Anorexia behandeling met hypnose
Anorexia is een vreselijke ziekte. Als je zelf last hebt van anorexia is dit misschien niet altijd even duidelijk, maar je omgeving ziet het zeker wel. Door het idee dat je te dik bent kun je jezelf op een streng dieet zetten en daardoor gevaarlijk veel gewicht verliezen. Sommige mensen met anorexia komen zelfs op de intensive care te liggen omdat ze een gevaarlijk laag gewicht hebben bereikt. Dit is niet alleen voor jezelf gevaarlijk, ook je omgeving vindt het lastig om je zo te zien.
De oorzaken van anorexia zijn te achterhalen door middel van hypnose. Daarom ga ik in dit artikel in op wat hypnose kan doen voor iemand met anorexia.
Anorexia nervosa
Als je last hebt van anorexia nervosa heb je een eetstoornis die ontstaat door onder andere een verkeerd lichaamsbeeld. Hierdoor zijn mensen met anorexia erg veel bezig met afvallen. Er zijn twee soorten anorexia nervosa te onderscheiden.
De eerste is dat je gewoon niet of nauwelijks eet en daarbij veel beweegt.
De tweede versie kenmerkt zich ook doordat er naast het nauwelijks eten ook expres gebraakt wordt als er wel wat wordt gegeten en er ook laxeermiddelen worden gebruikt om zo het onnatuurlijk lage lichaamsgewicht te behouden of behalen.
De ziekte wordt vooral geassocieerd met vrouwen, maar liefst 85% van de mensen met anorexia zijn ook vrouw, maar ook mannen kunnen last hebben van anorexia nervosa, tot wel 15% van de mensen met anorexia is man.
Anorexia nervosa is iets anders dan boulimia en overeten. In het geval van boulimia eet je wel maar braak je het weer uit. Bij boulimia val je ook niet altijd af, bij overeten kun je eetbuien krijgen en kun je juist last krijgen van overgewicht. Ook deze twee eetstoornissen zijn niet gezond.
Terug naar anorexia…
Anorexia test
Als je bang bent dat je anorexia hebt maar dit niet zeker weet zijn er een paar symptomen waaraan je kunt merken dat je last hebt van ondergewicht en anorexia.
Als vrouw wordt je bijvoorbeeld op gegeven moment niet meer ongesteld als je een te laag lichaamsgewicht hebt. Dit is een hele duidelijke indicator voor anorexia.
Als je de hele dag door bezig bent met eten, ook al eet je niet, is de kans ook groot dat je last hebt van anorexia. Jij weet dan ook precies hoeveel calorieën er in elke voedingssoort zit.
Je plant momenten waarop je wel en niet gaat eten en vindt het vervelend als die planning niet uitkomt.
Je hebt het gevoel van controle over je lichaam door de manier waarop je met voeding omgaat.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van waar je last van kunt hebben als je anorexia hebt. Je kunt ook altijd voor de zekerheid naar de huisarts gaan, die kan je een goede diagnose geven of doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in eetproblematiek.
Anorexia verhaal
Een aantal jaar geleden heb ik een meisje geholpen met anorexia. Ze kwam op een gegeven moment naar me toe op een moment voor hulp. Ze was al opgenomen in het ziekenhuis en reguliere therapie had niet het effect gehad waarop ze had gehoopt. Ten einde raad kwam ze naar me toe in de hoop dat er “iets” zou gebeuren.
Uiteindelijk heb ik bij haar met twee hypnose sessies haar onderliggende probleem weten te bepalen en te behandelen.
We hebben eerst haar onderliggende probleem aangepakt met een intense regressie sessie. Hieruit bleek dat ze dacht dat ze in ieder geval het beste van iedereen was in afvallen. In haar beleving was ze nergens goed in, maar afvallen kon ze beter dan ieder ander.
Als ik haar dat zou afpakken zou ze het idee krijgen dat ze helemaal niets kon, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Het onderbewuste gaat dan toch denken van “Dit is erg, maar het is in ieder geval iets.”. Dus we hebben gekeken naar de overtuigingen gekeken en ook haar ego versterkt.
Een dag later stuurden haar ouders mij een e-mail dat ze weer normaal meedeed met de barbecue en dat is natuurlijk wat je wilt bereiken. Dat je weer plezier hebt in het eten zonder je druk te maken over je gewicht. Dat je weer kunt eten wat je wilt eten en weer aan een toekomst kunt denken in plaats van aan de vraag van hoe lang dit nog vol te houden is.
Anorexia behandeling met hypnose
Een anorexia behandeling met hypnose bestaat vaak uit cognitieve gedragstherapie, regressie, ego-versterkende technieken en zelf-hypnose. Uit een casestudie blijkt dat dit na 8 sessies in 3 maanden resulteerde in een significante verbetering van de onderzochte persoon zonder terugval in de anorexia.
Cognitieve gedragstherapie met hypnose
Cognitieve gedragstherapie wordt vooral gebruikt om de disfunctie in het denken van de patiënt over het belang van de lichaamsvorm te veranderen. Als je last hebt van anorexia kan je denken dat het heel belangrijk is voor je leven om een ideaal en super slank lichaam te hebben. Bijvoorbeeld om gelukkig te zijn of om werk te vinden, terwijl dit in de realiteit juist vaak niet het geval is.
Bij cognitieve gedragstherapie voor eetproblemen ligt de nadruk op het vergroten van zelf controle, zelf monitoring, cognitieve herstructurering, probleem/oplossingstraining en preventie van terugvallen.
Daarnaast krijg je ook dieetmanagementtechnieken om te voorkomen dat je niets eet.
Bij bijvoorbeeld cognitieve herstructurering wordt er gekeken naar bepaalde gedachtepatronen die anorexiagedrag in de hand werken. Vervolgens worden die patronen weer genormaliseerd om normaal eetgedrag te bevorderen.
De effecten van cognitieve gedragstherapie worden versterkt als de therapie plaatsvindt onder hypnose.
Regressie voor conflicten
Anorexia meestal geen lichamelijke oorzaak, zoals overgewicht, maar een geestelijke. Interne conflicten en ervaringen uit het verleden kunnen de aanleiding zijn voor het gedrag, zoals ook blijkt uit de video. Regressie is de manier om erachter te komen of er een overtuiging is die de oorzaak is van het niet of nauwelijks eten.
Vervolgens kan ook de oorzaak van die overtuiging achterhaald worden. Door dit te doen is het mogelijk om de overtuigingen te veranderen.
Ego-versterkende oefeningen
Door anorexia kan je ego ook een behoorlijke knauw krijgen, soms is het zelfs een symptoom van grote onzekerheid. Daarom is het ook belangrijk om het ego te versterken. Een gedachte van iemand met anorexia kan bijvoorbeeld zijn dat het enige waar ze goed in zijn afvallen is. Als dat het enige is waarin je gelooft dat je goed bent zegt dat eigenlijk ook heel veel over je zelfvertrouwen.
Daarom is het belangrijk om het zelfvertrouwen te verhogen zodat je ook weer geloofd dat je in andere dingen goed bent. Hierdoor kun je ook weer aan andere dingen denken dan je gewicht.
Zelf-hypnose
Naast hypnotherapie kun je zelf-hypnose toepassen om de effecten van de hypnotherapie vast te houden en te versterken.
Met name de ego-versterkende oefeningen zijn geschikt om te herhalen tijdens zelf-hypnose.
Anorexia gevolgen
Als je niets doet aan anorexia nervosa is de ziekte erg gevaarlijk en zelfs levensbedreigend. Je krijgt door anorexia bijvoorbeeld een abnormaal lage hartslag en lage bloeddruk. Hierdoor krijgen niet al je organen het bloed dat ze nodig hebben om goed te functioneren.
Doordat je weinig eet heb je ook te weinig voedingsstoffen waardoor lichaamsdelen sneller vervallen dan normaal. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van broze botten waardoor ze makkelijker breken als je een keer valt.
De kans op vallen wordt ook nog eens vergroot doordat je spieren op gegeven moment gebruikt gaan worden als brandstof waardoor je minder sterk bent. Je kunt je daardoor ook slapjes voelen. De kans op flauwvallen wordt er ook door vergroot.
Doordat je niet alle stoffen tot je neemt die je nodig hebt kun je ook last krijgen van een droge huid en haaruitval, maar paradoxaal genoeg kun je wel over je hele lichaam donshaartjes krijgen. Dit is een ultieme poging van je lichaam om zichzelf warm te houden.
Als je niets aan anorexia doet is het een dodelijke ziekte. Zoek daarom altijd hulp als je denkt dat je last hebt van anorexia. Ga in ieder geval naar je huisarts.
Kortom
Anorexia is een vreselijke ziekte die je lichaam en je psyche raakt. Onzekerheid kan de oorzaak zijn waardoor je opeens denkt dat je moet afvallen, ook al is dit eigenlijk helemaal niet nodig. Anorexia leidt ook ontzettend af, want je bent de hele dag bezig met voeding en met het niet eten van voeding in plaats van dingen waar je energie uit krijgt.
Anorexia komt voor bij zowel vrouwen als mannen, hoewel vrouwen veruit het meeste last hebben van anorexia nervosa.
Hypnotherapie kan een effectieve behandeling tegen anorexia zijn. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie, regressie, ego-versterkende technieken en zelf-hypnose. Uit een wetenschappelijke casestudie blijkt dat 8 hypnosesessies genoeg kunnen zijn om van anorexia klachten af te komen zonder terugval. Ikzelf heb ook ervaringen dat twee hypnosesessies genoeg kunnen zijn om weer te kunnen genieten van voeding en aan een toekomst te kunnen denken.
Wil jij na dit verhaal meer weten over hypnose en hoe het jezelf en anderen kan helpen? Bekijk dan vooral de hypnose evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2014.869140
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1984.10404160