Een brief aan Yuri van Gelder
Een brief aan Yuri van Gelder
15 augustus 2016 
in Nieuws
2 min. leestijd

Een brief aan Yuri van Gelder

Beste Yuri,

Er is al veel geschreven over alles en ik dacht moet ik nog wat neerzetten en ik dacht ja dat moet ik. Dus bij deze een open brief aan jou.

Op het NK in Nijverdal hebben we elkaar ontmoet, heel vluchtig en je ging met mijn zoon op de foto. Een van mijn jongens deed mee aan het NK turnen en is trouwens 4e geworden van Nederland op de ringen.

Zelf ben ik helemaal geen turner, sterker nog ik vond het eigenlijk niet zo heel veel. Ik keek meer naar voetballen, totdat mijn jongens erop gingen en nu echt wel professioneel trainen.

Mijn blik is veranderd. Wat die jongens moeten doen om aan de top te kunnen komen is enorm en met geen enkele sport te vergelijken.

Ik bedoel in welke sport train je op je 7e al 14 uur per week. Bij turnen gebeurt dat wel. Mijn zoontje is 9 en traint ook zoveel volgend seizoen. ‘Anders redt hij het niet op dat niveau’ aldus zijn trainer. Ongelofelijk, maar goed jij weet daar alles van.

Mijn beeld is drastisch veranderd en als ik dan uitreken wat jij heb moeten trainen om daar te komen dan is dat ongekend. Je bent begonnen als vijfjarige las ik ergens en laat ik aannemen dat je op je achtste meer bent gaan trainen tot 630 uur per jaar.

Op je 13e ging dat waarschijnlijk naar 20 uur en nu train je meer dan 30 uur per week. Als je dat zo optelt dan zit je waarschijnlijk op 25.000+ uur trainen voor onder andere de Olympische Finale en dan dit…

De tranen stonden in mijn ogen dat je werd weggestuurd. Natuurlijk zal je wel wat geflikt hebben, misschien zelfs wel meer dan een paar biertjes. Je bent behandeld voor een verslaving weet heel Nederland en zelf ben ik ook verslaafd geweest. Het verschil is dat ik het zeker niet bestempel als een ziekte of dat je er nooit meer vanaf zou kunnen komen. Onzin vind ik dat en ik vind het ook hele slechte suggesties, maar goed…

Wel is het zo dat je moet uitkijken. Je weet hoe het werkt, je bent niet achterlijk, maar het gebeurt en ik herken dat. Wat ik mij afvraag is wat jouw vriendin in een nachtclub doet als jij moet presteren. En wat voor vrienden zijn dat als ze je drank blijven geven (als dat zo is).

Omgeving is voor iemand zoals jij cruciaal. Er zijn heel veel onderzoeken geweest naar verslavingen en verslavend gedrag en het is bewezen dat sociale verbinding en een diepe en liefdevolle connectie met mensen echt kan helen.

Verslaafden lopen daar vaak voor weg, vinden dat eng, niet mannelijk, maar diep vanbinnen hunkeren ze naar die connectie, die liefde en die verbinding. Als je er bent geweest dan weet je dat.

Daar zit de oplossing en wegsturen is precies het tegenovergestelde effect. Ja natuurlijk moet je iemand wegsturen. Junkies moet je ook wegtrappen van het station…

Tja, die mensen zijn er niet geweest. Die roepen maar wat en snappen niet dat het tegenovergestelde juist de oplossing is. Dat zorgt voor heling, verbinding en herstel.

Waar ik bang voor was gebeurde gelukkig niet en dat komt denk ik ook door jou ijzeren discipline en topsport mentaliteit van 25000 uur trainen. Ik dacht ‘als hij er maar niet aan onderdoor gaat’, maar je hebt weer een nieuw doel en je gaat vlammen en dat hoop ik.

Wat ik ook hoop is dat je daarna liefdevolle en diepe verbindingen durft aan te gaan met mensen. Dat hoeven er maar een paar te zijn maar dat zal je ECHT helpen namelijk.

De trainer die je had (en ik ken wel wat turntrainers nu) die snapt dat niet. Die zijn vrij zwart-wit in hun benadering. Als je het niet redt en volgens de regels speelt dan lig je eruit. Dat is bij mijn zoontje van 9 al zo, maar ja je bent geen 9. Je stond op de Olympische Spelen met een kans op een plak en eeuwige roem.

Die trainer had je moeten knuffelen en zeggen ‘Is goed man, ga lekker slapen en je gaat het gewoon doen maandag, we houden van je bij TeamNL…’

 Maar ja… liefde geven aan iemand die het moeilijk heeft is tegen de regels blijkbaar…

Nu kijken we vanavond naar een finale zonder jou. Ik weet niet of je gaat kijken en of je dit leest maar ik wens je echt het allerbeste. Ik hou van je man!

Groeten,

Edwin

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Anny
Door

Anny

op 15 Aug 2016

Met tranen in mijn ogen gelezen, Ook ik vind dat je had moeten turnen vandaag, Succes verder!

Reactie plaatsen