Stress door ziekte: 6 Tips voor minder stress door ziekte
Stress door ziekte: 6 Tips voor minder stress door ziekte
15 december 2016 
in Stress
6 min. leestijd

Stress door ziekte: 6 Tips voor minder stress door ziekte

Al snotterend en van het toilet naar je thuiswerkplek lopend proberen door te werken is ontzettend ongezond en een teken van stress. Je kunt ziek worden, zelfs chronisch ziek, en daar allerlei klachten door krijgen. Een klacht die wellicht net even te weinig aandacht krijgt is dat je van ziek zijn stress kunt krijgen. Je kunt door stress ziek worden, maar het kan net zo goed een gevolg zijn van ziek zijn. Dit hangt af van hoe jij denkt over ziek zijn en welke ziekte jou te pakken heeft.

Om minder last te hebben van stress door ziekte ga ik in dit artikel op de vraag hoe ziekte stress kan veroorzaken en wat je kunt doen om die stress te verminderen.

Wat veroorzaakt stress?

Stress wordt over het algemeen veroorzaakt door gevaar. Gevaar zorgt ervoor dat je lichaam in een vecht, vlucht of bevries modus komt en dat zorgt ervoor dat je ontzettend veel stresshormonen aanmaakt. Hierdoor heb je tijdelijk ontzettend veel energie en ben je super snel en super slim, om het gevaar te kunnen ontwijken.

Helaas is langdurige stress minder gezond voor je omdat ook je immuunsysteem wordt uitgeschakeld.

Huis tuin en keuken ziektes

Het klinkt heel logisch dat je door ziekte stress kunt krijgen, maar dat is het niet voor iedereen. Een verkoudheid kan voor de ene persoon bijvoorbeeld meer stress opleveren dan voor de andere persoon.

Dit heeft alles te maken met de overtuigingen van die persoon of de ziekte gevaar voor hem/haar is. Een verkoudheid is voor de ene persoon geen probleem, maar als je het idee hebt dat je ziekmelden voor je werk ervoor kan zorgen dat je ontslagen wordt kan een verkoudheid toch veel stress opleveren.

Als je dan toch naar je werk gaat presteer je ook nog eens minder wat eigenlijk net zo “erg” is als ziek thuiszitten wat betreft het gevoel van veiligheid voor je baan.

Terminale ziekten

Als je echt ziek bent, bijvoorbeeld door kanker of een andere ziekte die mogelijk terminaal is, kan dat ontzettend veel stress opleveren. Het gevaar voor je leven is immers levensgroot.

Toch zijn ook hier de stressreacties van mensen verschillend. Sommige mensen kunnen er bijvoorbeeld vrede mee hebben dat dit het dan was. Terwijl andere mensen dat juist helemaal niet hebben en daardoor willen “vechten” wat weer stress kan opleveren.

Chronische ziekten

Een chronische ziekte kan ook langdurige stress veroorzaken. Een chronische ziekte kan voor sommige mensen als vervelender worden ervaren dan een terminale ziekte. Dit komt doordat je nog best een lang leven kunt leiden, maar dat je niet altijd het leven kunt leiden dat je wilt hebben.

Door een chronische ziekte wordt je geconfronteerd met allerlei beperkingen die voor stress kunnen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer optimaal werken. Wellicht moet je financieel een stap terugdoen, terwijl ziek zijn ook niet gratis is.

Afhankelijk van het aanpassingsvermogen dat je hebt, ook mentaal, kan een chronische ziekte je meer of minder stress geven.

Stress en het lichaam

Als je ziek bent kan het erop lijken dat je immuunsysteem zijn werk niet goed doet, maar dat is niet altijd waar. Een verhoogde lichaamstemperatuur is een middel van het immuunsysteem om bacteriën, schimmels en virussen te doden. Eigenlijk is je immuunsysteem dan heel hard aan het werk.

Helaas kan stress ervoor zorgen dat je immuunsysteem tijdelijk wordt uitgeschakeld.

Gevolgen stress voor je ziektebeeld kunnen door het effect op het immuunsysteem heel vreemd zijn. In eerste instantie kun je je kort beter voelen, maar na verloop van tijd zorgt de stress ervoor dat je juist zieker wordt dan je al bent.

Dit is ook een van de redenen waarom sommige ziekten pas laat ontdekt worden, omdat de stress ziekteverschijnselen kan tegenhouden. Koorts duidt er duidelijk op dat je immuunsysteem ergens mee bezig is. Terwijl je vermoeidheid ook kunt wijten aan lange werkdagen. Dit is erg jammer want vermoeidheid kan ook op iets anders duiden.

Door stress kun je ook last krijgen van de volgende lichamelijke symptomen:

  • Snel geïrriteerd
  • Vermoeid
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Gespannen spieren
  • Regelmatige verkoudheid of infecties
  • Geen zin in seks
  • Impotentie
  • Tinnitus
  • Koude handen en voeten
  • Droge mond
  • Gespannen kaak
  • Knarsetanden

Ook heeft stress veel invloed op je mentale toestand. Door stress kun je je vreselijk zorgen maken. Je gedachten kunnen alle kanten opgaan. Je wordt vergeetachtig. Daarnaast kan je beoordelingsvermogen slechter worden, dit kan zich bijvoorbeeld uiten in alleen het meest negatieve verwachten.

Tips om stress door ziekte te verminderen

Stress door ziekte is eigenlijk ontzettend jammer. Je helpt jezelf er niet verder mee en daarbij kan het voor extra problemen zorgen. Daarom heb ik een aantal tips om stress door ziekte te verminderen.

Tip 1: Gebruik meditatie.

Meditatie is een manier om even helemaal tot rust te komen, ook je gedachten kun je dan beter in kaart brengen en tot rust laten komen.

Transcendente meditatie is bijvoorbeeld een meditatievorm die het meest bekend is. Je gaat dan in kleermakerszit zitten en focust je blik op een bepaald punt in de kamer. Vervolgens laat je je aandacht naar je ademhaling gaan. Op die manier probeer je gedachten te minimaliseren.

Als dit niet direct lukt is dat geen probleem. Bij meditatie geldt: oefening baart kunst.

Als je elke dag 10 minuten mediteert op deze manier kan dat je stress al ontzettend verminderen. Als dit niet werkt voor jou zijn er ook andere meditatietechnieken die je kunt gebruiken of je probeert een van de andere tips in dit blog.

Tip 2: Gebruik mindfulness

Gedachten kunnen ontzettend veel invloed hebben op de hoeveelheid stress die je ervaart. Als jij je door je ziekte de hele tijd druk maakt over rekeningen die betaald moeten worden, toekomstplannen die moeten veranderen of angsten waarmee je zit kan dit stress opwekken.

Door mindfulness te gebruiken zorg je voor meer controle over die gedachten en zorg je voor meer afstand tussen jouw emoties en je gedachten. Bij mindfulness probeer je zoveel mogelijk in het hier en nu te leven. Dit doe je door je te focussen op je ademhaling, lichaam en omgeving.

Er zijn ook speciale mindfulness oefeningen die je kunt doen om hierin beter te worden. Daarnaast zijn er ook nog activiteiten die mindfulness stimuleren. Erg handig als je geen natuurtalent bent, maar wel graag even niet wilt denken aan de toekomst of het verleden.

Tip 3: Zoek hulp bij een hypnotherapeut

Als je merkt dat het vooral je overtuigingen zijn die het verminderen van stress in de weg staan kun je hulp zoeken bij een psycholoog of hypnotherapeut voor een behandeling onder hypnose. Met verschillende technieken, zoals cognitieve gedragstherapie, kun je onder hypnose de overtuigingen die je hebt over je ziekte veranderen.

Tijdens een dergelijke therapie kun je je realiseren dat je overtuiging bijvoorbeeld niet klopt. Ook kun je beseffen waar die overtuiging vandaan komt en dat de situatie waardoor hij is ontstaan totaal niet van toepassing is op je huidige situatie.

Dit wordt met hypnotherapie onder andere gedaan met regressie.

Tip 4: Maak gebruik van zelfhypnose

Vooral als je bij een hypnotherapeut loopt, of zelf wilt leren hoe je hypnotherapie toepast, kan zelfhypnose een goede manier zijn om je stress te verminderen. Er zijn meerdere vormen van zelfhypnose die je kunt toepassen, namelijk:

  • Het herhalen van suggesties
  • Visualisatie van een fijne plaats
  • Visualisatie van het controleren van stress

Voor het herhalen van suggesties kun je huiswerk van je hypnotherapeut krijgen met suggesties die op jouw overtuigingen van toepassing zijn. Deze suggesties kunnen andere overtuigingen versterken en de overtuiging die voor stress zorgt helpen te verzwakken.

Tip 5: Laat je helpen door NLP

NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren. Taal is voor ons mensen erg belangrijk en veel van onze gedachten uiten zich ook in taal, denk maar aan dat stemmetje dat de hele dag een mening heeft. Met neuro linguïstisch programmeren wordt er gekeken naar hoe taal je emoties beïnvloed en door verschillende NLP-technieken kan stress ook verminderd worden.

Dit blijkt onder andere uit onderzoek naar stress op de werkplaats dat is verminderd met NLP-technieken. In het onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende technieken:

  • Ankeren
  • Rapport
  • Swish patronen
  • Reframing

Deze technieken hebben invloed op communicatie met andere mensen, ongezonde gewoonten, het bekijken van een situatie uit een andere hoek en emoties verbinden met iets dat minder stress oplevert (1).

NLP kan ook uitgevoerd worden onder hypnose net zoals cognitieve gedragstherapie. Over het algemeen zijn de resultaten dan beter dan wanneer je niet onder hypnose bent.

Deze vijf tips zijn vooral tips om je mentaal sterker en weerbaarder te maken tegen stress door ziekte. Normaal gesproken helpt lichaamsbeweging ook, maar als je ziekte dat verhindert, is die tip eigenlijk alleen maar extra frustrerend.

Tip 6: Eet gezond

Het laatste dat je kunt doen om minder stress te ervaren is door gezond te eten. Groente, fruit, noten, mager vlees, vis en volkorenproducten zijn essentieel voor je lichaam. Daarin zitten de meeste voedingsstoffen die je lichaam kan gebruiken.

Mineralen en stoffen zoals magnesium, omega 3, vitamine A en vitamine C zijn goed voor het verminderen van stress en het versterken van je immuunsysteem.

Wil je deze mentale tips zelf kunnen uitvoeren of iemand anders ermee helpen? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of neem deel aan een seminar.

Bron:

http://ieeexplore.ieee.org/document/5657585/

Over de schrijver
Reactie plaatsen