een gezond dieet
Groente eten: Hypnose voor een gezond dieet
20 februari 2016 
5 min. leestijd

Groente eten: Hypnose voor een gezond dieet

Heb je wel eens dat televisieprogramma gezien waarbij sommige mensen gewoon nooit groente aten? En had je het idee dat daar iets herkenbaars in te zien was? Wil je er ook iets aan veranderen of wil je juist anderen, zoals je kinderen, helpen om meer groente te eten? Dan ga ik in dit artikel in op manieren hoe je er zelf en met een beetje hulp voor kunt zorgen dat je wel groenten eet.

Als jij al moet kokhalzen van het aanraken van groente is dat je onderbewuste die je lichaam vertelt dat het zo moet reageren. Groente is immers gezond en het is totaal niet logisch dat je daar een dergelijke reactie van krijgt. Je onderbewuste geeft dus eigenlijk een verkeerd signaal door aan je lichaam als je groente aanraakt of opeet.

Het mooie van hypnose is dat je brein de kracht krijgt om je lichaam te vertellen hoe het moet reageren op bepaalde handelingen, zoals het eten van groente. Daarbij verandert het de signalen die het lichaam geeft aan je brein.

Het doel van de moderne hypnotherapie is dan ook om patiënten te helpen met de potentie die in hun onderbewuste zit. Daarom is het mogelijk om nieuw gedrag aan te leren door meer macht te geven aan de sturing die je onderbewuste over je lichaam heeft.

Groente leren eten

Het kan zijn dat jij vroeger en in je latere leven niet een al te beste kok hebt gehad, waardoor je nu groente vies vindt en je het lastig vindt om groente lekker te maken. Misschien is groente voor jou altijd te bitter. Ik kan je vertellen als groente eter, dat groenten niet altijd bitter hoeven te zijn. Groenten kunnen ook sappig en zoet zijn, net als fruit eigenlijk.

Om ervoor te zorgen dat je lichaam niet meer de reactie heeft van kokhalzen of zelfs in paniek raken kan hypnose je onderbewuste sturen om anders te reageren op groente dan eerst. Dit kan bijvoorbeeld met suggesties die groente in een goed daglicht stellen.

Een suggestie kan bijvoorbeeld zijn:

“De voedingsstoffen uit de groente zorgen voor elke cel in mijn lichaam en maken me lichamelijk en geestelijk sterker.”

“Groente is de gezonde versie van snoep.”

Afhankelijk van jouw overtuigingen over groente kunnen de suggesties door de hypnotherapeut worden aangepast zodat ze ook echt slaan op jouw groentefobie als die er is.

Heb je vooral moeite met het laten staan van ongezonde snaaivoeding en wil je daarom groente eten dan kun je ook andere suggesties gebruiken.

Een suggestie als je wilt leren om groente te snaaien in plaats van koekjes of chips als je trek hebt is bijvoorbeeld:

“Als je honger hebt ga je groente eten.”

Bij een onderzoek naar afvallen met hypnose werd gebruik gemaakt van “covert modeling” om deelnemers aan te moedigen om het gezonde gedrag ook daadwerkelijk uit te voeren. Covert modeling is eigenlijk een chique Engels woord voor visualiseren. Het idee hierachter is dat het visualiseren van het gedrag de kans vergroot dat dit gedrag ook daadwerkelijk wordt toegepast. In het onderzoek vielen de deelnemers daadwerkelijk af doordat ze het makkelijker vonden om voor gezonde voeding te gaan dan voor junkfood.

Covert modeling wordt naast hypnotherapie ook toegepast bij neuro-linguïstisch programmeren en bij cognitieve gedragstherapie.

Helaas waren deze resultaten alleen behaald voor de korte termijn en dat kan ermee te maken hebben omdat de onderzochte proefpersonen geen zelf-hypnose hoefden toe te passen. Zelf-hypnose is belangrijk om de effecten van de hypnotherapie te versterken en in sommige gevallen om het effect vast te houden. Je kunt van je hypnotherapeut zelf-hypnose technieken meekrijgen gericht op jouw problemen om groente te eten.

Groente eten kinderen

Je kinderen leren groente te eten kan een hele strijd zijn. Gelukkig zijn kinderen nog ontzettend ontvankelijk voor hypnose. Ik heb het dan wel over kinderen die de peutertijd voorbij zijn. Voor kleine kinderen kan het boek Helende Verhalen van Paul Liekens ook super handig zijn.

Door hypnose kun je kinderen helpen op een andere manier naar groente te kijken. Popeye werd al gebruikt om te laten zien dat je sterk wordt van spinazie en altijd het meisje wint (ook al wil je dat niet per sé op die leeftijd). Ook kan je met hypnose nagaan waarom je kind moeite heeft met het eten van groente en dus ook iets tegen die overtuiging doen.

Een vriendin van mij heeft heel lang geen sinaasappel gelust doordat ze ooit in het ziekenhuis terecht kwam voor een nieroperatie. Tijdens het herstellen lag ze op de kinderafdeling waar een zuster haar een sinaasappel wilde geven. Op dat moment gaf er een ander meisje over van een sinaasappel en besloot ze dus dat dat geen goede voeding was en heeft ze jaren geen sinaasappel gehad. De overtuiging was gebaseerd op een bijzonder moment en terwijl ze tussen kinderen lag die ook aan het herstellen waren van een operatie. Daardoor kun je soms vreemd reageren op voeding, terwijl je dat normaal nooit hebt. Door hypnose is te achterhalen of je kind ook zoiets heeft meegemaakt, bijvoorbeeld op school, en dat hij/zij daarom geen groente wil eten.

Daarnaast zijn kinderen ook veel vatbaarder voor suggesties.

Andere praktische tips voor het leren eten van groente

Natuurlijk helpt hypnose je al een hele stap, maar groente leren eten kan daarnaast ook op andere manieren lekker gemaakt worden. Daarom heb ik nog een paar tips voor jezelf en voor je kinderen.

Laat je kind de groente uitzoeken in de supermarkt.

Kinderen eten hun groenten sneller als ze zelf de groente hebben uitgekozen. Je kunt ze ook betrekken bij het koken zodat ze daarna hun ‘zelfgemaakte eten’ kunnen ‘proeven’. Je kunt ook zelf meerdere soorten groente kopen en hun de keus geven. Door er ook fruit aan toe te voegen die ze al wel lekker vinden wordt het een stuk makkelijker.

Maak de groente onweerstaanbaar

Wie zegt dat je groenten alleen mag koken? Gebakken groente is vaak veel smaakvoller. Daarbij kun je ze dan ook makkelijker kruiden. Gebruik bijvoorbeeld heerlijke olijfolie met citroensap en probeer verschillende kruiden uit om erachter te komen waarmee jij ze echt lekker vindt.

Daarnaast kun je ook sausen over de groente doen. Ik eet soms paprika reepjes met mayonaise als snack, dan heb ik toch meer groente gehad dan als ik chips met dipsaus als snack had gehad.

Geef je kind een veto

Maak vooral geen gevecht van het eten van groente, maar geef ze de keuze. Sommige kinderen moeten nieuwe groente wel 12 keer gezien hebben voordat ze het proberen en ze moeten jou het ook zien eten, zodat ze zeker weten dat ze er niet dood aan gaan 😉 . De aanhouder wint dus, maar dat kan soms even duren als je niet twaalf dagen achter elkaar dezelfde groente wilt eten. Dus twaalf weken is realistischer.

Eet een smoothie

Smoothies zijn de gezondheidstrend om nu genoeg groente te eten. Daarbij is het voordeel ook dat het lekker en makkelijk is. Dus gooi wat groente in de blender, doe er wat water, yoghurt en een banaan bij en je hebt je groenteshotje weer gehad.

Maak het makkelijk

Je kunt nu al veel kant en klare snackgroente kopen, zoals een zakje wortels die al gewassen zijn. Zorg ervoor dat dat het eerste is wat je ziet als je de koelkast open trekt voor een snack.

Kortom

Het niet kunnen eten van groente is erg vervelend. De oorzaak ligt meestal in het onderbewuste. Er is ooit een moment geweest waardoor jij geen groente hebt willen of durven eten en vanaf toen is er iets misgegaan.

Met hypnose kun je jouw brein helpen om de reacties van je lichaam te sturen. Hypnose werkt namelijk op je onderbewuste dat meer invloed heeft op signalen aan het lichaam. Signalen door het lichaam worden dan ook weer correct weergegeven.

Door vervolgens zelf-hypnose toe te passen versterk je de therapie.

Kinderen kunnen ook gebruik maken van hypnose om weer groenten te eten, maar voor kleine kinderen is het nog niet aan te raden.

Daarnaast kun je jezelf ook helpen door de groenten aantrekkelijker te maken door de bereiding. Je kunt er bijvoorbeeld kruiden en saus bij serveren of er juist een smoothie van maken. Door je kind te betrekken bij de keuze en eventueel de bereiding van het eten wordt de kans groter dat hij/zij eens nieuwe groente wil proberen.

Wil je meer weten over hypnose en zelf-hypnose? Bekijk dan de opleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

groente eten

Bronnen:

www.fairmountassociates.com/articles/The-Possibilities-in-Hypnosis.pdf

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207148108409156

www.webmd.com/diet/eat-your-vegetables-15-tips-for-veggie-haters?page=2

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen