Chronische pijn kan je minder intens maken op 3 verschillende manieren
Chronische pijn kan je minder intens maken op 3 verschillende manieren
30 januari 2014 
2 min. leestijd

Chronische pijn kan je minder intens maken op 3 verschillende manieren

Kan je pijn veranderen en de intensiteit zelf veranderen? Wanneer je met hypnose werkt dan weet je dat dat kan, maar er is ook onderzoek naar gedaan en wat daaruit kwam was wel interessant. In dit artikel ontdek je 3 manieren waarop je pijn kan veranderen

Pijn kan je veranderen op 3 manieren

In hypnose kan je pijn zo reguleren dat het minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Je kan met hypnose ook verdoven. De prikkel is er dan nog wel maar door de verdoving is hij er dan niet meer.

Maar nu hebben ook onderzoekers uit Oxford in samenwerking met onderzoekers uit Sidney een manier ontdekt die perspectief biedt voor mensen met chronische pijn.

Ze lieten een groep mensen die chronische pijn hadden aan hun handen, hun handen bewegen. Daarop ontstond een zwelling en dat deed pijn. Niet perse een plezierig onderzoek, maar goed.

Ze verdeelden de mensen in drie groepen. De ene groep kreeg een vergrootglas, de andere groep een verkleinglas en en de andere groep niet. Misschien weet je al waar dit heengaat en inderdaad de groep die door het verkleinglas keek, daar was de pijn significant minder. Dat is interessant.

En niet alleen de pijn was minder, ook de zwelling was minder en trok sneller weg. Bij de groep die het vergrootglas gebruikte daar werd de zwelling juist groter. Dus de manier waarop je kijkt naar je pijn heeft wel degelijk een sterke invloed.

Een andere manier van pijnbestrijding

De Italiaanse wetenschapper Marina de Tommaso onderzocht samen met collega’s of kunst een aandeel kon hebben in het bestrijden van pijn. Ze hadden mensen eerst ongeveer 300 schilderijen laten bekijken en die moesten ze indelen van mooi tot lelijk.

Daarna zochten ze de schilderijen bij elkaar, mooie en lelijke. Die persoon ging dan kijken naar het schilderij en kreeg een pijnprikkel toegediend. Wanneer hij keek naar een lelijk schilderij voelde hij de pijn meer dan bij het mooie schilderij.

Schoonheid kan dus ook helpen om pijn te verzachten, dus wanneer je pijn hebt kijk dan naar iets moois of denk aan iets moois en je verzacht de pijn. Je verwerkt de pijnprikkels namelijk minder sterk wanneer je naar schoonheid kijkt.

De derde manier van pijnbestrijden

De derde manier was ook wel een interessante. Het was een onderzoek dat Kurt Grey en Daniel Wagner deden van de Universiteit van Harvard. Ze deden dat bij mensen die een pijnprikkel kregen. Ze vertelden aan de mensen die meededen dat de persoon die ze een prikkel zou geven kon kiezen tussen pijn of plezier.

Deze mensen werden verdeeld in twee groepen en aan de ene groep werd verteld dat de persoon die ze de pijnprikkel geeft dat expres doet. De andere groep werd verteld dat hij het per ongeluk doet omdat hij denkt dat hij ze juist een goed gevoel geeft. Het softwareprogramma is namelijk in de war.

De personen die de pijnprikkel ‘per ongeluk’ kregen, ervoeren minder pijn. Dus ook de intentie van de persoon die je pijn doet heeft invloed blijkbaar.

Wat houdt dit nu in en wat kan je ermee

Wanneer je pijn hebt kan je dus het volgende doen. Ten eerste gaat het niet expres. Daarnaast kan je je voorstellen dat het steeds kleiner wordt, je kan bijvoorbeeld je hand steeds kleiner gaan voorstellen.

En dan kijk je naar iets wat je heel mooi vindt. Dit zal de pijn verminderen en ook sneller doen ophouden. Voor mensen met chronische pijn kan dit absoluut een goed begin zijn om hiermee om te leren gaan.

Wil je echter meer effect dan weet ik dat hypnose jou nog beter kan helpen. Maak even een afspraak wanneer je deze pijn voorgoed wilt verminderen of zelfs wil oplossen. Met hypnose is het mogelijk om chronische pijn helemaal op te lossen. Het ligt wel aan de pijn en de situatie maar het is mogelijk.

Neem even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deel dit artikel als je mensen hiermee wil helpen :-) Dat kan met onderstaande buttons.

[socialbuttons]

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen