Ego: Je ego verbeteren met behulp van hypnose
Ego: Je ego verbeteren met behulp van hypnose
16 mei 2019 
5 min. leestijd

Ego: Je ego verbeteren met behulp van hypnose

Moet jij ook bukken elke keer als je onder een brug door rijdt omdat je anders je ego stoot? Je ego is erg belangrijk in je leven en als je er op deze manier om kunt lachen, dan zit het wel goed. Heb je juist het idee dat je helemaal geen groot ego hebt, of vind je het zelfs maar raar om een groot ego na te streven? Dan is dit een blog voor jou. Je ego verbeteren is namelijk ontzettend belangrijk voor het leven van je eigen leven.

Wat is ego?

Volgens Freud is ego het deel van jezelf dat moet dealen met de wereld en wat een balans moet vinden tussen interne conflicten en druk die je van buitenaf kunt ervaren. Bijvoorbeeld als mensen willen dat je ergens aan moet meedoen, maar dat wil je eigenlijk niet. Je ego bepaalt dan of je wel of niet meedoet.

Ego wordt daarom gelinkt aan mate van zelfcontrole en wilskracht.

Je ego is van belang voor het maken van keuzes op basis van wil in plaats van gevoel. Je ego is van belang voor het verwerken van informatie, in plaats van vinden wat iedereen vindt bepaal je jouw eigen mening. Je ego is van belang voor het maken van keuzes en het beginnen van gedrag en om impulsieve reacties te stoppen en om rationeel keuzes te maken[1].

Wat heb je aan een groot ego?

Een groot ego is daarom ontzettend van belang als jij je leven op je eigen manier wilt leven. Je ego beschermt je tegen meeloopgedrag, het overnemen van meningen die nergens op gebaseerd zijn en je ego zorgt ervoor dat je jezelf beschermt als je instinctief domme dingen wilt doen.

Je ego helpt je dus om je leven volgens je eigen regels te leiden. Dit voorkomt dat je ooit in de toekomst wakker wordt en helemaal niet gelukkig bent met je leven omdat je je realiseert dat je geleefd bent in plaats van dat je zelf hebt geleefd.

Voor je langdurigheid van het leven is het ook belangrijk dat je ego-integriteit hebt. Dit betekent dat je accepteert dat je leven verloopt zoals het is verlopen. Dat je ernaar kunt kijken en kunt zeggen: “Het heeft zo moeten zijn.”. Als je dan je hele leven niet ego-istisch genoeg bent geweest, kun je juist wanhopig worden over het verloop van je leven[2].

Hier kun je neurotisch worden en tijdens het rumineren of reflecteren op je leven vaak bittere momenten oproepen.

Als je juist openstaat voor het leven en voor nieuwe ervaringen kan dit er juist voor zorgen dat je oudere ervaringen in een nieuw daglicht gaat zien. Dit zorgt vaak voor meer positieve gevoelens en een groter ego.

Is ego hetzelfde als zelfvertrouwen?

Nee, ego is niet hetzelfde als zelfvertrouwen, maar het is er wel nauw aan verwant. Je zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in je eigen kunnen. Je ego is het vertrouwen dat je hebt in de keuzes die je maakt. Om goede keuzes te maken om ervoor te zorgen dat je een eerlijk leven leidt en je leven op jouw manier leeft is een goed zelfvertrouwen nodig.

Je merkt het direct als iemand niet zo’n goed ego heeft, want die komt vaak nep over.

Je merkt het ook als iemand een te groot ego heeft, want die komt vaak narcistisch over en kan soms net even te egoïstisch zijn[3].

Een goed ego zorgt ervoor dat je leeft conform je gewenste identiteit.

Hoe bouw je aan je ego?

Hoe zorg je er nu voor dat jij je eigen keuzes maakt en niet doet wat iedereen doet omwille vooral niet uniek te zijn en vooral niet iets te doen waar andere mensen een mening over hebben?

Ik zal een aantal tips voor je op een rij zetten en hoe hypnose je kan helpen met het uitvoeren van de tips.

Tip 1: Hou je rug recht

Je houding doet ontzettend veel voor je emotionele staat en het nemen van beslissingen die goed voor je zijn. Wanneer je een zelfverzekerde houding aanneemt waarbij jij je borst naar voren duwt doet dit al heel veel.

Sta daarom altijd fier rechtop.

Hypnose kan je hiermee helpen door het rechtop lopen en blijven staan tijdens lastige momenten in je leven te visualiseren.

Tip 2: Kleed je goed

Ben je het gewend om altijd voor goedkope kleding te gaan, want normaal is goed genoeg? Haal een paar bijzondere kledingstukken in huis waardoor jij je helemaal fabuleus voelt. Je hoeft niet gelijk je hele gaderobe om te gooien. Als je een paar schoenen hebt of een blousje of zelfs sieraden die ervoor zorgen dat het rechtop lopen net even wat makkelijker gaat, dan ben je dat toch waard?

Vind je het lastig om jezelf te verwennen met mooie kleding uit een andere winkel waar je normaal niet snel naar binnen loopt?

Hypnose kan je helpen om je eigenwaarde en dat jij het waard bent om te dragen wat jíj leuk vindt te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties te herhalen zoals:

“Mode helpt je een goed gevoel te krijgen.”

“Iets duurdere kleding gaat vaak ook iets langer mee waardoor je in verhouding net zo duur uit bent.”

“Ik mag me goed voelen door kleding.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw voorkeuren en overtuigingen kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Tip 3: Stap uit je comfortzone

Is er iets wat je altijd al hebt willen doen, maar wat te ver uit je comfortzone ligt? Doe dat toch eens. Bouw het lef op om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Op die manier kom je erachter dat het helemaal niet erg is om je hart te volgen en om je eigen leven te leiden.

Als je het spannend vindt om iets buiten je comfortzone te doen kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. In die visualisatie leer je hoe je met succes doet wat je eigenlijk wilt doen en hoe je mentale blokkades kunt overwinnen om het momentum van dat moment vast te houden, zodat je doorgaat.

Tip 4: Ontwikkel jezelf

Je ego helpt je dus met het nemen van je beslissingen en om daarbij een goede balans te hebben tussen je interne motivatie en externe druk. Wanneer jij jezelf ontwikkelt, door bijvoorbeeld informatieve boeken te lezen, kun je met een betere onderbouwing je beslissingen nemen. Vooral wanneer dit dan tegen externe druk in is, kun je dit ook makkelijker naar jezelf toe verantwoorden wat weer goed is voor je ego.

Heb je het gevoel dat je geen tijd hebt om jezelf te ontwikkelen? Dan kan een hypnose-expert je helpen met je overtuigingen over tijd en wat je kunt doen om jezelf te ontwikkelen.

Tip 5: Verzamel mensen om je heen die je steunen

Is wat je doet nooit goed of het deugt niet? Heel vervelend als je dat soort mensen om je heen hebt. Die externe druk kan ervoor zorgen dat je langere tijd niet doet wat je wilt doen. Door mensen om je heen te verzamelen die je juist steunen met je doelen en wat jij wilt bereiken komen je interne motivatie en externe druk meer op 1 lijn te liggen.

Op die manier is je leven harmonieuzer en voelt het leven van je eigen leven minder als een strijd.

Tip 6: Accepteer wie je bent en own het

Zelfliefde is ontzettend belangrijk. Wanneer jij jezelf accepteert kun je volledig jezelf zijn zonder je hier schuldig over te voelen. Je mag zijn wie je bent. Je mag opvliegend, ongeduldig en rommelig zijn. Dat is ok. Je hoeft niet perfect te zijn en je mag ook grootse dromen hebben.

Een hypnose-expert kan je helpen met zelfliefde door allerlei visualisaties. Er zijn hier hele goede oefeningen voor om je onzekerheden los te laten en om je te laten voelen dat je het verdient om jezelf te zijn en om trots te zijn op wat je hebt bereikt of wat je wil bereiken. Dit is een ontzettend liefdevol en bevrijdend gevoel waar je niemand anders voor nodig hebt, alleen jezelf en dat je meedoet met de oefening.

Je ego is dus dat deel in jezelf dat bepaalt of je voor jezelf kiest of voor de externe druk. Dit hangt van allerlei factoren af, maar voor je gevoel van geluk is het belangrijk dat je een sterk ego hebt dat ook regelmatig voor jou kiest.

Hypnose kan je helpen met het ontwikkelen van dit ego en het zetten van praktische stappen zoals rechtop lopen helpt ook al heel goed.

Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe jij dit kunt gebruiken voor jezelf of voor het helpen van andere mensen? Doe eens mee aan een hypnose-playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

 

[1] https://www.taylorfrancis.com/books/e/9781315175775/chapters/10.4324/9781315175775-8

[2] https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/72/3/400/2631951

[3] https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-ego-and-self-esteem

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen