Bang voor de tandarts hoeft niet met hypnotherapie | Hypnose helpt
Bang voor de tandarts hoeft echt niet
21 mei 2012 
in Hypnose
3 min. leestijd

Bang voor de tandarts hoeft echt niet

bang voor de tandartsBang voor de tandarts is helaas niet ongewoon. Zo’n kwart van de Nederlanders is bang om erheen te gaan en zo’n 800.000 mensen durven helemaal niet heen. Hoe komt dat eigenlijk en wat kan je eraan doen?

Bang voor de tandarts

Bang voor de tandarts komt mij ook wel bekend voor. Dat ik klein was had ik een hele nare ervaring met een tandarts. Je zou hem ook slager kunnen noemen want zo kwam hij op mij over. 5 jaar oud was ik en panisch voor die man. Laten we zeggen dat hij berucht was bij ons in de buurt en dat de naam Visser bij velen een belletje doet rinkelen..

Maar ja, mijn gebit was niet zo heel goed dus moest er toch naar gekeken worden en we gingen langs allerlei tandartsen en in mijn herinnering waren dat niet hele leuke momenten. Tot het punt dat ik bij tandarts van Balen kwam en hij begreep hoe je met kinderen om moest gaan. Je mocht zelfs wat uitzoeken na een behandeling.

Mijn trauma was gelukkig in de kiem gesmoord, maar voor 800.000 mensen is dit trauma nog steeds heel actief. Vaak na een paar nare ervaringen of na het zien van heftige films zoals ‘The Dentist’ is er een angst geboren. Wanneer het een fobie wordt dan ga je helemaal niet meer heen en is zelfs de gedachte al zo beangstigend dat je nog liever alles laat wegrotten dan een bezoekje pleegt aan de man in de witte jas.

Kinderen en de tandarts

Nu heeft een van mijn zoons net zo een gebit als ik vroeger had. Slecht dus. Zijn melkgebit is niet zo heel sterk en ondanks het goede poetsen toch aardig wat gaatjes al en nu laatst moest er weer een kies uit. Pfff..

De eerste ervaring van het ‘kies-trekken’ was nu niet wat je zegt optimaal. En dat is zacht uitgedrukt.. Hij lag dus bij de tandarts al enigszins gespannen en toen hij hoorde dat zijn kies eruit moest begon hij te huilen. Gelukkig kan je dan als vader hypnose..

We hadden samen geoefend om hem te verdoven en ik zei tegen hem dat hij zijn ogen moest sluiten en alleen moest denken aan alle leuke dingen op vakantie. Dat lukte en hij werd ontspannen daar op die stoel. De tandarts had al door wat er gebeurde dus ze hield even op met praten en liet mij even aan het werk.

Nadat ik hem rustig had zei ik en dat is heel belangrijk: ‘Zolang jij aan al die dingen denkt en de liedjes hoort die je nu hoort in je hoofd, voel je niets en merk je ook niets wat de tandarts gaat doen. De tandarts gaat zo aan het werk alleen jij merkt er helemaal niets van.’

Alleen aan iets anders denken werkt namelijk niet, je moet er ook een draai aan geven. Dus bijvoorbeeld: ‘zolang je aan datgene denkt voel je niets’. Je omzeilt dan het kritisch denken en creëert met de suggestie daarop direct hypnose.

Hij kreeg een lichte verdoving en zijn kies werd eruit gehaald zonder enige krimp en dat terwijl er de eerste keer nog een dubbele verdoving nodig was. Zelf denk ik ook dat hij zonder verdoving de kies had kunnen laten trekken maar bij je eigen zoontje van 7 is dat toch net nog een brug te ver voor mij.

Het grappige was dat hij wel dacht dat het allemaal zonder verdoving was gebeurt omdat hij de spuit helemaal niet had gevoeld. De kracht van hypnose is echt wonderlijk bij verdoving en pijn.

Iedere tandarts zou hypnose moeten leren en het zou ook goed zijn voor ze om in ieder geval woorden te vermijden zoals ‘pijn, vervelend, spuit, Goede suggesties essentieel voor de tandartsboor, scherp, mesje’. Dat soort woorden creëren direct een beeld wat meer pijn zal opwekken dan dat het al doet. Ook zal het de angst doen toenemen als die er is. Als je zelf bang bent voor de tandarts kan hypnotherapie jou ook helpen om rustig te blijven en zelfs zo rustig dat je niet eens wat voelt.

Mij vervulde dit voorval mij met zoveel dankbaarheid dat ik dit kan betekenen voor mijn zoontje. Dat had ik als bouwvakker (wat ik eerst was..) nooit kunnen doen voor hem. En het is ook zo eenvoudig als je het weet, het is in ieder geval makkelijker dan een huis bouwen 🙂

Laat gerust een reactie achter als je dat wilt. Ik hoor graag jouw ervaring over de tandarts.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Astrid
Door

Astrid

op 22 May 2012

Ik ga zelfs naar een praktijk met tandartsen die gespecialiseerd zijn in angstige patiënten. Maar blijkbaar vertellen ze elkaar onderling niet wat een goede manier is om te doen. Mijn verdoving ging als volgt vorige week: "Ik ga zo met deze spuit even een prikje geven, maar het kan wel even gemeen pijn doen hoor!!!! Gelukkig ben ik goed in zelfhypnose en voelde ik niets.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 26 May 2012

@Astrid Het is inderdaad ongelooflijk dat er tandartsenpraktijken zijn die op die manier werken. Ze doen het natuurlijk niet bewust en daarom is er nog veel training nodig in het geven van de juiste suggesties

Monika ten Have
Door

Monika ten Have

op 23 May 2012

De tandarts van mijn familie heette BEENHAKKER, en nu jij weer!! Mijn angst voor muizen is trouwens groter dan mijn angst voor de tandarts, en die is al enorm! Concluderend: ik ben zeer geinteresseerd in hypnotherapie. met vr gr

willem Gobel
Door

willem Gobel

op 23 May 2012

Je zoon heeft geluk met zo'n vader. Handig dat je hem dat leert; heeft ie z'n hele leven lang plezier van!

Jos Naafs
Door

Jos Naafs

op 10 Oct 2012

In onze praktijk kunt u terecht als u onder hypnose behandeld wilt worden. Al onze hypnose behandelingen worden op film vastgelegd zodat u alleen of samen met de tandarts terug kunt zien wat er is gedaan tijdens de hypnose. Het groet voordeel van hypnose t.o.v. narcose is dat er ook gewerkt wordt aan de angst om deze steeds verder af te bouwen. Wij zijn gevestigd in Utrecht.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 12 Oct 2012

Super Jos dat je hiermee werkt! Dat zouden meer tandartsen moeten doen.

Narda
Door

Narda

op 08 Mar 2013

Hallo, Voor een verhaal was ik op zoek op het www naar ervaringen van patiënten van tandarts Visser. Helaas, bij slechts het zoeken op naam en woonplaats vind ik hem niet. Maar kijk, Google je 'tandarts visser trauma' en dan kom je er wel;-)) Ik ben uiteindelijk ook veel te laat bij Jos van Balen beland. Wat heeft die man samen met dr Tijdeman een hoop goedgemaakt voor me. Nu al weer jaren bij Jeroen Koning, en af en toe zelfs zonder verdoving! Ik hoor heel graag meer over uw ervaring/ herinnering aan tandarts Visser. En heel veel succes verder! Vriendelijke groet, Narda de Wit

Reactie plaatsen