Angst voor oneindigheid
Angst voor oneindigheid
06 mei 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor oneindigheid

Kijk jij weleens van die documentaires over het universum? Hoe reageer jij er dan op dat het universum oneindig is en dat er zelfs oneindig veel andere universums kunnen zijn? De gedachte aan de oneindigheid van zaken en voor veel mensen een angstige realisatie zijn. Vooral als je net leert over zaken die oneindig kunnen zijn, kan je hiervan schrikken.

In dit blog ga ik in op hoe je omgaat met de angst voor het oneindige.

Niet alleen het universum schijnt oneindig te zijn, ook het leven na de dood wordt in veel religies als oneindig gezien. Voor altijd in de hemel (of in de hel) betekent ook echt een eeuwigheid. Honderden, duizenden jaren.

Omdat we mensen zijn en graag willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan zijn dit soort levensonderwerpen, de dood en het universum, iets waar we ’s nachts in bed weleens aan kunnen denken. De ene persoon droomt leuk weg over de mogelijkheid van goedaardige aliens. De andere persoon krijgt last van angst, ademhalingsproblemen en heeft vervolgens problemen om in slaap te vallen.

Als jij je hierin herkent kun je even verder lezen.

Oneindigheid en het geloof

Er zijn meerdere religies die iets zeggen over het oneindige leven na de dood. Denk hierbij aan het Christendom, Jodendom en de Islam. Of je komt voor altijd in de hemel, of je gaat voor altijd naar de hel. Of het vagevuur mocht je Katholiek zijn.

Afhankelijk van het soort leven dat je leidt, de relaties die je hebt kun je hier heel vrolijk of juist heel angstig van worden. Want een eeuwigheid branden in de hel, want je hebt een zooitje van je aardse leven gemaakt is natuurlijk ook geen pretje.

De meeste mensen denken inmiddels wel dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar als je echt slechte dingen hebt gedaan dan is het natuurlijk wel spannend.

Toch worden ook mensen niet altijd blij van een eeuwigheid in de hemel met vrienden en familie. Soms zijn de banden bijvoorbeeld niet zo goed als je zou willen, om dan nog eens een eeuwigheid met ze opgescheept te zitten…nee bedankt.

Dan heb je ook nog geloven die juist voor de reïncarnatie-optie gaan. Uiteindelijk kun je dan ook weer in een soort eeuwige hemel terechtkomen, het Walhalla of Nirvana. Dit kan in eerste instantie opluchten, want je kunt elke keer opnieuw beginnen en je leven weer verbeteren.

Alleen als jij dan zo iemand bent die ook die documentaires kijkt over het universum, weet je ook dat de aarde niet voor altijd meegaat. Het universum is dan oneindig, maar de aarde niet.

Dus tegen die tijd mag dat reïncarneren ook wel eens ophouden of er moet een nieuwe leefbare planeet gevonden zijn. Kortom, aan oneindigheid zitten nog wel een paar nadelen als je erover door filosofeert.

Oneindigheid en het universum

Om door te gaan, dan heb je ook nog de oneindigheid van het universum. Dit hangt weer samen met de oneindigheid van tijd, maar ik ben hier niet de natuurwetenschapper. Dus wie zal het zeggen hoe het echt werkt?

In ieder geval zijn er veel theorieën over hoe oneindig het universum is, en zelfs dat er meerdere universums zijn. Het gaat je duizelen als je erover nadenkt.

Die duizeligheid is eigenlijk al een signaal van angst. Deze angst voor het oneindige is ook eigenlijk weer angst voor het onbekende. Deze angst is bijna dezelfde angst als de angst voor gaten en de angst voor water.

Je kunt je namelijk geen voorstelling maken van wat oneindig is. We groeien allemaal op met een begin en eind aan van alles. Mensen gaan dood, dieren gaan dood. Een spel heeft een begin en een einde met een winnaar en verliezers. Je werkt en je gaat met pensioen. Oneindigheid zit eigenlijk niet in onze cultuur.

Daarnaast is oneindigheid ook iets dat veel groter is dan wijzelf. Zoals ze in die documentaires zeggen. De aarde is maar een korrel zand in het universum. Dat betekent dat jij nog minder bent dan dat.

De angst voor oneindigheid kan dus ook betekenen dat je eigenlijk een angst hebt voor hoe onbelangrijk je bent in het grote geheel. Dat is althans wat je dan kunt denken. Socrates, een filosoof uit de oude Griekse tijd, zei ook al dat we maar stof in de wind zijn.

Wat te doen tegen angst voor het oneindige

Uiteindelijk zijn dit onderwerpen waar we in ons dagelijks leven niet mee te maken hebben, behalve als je bij NASA werkt. Het heeft dan ook geen invloed op je leven. Het is daarom belangrijk om in plaats van naar problemen, als dit al een probleem voor je is, waar je niets aan kunt doen, naar problemen te kijken waar je wel wat aan kunt doen.

Je kunt dan bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: “Hier kan ik niets aan doen, dus ik ga bezig met X.”

Wanneer ga je denken aan het oneindige en word je bang?

Ga eerst voor jezelf na wanneer jij gaat denken aan het oneindige en er bang van wordt. Is dit als je veel alleen bent, zoals tijdens vakanties, of is dit vooral voordat je gaat slapen?

Kun je ook met andere mensen over het oneindige praten en word je dan niet bang, of maakt het geen verschil?

Je kunt hiervoor een dagboek bijhouden. In dit boek houdt je bij waarmee je bezig was, bij wie je was en hoe je reageerde op de gedachte van het oneindige. Hierdoor kun je een patroon ontdekken wat ervoor zorgt dat je bewust dit patroon kunt doorbreken.

Gebruik mindfulness om te kalmeren

Ben je met iets bezig en moet je opeens aan het oneindige denken? Dan kun je met mindfulness ervoor zorgen dat je aandacht weer gaat naar waarmee je bezig bent. Je focust je aandacht dan op de input die je krijgt van je zintuigen. Het gevoel van je handen en wat ze aanraken, de temperatuur, wat je ziet, de wind, de geuren en geluiden om je heen.

Door ook actief met iets bezig te zijn, zoals het uitlaten van de hond of het schoonmaken van het huis, maak je het jezelf nog makkelijker om je aandacht te verleggen.

Je bent wel relevant

De angst om onbelangrijk te zijn in het grote geheel kan ook voor dat nare gevoel zorgen. Wat heeft mijn leven nu voor nut als alles gewoon doorgaat ongeacht of ik er nu ben of niet? Bedenk je dan dat hele kleine zaken het leven van andere mensen al kan veranderen.

Op websites zoals postsecret.com kun je erachter komen dat de kleinste momenten in iemands leven ervoor zorgen dat zij hun leven verbeteren. Ook jij kan zo’n klein moment veroorzaken, al is het maar iemand groeten op de straat.

Een hypnotiseur kan je helpen met het achterhalen van je overtuigingen waarom je niet relevant zou zijn en kan die vervolgens veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die over jouw belang gaan. Die kun je dan thuis herhalen tijdens zelfhypnose, zoals:

Ik ben belangrijk voor mijn familie.

Ik help mijn vrienden.

Ik ben een schakel in het grote geheel.

Een sociaal leven is een leven met belangrijkere zaken

Uit ervaringen van mensen die last hebben van de angst voor het oneindige blijkt ook dat sociale afleiding, afspreken met vrienden, naar school of naar het werk gaan, helpt om minder last te hebben van deze angst. Uiteindelijk krijg je dan problemen die wat dichter bij je staan, zoals het maken van huiswerk of overwerken, waardoor jij je aandacht wel op meer praktische problemen moet focussen.

Vind je het lastig om aansluiting te vinden bij je collega’s of klasgenoten? Ook dan kan een hypnotiseur je hiermee helpen. Je krijgt dan bijvoorbeeld praktische tips om die aansluiting te vinden en dit kun je mentaal oefenen met geleide visualisaties. Hierdoor is het eenvoudiger om ook in het écht die handelingen uit te voeren voor meer contact.

Door een sociaal leven, al is het maar omdat je werkt of naar school gaat, krijg je vanzelf problemen op je pad die je moet oplossen. Denk aan het voorbereiden van een presentatie of het maken van een werkstuk. Hierdoor heb je simpelweg de tijd niet om aan wat anders te denken.

Help andere mensen

De angst voor het oneindige heeft vaak te maken met de angst voor het leiden van een irrelevant leven. Door andere mensen te helpen, al dan niet vrijwillig, zorg je ervoor dat jij relevant bent voor in ieder geval 1 persoon.

Je kunt hiermee al een soort vlinder-effect veroorzaken. Denk maar aan Rosa Parks die niet achterin de bus wilde zitten. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat Barack Obama president van de Verenigde Staten kon worden. Dat had zij waarschijnlijk ook nooit kunnen voorspellen.

Het leven is een feestje

Als je het vervelend vindt om eraan te denken dat iedereen gewoon doorgaat of jij er nu bent of niet dan kun je op de volgende manier over het leven denken. Het leven is als een feestje. Je komt op het feest en je hebt een geweldige tijd en ontmoet allerlei leuke en interessante mensen. Sommige mensen gaan eerder weg en jij gaat op gegeven moment ook. Dat is jammer, maar het feestje gaat gelukkig voor de andere mensen wel door.

Wil je meer weten over mentale technieken om minder last te hebben van angst? Kom dan eens naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland. Bekijk de agenda en meld je aan.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen