Chakra wat is dat en wat kan je ermee in combinatie met hypnose
Chakra's wat zijn dat eigenlijk?
09 november 2012 
3 min. leestijd

Chakra's wat zijn dat eigenlijk?

Chakra betekent zoveel als wiel van licht en zijn energiecentra van het lichaam. Alhoewel, de meeste mensen zien ze niet en geloven er ook niet in. Dat wil niet zeggen dat het er ook niet is. Je kan ze namelijk beïnvloeden en daar zijn verschillende manieren voor.

Chakra

Als er al chakra’s zijn, hoeveel zijn er dan. Wanneer je je erin verdiept dan lees je dat er 7 hoofdchakra’s zijn die als het verticaal langs de ruggengraat gaan. Aan de buikzijde zitten ze en ook aan de rugzijde tegenover elkaar. Nu heb je nog veel meer chakra’s, vooral in je handen en als je energie geeft zoals reiki, dan merk je dat daar ook chakra’s zitten.

Wanneer je ermee wilt gaan werken, bewust, dan kan je ze beïnvloeden door ze te draaien. Je moet je voorstellen dat deze wielen van licht een kant op draaien en als ze verkeerd om draaien, dan is er iets aan de hand in dat gebied. Mesmer had met zijn mesmerisme ook een soortgelijk idee omdat hij zei dat mensen bestonden uit dierlijk magnetisme dat draaide. Misschien bedoelde hij wel de chakra’s.

Welke chakra’s zijn er

Er zijn 7 chakra’s te onderscheiden die we ook goed kunnen beïnvloeden met hypnose. De eerste chakra zit onderaan de ruggengraat en noemen we ook wel de stuitchakra. De kleur die daarbij hoort is rood en de trilling van rood is laag. Trillingen met golflengte 630 millimicron zien we als rood.

Licht is namelijk een electro-magnetische golf en je hebt korte golfbewegingen die snel trillen en grote golfbewegingen die langzaam trillen. Dat maakt dat je andere kleuren waarneemt. Rood is bijvoorbeeld een grote golfbeweging die langzaam trilt.

De 7 Chakra’s

Muladhara is de eerste chakra en is dus rood. Muladhara betekent zoveel als ‘steun vanuit de wortel’. Wanneer iemand een tekort aan rood heeft dan uit zich dat in angsten, gebrek aan discipline en een gevoel van ‘niet geaard zijn’ of ‘zweven’.

Een teveel aan rood kan ook nog en dat uit zich in materialisme en hebzucht. Ook overgewicht is een teken van een teveel aan rood.Chakra

De tweede chakra vinden we in de buik en de onderrug en die heet Svadhisthana wat zoveel betekent als ‘zoetheid’. Het staat ook voor je eigen plek en je eigen ruimte innemen.De kleur van deze chakra is oranje.

Wanneer iemand last heeft van impotentie, sexuele problemen, verdoving van emoties dan is er een tekort aan oranje. Als iemand heel emotioneel is, obsessief is of sexverslaafd is dan is er een teveel aan oranje aanwezig.

Bij de solarplexus vind je de derde chakra waarvan de kleur geel is. Deze chakra heet Manipura en dat betekent ‘flonkerend juweel’. Hij wordt ook wel de zonnevlecht genoemd.

Mensen die een tekort aan ‘geel’ ervaren bijvoorbeeld een tekort aan eigenwaarde. Bij een teveel aan geel dan zie je dat mensen agressief kunnen zijn of overheersend kunnen zijn.

De vierde chakra noemen we Anahata en de kleur die daarbij hoort is groen. Het is de chakra van het hart. Anahata betekent loslaten en bij mensen met een te kort aan groen zijn vaak verlegen, verbitterd of eenzaam. Als ze teveel groen hebben dan zie je vaak dat die mensen jaloers, bezitterig of afhankelijk zijn.

De vijfde chakra zit bij de keel en heeft de kleur blauw. Je noemt deze chakra Vishuddha en dat betekent ‘zuivering’. Een tekort aan blauw zie je bij mensen met spreekangst en een teveel aan blauw zie bij mensen die juist teveel praten. Ook stotteren is een probleem van teveel blauw.

De chakra die we ook wel het derde oog noemen vind je net boven en tussen de ogen. Je noemt hem Ajna en dat betekent waarnemen.

Een tekort aan deze chakra die de kleur indigo heeft (donkerblauw-paars) uit zich in depressie, slechte ogen en bij mensen die verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggen.

Een teveel aan deze kleur kan hoofdpijn, nachtmerries en waanideeën veroorzaken.

De laatste chakra is violet en zit bovenop het hoofd. Hij wordt ook wel de kruinchakra genoemd en je noemt hem ook wel Sahasrara en dat betekent duizendvoudig.

Een tekort aan violet zorgt voor leermoeilijkheden, bekrompen opvattingen of spiritueel scepticisme. Misschien ervaar jij dat nu ook 😉

Een teveel veroorzaakt echter verwarring, een spirituele verslaving of overdreven intellectueel.

Chakra en Hypnose

Wanneer je met hypnose werkt kan je deze kennis gebruiken en inzetten. Wanneer iemand een probleem ervaart in zijn schouders dan ligt dat in het gebied van de 5e chakra en kan je met blauw werken.

Zo kan je met een andere insteek ook mensen helpen. Zelf pas ik mijn therapie altijd aan aan de cliënt. Sommige mensen geloven helemaal niet in chakra’s en energie. Als ze dat wel doen dan gebruik ik het. In de onderstaande video leg ik uit wat je nog meer kan doen.

Zo kan jij ook veel effectiever werken met mensen en jou therapie aanpassen op de cliënt. Ik hoor graag jouw bevindingen over deze kennis en hoe jij dat toepast. Laat even een reactie achter.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Christel
Door

Christel

op 09 Nov 2012

Goed van jou Ed, Ikzelf werk ook vaak met kleuren en met kleurtherapie. Ik laat zelfs mensen tekenen en schilderen als ze niet in hypnose geloven. Het grappige is dat ze dan wel om gaan en uiteindelijk toch wel in hypnose willen. Chakra's erbij halen is dus een prima manier. Enkele schilderijen zijn ook hier te vinden, met uitleg. http://hypnodokter.nl/schilderen Groetjes, Christel

Reactie plaatsen