Afvallen met hypnose en de 5 beste zelfhypnose tips
Afvallen met hypnose en de 5 beste zelfhypnose tips
08 januari 2016 
7 min. leestijd

Afvallen met hypnose en de 5 beste zelfhypnose tips

Afvallen met hypnose is misschien niet waar je als eerste aan denkt als je wilt afvallen. De meeste mensen denken eerst aan diëten, sporten, vasten, vegetariër of zelfs veganist worden en alle stappen die je moet zetten om je streefgewicht te bereiken. Soms lijkt dit een onbegonnen taak, het lijkt niet te doen want dat patatje met lonkt naar jou. “Eet mij, eet mij daar word je vrolijk van.” Lijkt het patatje met (of wat jij dan ook lekker vindt) tegen je te zeggen.

Als je al van alles hebt geprobeerd om “nee” te zeggen tegen die chocoladereep of dat schepje suiker in de thee, maar het wil maar niet lukken, komen veel mensen op het punt om eens op een andere manier naar het probleem te kijken.

Afvallen met hypnose

Al sinds de jaren 60 wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het nut van hypnose voor afvallen en voor de behandeling van ziektes zoals anorexia en boulimia. Deze twee dingen lijken misschien niet erg op elkaar, maar uiteindelijk moet er bij mensen met morbide obesitas en bij mensen met anorexia een gedragsverandering plaatsvinden.

Uit een meta onderzoek [1], een soort samenvattend onderzoek gebaseerd op meerdere andere onderzoeken, uit 2014 blijkt dat hypnose veel voordelen heeft voor de aanpak van obesitas. Het gewichtsverlies ging dan vaak na de hypnose behandeling door. Dit duidt op een permanente wijziging in het doen, laten en denken van de obesitas patiënten.

Hypnose voor afvallen zorgde niet alleen voor een gezondere levensstijl het zorgt ook voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Er zijn drie manieren waarop hypnose je kan helpen om af te vallen.

Ten eerste kan de hypnotiseur instructies geven aan de persoon die in diepe trance zit. Doordat de hypnotiseur een rol van autoriteit aanneemt kan de patiënt hierop gehoorzamend reageren. Daarnaast kan de hypnotiseur ook suggesties geven over die je ego versterken, een gezonde levensstijl versterken, gevoelens over eten veranderen en die ervoor zorgen dat je regelmatig beweegt.

Ten tweede kan zelfhypnose helpen met afvallen door positieve overtuigingen te geven aan het bereiken van een gezond gewicht en gezond lichaam. Ook kunnen die helpen om de overtuigingen die je uit de media hebt meegekregen over een gezond lichaam te veranderen naar wat écht gezond is. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van visualisatie en suggestie.

Als derde mogelijkheid kan de hypnotiseur naar onderbewuste blokkades zoeken waardoor je ondanks alles vasthoudt aan je gewicht. In dit geval wordt er gekeken of er trauma’s zijn die ervoor zorgen dat een ongezonde levensstijl de reactie daarop is en kan de hypnotiseur je helpen om een ander gevolg te geven aan die trauma’s dan je tot nu toe hebt gedaan.

Afvallen met hypnoseBijvoorbeeld door het trauma kun je jezelf hebben aangeleerd om te eten na een moment van grote stress. In sommige gevallen zijn patiënten zich niet bewust van dit trauma en helpt de hypnotiseur je met het vinden van de oorzaak van je huidige gedrag en hoe je vervolgens dit gedrag kunt veranderen. Meestal is dit een vervolgstap als zelfhypnose of suggestieve hypnose niet werken. Hieruit kunnen verrassende resultaten komen.

Zo kwam een vrouw die net moeder was geworden en daarna gewichtsproblemen kreeg erachter dat dit kwam doordat ze toen ze zes was naar het ziekenhuis moest en haar moeder daar niet bij kon zijn, maar haar “dikke” buurvrouw was meegegaan naar het ziekenhuis.

Daardoor kreeg haar onderbewuste het idee dat dikke moeders beter zijn dan slanke moeders en omdat je dat op je zesde niet communiceert met de buitenwereld kon niemand haar erop wijzen dat dit niet klopte en kwam dit dus pas naar boven toen ze zelf moeder werd.

Slachtofferschap en overgewicht

Waarom ben ik zo verslaafd aan suiker, vet en zout eten? Waarom vind ik het lastig om minder te eten? Wat maakt het moeilijk voor mij om te gaan sporten? Waarom beweeg ik niet meer terwijl ik weet dat dat een van de stappen is om af te vallen. Waarom zet ik eigenlijk niet álle stappen om af te vallen maar kies ik er maar één? Wat is er mis met mij?

Deze vragen kunnen je heel onzeker maken waardoor je het probleem nog steeds niet oplost. Vaak ga je opzoek naar de oorzaak van je probleem. Misschien had je vroeger weinig vrienden en ging je daardoor eten, of had je iets meegemaakt als de vrouw die dik werd na het moederschap. Daardoor kun je denken dat het de schuld is van je omgeving.

Eerder heb ik geschreven over het gevaar van denken in oorzaak en gevolg. Hiermee geef je namelijk anderen de mentale macht over jouw problemen. Dit heeft niet alleen met overgewicht te maken, maar daardoor verspil je energie die anders naar de oplossing van je probleem gaat.

In sommige gevallen is het heel belangrijk om naar de oorzaak van het probleem te gaan als dit iets complexer is dan “Ik vind patat gewoon lekker.”. In dat geval kan hypnose een manier zijn om terug te gaan naar de oorzaak om te zien hoe je hier een ander gevolg aan kan geven dan je tot nu toe gedaan hebt. Bij dit soort oplossingen is hypnose door een professional van belang, maar ook zelfhypnose kan je in deze gevallen helpen om af te vallen.

Overtuigingen over afvallen

Als je jezelf de vragen gaat stellen over waarom het je niet lukt om de stappen te zetten met afvallen kom je erachter welke overtuigingen jij hebt over afvallen. Een paar overtuigingen over afvallen en waarom het niet lukt kunnen zijn:

  • Ik heb het te druk om te sporten.
  • Ik krijg geen vol gevoel van gezond eten.
  • Gezond eten is te duur.
  • Het bereiden van gezond eten duurt te lang.
  • Gezond eten is niet lekker.
  • Afvallen duurt te lang.
  • Ik ben het niet waard om af te vallen.

Door hypnose is het mogelijk om de overtuigingen die jij hebt over afvallen te veranderen. Het maken van de juiste beslissingen wordt door hypnose eenvoudiger waardoor het afvallen eenvoudiger gaat.

Daarnaast kan je ook zo druk bezig zijn met afvallen dat je hierdoor extra stress krijgt waardoor je niet afvalt. Ondanks je goede intenties pak je toch telkens iets ongezonds in plaats van iets gezonds. Hierdoor kun je schuldgevoelens ervaren waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.

Ook kun je de hele dag bezig zijn met het tellen van calorieën of met wat je eet waardoor je niet toekomt aan andere taken, zoals je werk. Hierdoor kun je ook weer extra stress krijgen door het afvallen. Waardoor je juist in het weekend als je wilt ontspannen een heel cheat weekend houdt in plaats van een cheat day. Dan is al je gezonde gedrag tijdens de werkdagen voor niets is geweest. In dat geval helpt hypnose voor afvallen niet alleen door het veranderen van overtuigingen over afvallen, maar ook als hulp om te ontspannen na het werk en je te focussen op wat op dat moment belangrijk is. Tijdens het werk het werk en tijdens eetmomenten de gezonde voeding.

Tips voor afvallen met zelfhypnose

Afvallen met hypnose is dus zeker iets dat kan. Het wordt zelfs al tientallen jaren toegepast en is ook al decennia wetenschappelijk bewezen.

Tip 1: Bepaal wat je wilt veranderen.

Om weer terug te komen op het begin van dit artikel moet je voor zelfhypnose eerst bepalen welke gedachten jij hebt over afvallen. Waar loop je telkens tegenaan als jij wilt afvallen of als je dat nog niet geprobeerd hebt, wat is het gedrag dat jij wilt veranderen.

Tip 2: Vind een rustige plek in je huis.

Een zelfhypnosesessie kan een half uur duren om het zo effectief mogelijk te maken is het belangrijk dat jij je comfortabel voelt en in een rustige omgeving bent. Vind een gemakkelijke stoel of ga lekker op je bed liggen voor de zelfhypnosesessie. Als je wilt kun je ook muzikale rustgevende muziek opzetten.

Tip 3: Visualiseer wat je wilt.

Nu je comfortabel bent adem je een paar keer diep in en uit om goed te ontspannen en om in een soort trance te raken. Je kunt dit vergelijken met mediteren. Als je goed ontspannen bent visualiseer je wat je wilt bereiken. Roep bijvoorbeeld een beeld op van de toekomstige zomer en dat jij er geweldig uitziet in zomerse kleding. Een beeld waarin je lacht en vol zelfvertrouwen bent. Een beeld waarin je actief bent zonder dat dit je moeite kost. Je bent immers zo licht als een veertje. Visualiseer jouw ideale situatie die het afvallen mogelijk maakt.

Tip 4: Vervang je negatieve overtuigingen met positieve overtuigingen.

We komen hierbij even terug op de negatieve overtuigingen die je al gevonden had bij tip 1. Als voorbeeld heb ik de overtuigingen aan het begin van dit artikel gebruikt.

“Ik heb het te druk om te sporten.” Wordt vervangen door:  “Er zitten 24 uur in een dag, ik kan daarvan een halfuur bewegen.”

“Ik krijg geen vol gevoel van gezond eten.” Wordt vervangen door: “Ik kan net zo veel gezond eten als ik wil. Er zit geen maximum op groente dus ik eet net zoveel tomaten, wortels en dergelijke tot ik vol zit.”

“Gezond eten is te duur.” Wordt vervangen door: “Ik ben het waard om in mijn gezondheid te investeren.”

“Het bereiden van gezond eten duurt te lang.” Wordt vervangen door: “Ik kan ook een gezonde maaltijd roerbakken in 10 minuten.”

“Gezond eten is niet lekker.” Wordt vervangen door: “Gezond eten smaakt licht, zoet en fris.”

“Afvallen duurt te lang.” Wordt vervangen door: “Ik leef langer als ik een gezonde levensstijl heb. Langer leven duurt langer dan afvallen.”

“Ik ben het niet waard om af te vallen.” Wordt vervangen door: “Ik ben het waard om af te vallen.”

Tijdens een zelfhypnosesessie herhaal je de positieve gedachten keer op keer zodat ze worden opgenomen in je onderbewuste.

Tip 5: Herhaal de zelfhypnose sessie

De positieve gedachten aan jezelf herhalen lijkt misschien een beetje vaag aan het begin. Daarom moet je jouw zelfhypnose sessie blijven herhalen. Het liefst elke dag. Daardoor krijg je elke dag een visualisatie van hoe jij je leven wilt hebben en geef jij jezelf elke dag de reminder dat het niet moeilijk is om gezond te leven en daardoor af te vallen.

Wil je nu meteen al ervaren hoe het is om zelfhypnose te doen?

Kijk hieronder naar een filmpje waarin ik je meeneem in een oefening.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of zelfs andere mensen kunt helpen met afvallen?
Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

afvallen met hypnose

Bronnen:

  1. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2014.901085#.VpAJkfnhCM8

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen