Belangrijke punten tijdens het opzetten van jouw hypnose-praktijk
Belangrijke punten tijdens het opzetten van jouw hypnose-praktijk
03 september 2019 
5 min. leestijd

Belangrijke punten tijdens het opzetten van jouw hypnose-praktijk

Je hebt bij ons de opleiding gedaan voor hypnotherapeut en nu wil je aan de slag. Je wilt mensen helpen met hun problemen. Of dit nu emotionele problemen zijn, angsten of zelfs coaching om een beter mens, sporter of ondernemer te worden. Het kan allemaal. Waar moet je het doen en hoe zorg je ervoor dat je klanten krijgt? Want die 1e klant, als dat eenmaal is gelukt volgt de rest.

In dit blog ga ik in op een aantal factoren die van belang zijn voor jouw praktijk.

Ruimte

Hypnose is iets wat je doet met andere mensen. Je kunt het doen via een Skype gesprek, maar het meest effectief is natuurlijk een hypnosesessie waarbij je face-to-face met je cliënten bezig bent. Laat je ze bewegen, hoeveel persoonlijke ruimte hebben jij en je cliënt nodig? Een kamer van 2 bij 2 meter is wellicht het meest goedkoop, maar is dat ook genoeg voor een prettige ervaring?

Dan heb je nog de vraag of je een ruimte kunt krijgen die helemaal privé is, of juist een ruimte die je deelt met andere mensen. Soms is een gemeenschappelijke receptie prettig, maar er kunnen ook mensen zijn die dit vervelend vinden.

Is een ruimte in je huis ook voldoende?

Afhankelijk van de doelgroep die je hebt kun je kiezen voor thuis of voor een eigen locatie.

Over de locatie gesproken, waar in Nederland ga jij je praktijk hebben? Is dit ergens vlak bij openbaar vervoer, een snelweg of juist in de middle of nowhere?

Budget

Dan nog het budget. Vooral als je net begint is de kans groot dat je dit doet terwijl je nog ergens parttime in loondienst bent. Hoeveel budget heb je dan, voor alle dingen? Hoeveel geld heb je voor het huren van een ruimte en alles wat daarbij komt kijken.

Ook voor je marketing, je reclame, is het nodig dat je een budget hebt. Een website is bijvoorbeeld handig om gevonden te worden en daarvoor heb je een hosting-server nodig en misschien moet je iemand inhuren om je website in te richten, teksten te schrijven en een leuk uiterlijk te geven.

Gelukkig kun je ook geld vragen voor de hypnose-sessies zelf. Bedenk daarom goed hoeveel jouw tijd waard is, en als dat gevuld wordt hoeveel je dan overhoudt om zelf van te leven nadat alle kosten voor je locatie en reclame gemaakt zijn.

Kun je geld lenen voor bepaalde dingen die je gewoon direct nodig hebt? Of kun je het ook rustig bij elkaar sparen?

Marketing

Als we het dan toch hebben over reclame is dat gelijk een onderdeel wat ook aandacht heeft. Om klanten te krijgen is het belangrijk dat mensen met een probleem dat jij kunt oplossen weten dat je bestaat. Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat jouw naam bekend wordt, dit kan zowel offline als online.

Offline is het bijvoorbeeld van belang om te gaan netwerken. Vooral als je net begonnen bent kun je naar gratis netwerk groepjes met andere ondernemers om te praten over jouw bedrijf en om andere ondernemers naar hun ervaringen te vragen.

Dit netwerken is niet alleen leuk voor je marketing. Het is ook leuk om ervaringen met andere ondernemers te delen en om van elkaar te leren over hoe het ondernemen werkt. Want je eigen praktijk is natuurlijk mensen helpen én een onderneming. Op deze manier kun je mensen vinden die je bijvoorbeeld helpen met je boekhouding of andere praktische dingen waar je tegenaan loopt.

Daarnaast kun je in lokale tijdschriften en kranten advertenties plaatsen dat je bestaat, vooral als jij vooral uit je regio je klanten wilt hebben.

Online kun je ook veel doen aan je marketing. Social media, bloggen en je e-mail zijn zo goed als gratis en je kunt er ontzettend veel mensen mee bereiken. Met een klein budget kun je al adverteren op de meeste social media kanalen.

Wat voor cliënten wil je hebben?

Als je dan toch bezig bent met je marketing, is het ook handig om te weten op wat voor cliënt jij je wilt richten. Wil je in het algemeen mensen helpen? Of wil je je juist specialiseren en richten op specifieke problemen, zoals:

Of iets wat niet eens tussen deze kleine opsomming staat. Op het type cliënt dat jij wilt hebben kun je namelijk je marketing aanpassen zodat het ook mensen aanspreekt met die problemen die jij kunt en wilt oplossen.

Dit kan ook een goede manier zijn om “anders” te zijn dan andere hypnotiseurs bij je in de buurt, waardoor je opvalt bij mensen die op zoek zijn naar een hypnose-expert.

Planning

Ooit las ik een verhaal van een coach die net was begonnen, maar door haar gebrek aan klanten bleef ze maar de hele dag in bed liggen. Het was dus geen succes. Die eerste klant komt ook niet uit de lucht vallen.

Daarom is het belangrijk om een planning te hebben over wat jij met je dag dat je met je praktijk bezig zou moeten zijn als je nog geen klanten hebt en als je wel klanten hebt.

Wat ga je doen als je nog geen klanten hebt? Ga jij je focussen op je marketing? Op bloggen, vloggen of het plannen van berichten op social media? Op netwerken met mensen in je omgeving en het contacten leggen met professionals die hun cliënten naar jou kunnen doorverwijzen als ze er niets mee kunnen?

Hoe ga jij je dagen inrichten als je wel klanten hebt? Vergeet je dan ook niet dat je marketing continuïteit nodig heeft zodat mensen van je weten als je even een dipje in je cliëntenkring hebt?

Blijf oefenen

Daarnaast is het belangrijk om je vaardigheden goed te krijgen en goed te houden. Dus blijf jezelf ontwikkelen. Volg een vervolgopleiding (bijvoorbeeld hier), lees boeken over de problemen die jij wilt oplossen en natuurlijk over hypnose (lees desnoods mijn boek).

Er zijn op het moment veel ontwikkelingen gaande in de hypnose wereld. Een paar jaar niet aan je vaardigheden werken kan ervoor zorgen dat je achterloopt in je kennis. Door regelmatige bijscholing doe je ontzettend veel voor jezelf en voor jouw cliënten.

Plan daarom ook ontwikkelmomenten in je agenda en zoek handige evenementen en opleidingen op die je kunt gebruiken om jezelf te blijven ontwikkelen.

De comfortabele stoel

Het laatste en zeker niet het onbelangrijkste is de comfortabele stoel. Je cliënten breng je onder hypnose en moeten zo min mogelijk worden afgeleid door iets wat ze uit die hypnose kan halen. Een comfortabele stoel doet wat dat betreft wonderen, let er wel op dat de stoel voorkomt dat ze in slaap vallen (dan werkt de hele sessie natuurlijk niet). Een beetje rechtop zitten is niet erg.

Ook jij moet als hypnotherapeut veel denkwerk doen en letten om seintjes van je cliënt over hoe de hypnose gaat. Daarom is het handig als je zelf ook een comfortabele stoel hebt die ervoor zorgt dat jij je focus goed kunt houden op wat je doet.

Met al deze tips moet je al een behoorlijk eind komen met het beginnen van je eigen hypnose praktijk. Heb je eigenlijk nog totaal geen kennis van hypnose, maar wil je wel een praktijk om mensen te helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop (in Wormerveer of Zwolle) om te kijken of hypnose past bij jouw praktijk.

Wil je juist direct meer leren (of je zelfs doorontwikkelen) kijk dan eens of een van onze evenementen of opleidingen iets voor je is.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen