Controleer het frame en je controleert het gesprek
Controleer het frame en je controleert het gesprek
24 december 2012 
3 min. leestijd

Controleer het frame en je controleert het gesprek

Een frame is het kader waarin in een gesprek zich bevindt. Als ik over auto’s begin dan is het frame auto’s en gaat het gesprek over auto’s. Zou je dan kunnen zeggen dat ik het gesprek leid? Misschien wel, maar misschien ook wel helemaal niet. Iemand anders met veel kennis over auto’s kan het hele gesprek naar zich toehalen en zo het frame controleren en daarmee het gesprek. Hoe controleer jij het frame?

Hoe controleer je het Frame

Wie het frame controleert, die controleert het gesprek en de situatie. Dat gebeurt vaak op een onbewust niveau. Ze zeggen niet voor niets, een eerste indruk maak je maar één keer en is vaak bepalend voor hoe mensen jou waarnemen. Die eerste indruk kan allang al bepaald zijn voordat iemand je ziet.

Stel je voor je hebt een bespreking met iemand en je wordt uitgenodigd voor een afspraak. Degene die je heeft uitgenodigd voor een gesprek zoals bij een sollicitatie of een verkoopgesprek of wat voor gesprek dan ook, controleert het frame. Zeker in het geval bij een sollicitatie of een verkoopgesprek is de ander de framehouder.

Zolang de ander het frame controleert sta jij in een zwakke positie en is het lastig om jouw punt duidelijk te maken. Je moet dus zorgen dat jet het frame controleert, maar hoe doe je dat?

Welke frames zijn er

Er zijn verschillende frames en deze frames wil ik even belichten:

  • Powerframes
  • Het analytische frame

Deze 2 frames kom je vaak tegen en je moet je zo voorstellen dat we allemaal een frame hebben. Er kan er echter maar 1 winnen en het sterkste frame zal de ander absorberen. Je voelt het ook. Wanneer jij meelacht om een stom grapje terwijl je eigenlijk niet mee wilt lachen maar het doet omdat het je baas is, dan heeft je baas de controle.

Powerframes

De meeste voorkomende frames zijn powerframes en dat uit zich door status, macht, geld of rangorde. In de dierenwereld is het alfamannetje de baas en bij de mensen is dat niet anders. Uiteraard kan dit ook een vrouw zijn 😉

Het beste wat je tegen een powerframe in kan brengen is een sterker powerframe. Laat zien wie er de baas is en dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een interruptie te doen die jou weer de controle geeft of met iets komen waardoor jij jouw power laat zien.

Voor een hypnotiseur is dat vrij eenvoudig. Als iemand een sterk powerframe heeft dan vraag ik: ‘Wat doe jij eigenlijk? Ik ben hypnotiseur, ik hypnotiseer mensen en ben daar heel goed in…’

Je kan je voorstellen wat dat doet bij iemand. Mijn frame botst snoeihard tegen zijn frame en absorbeert het frame direct. Op dat moment heb ik de power en zo zijn er meer manieren. Verhalen vertellen is ook een manier van een powerframe want je hebt maar 2 soorten mensen dan, de verhalenverteller en de luisteraars. De verhalenverteller controleert uiteraard het frame.

Daarnaast heb je nog een frame, het analytische frame. Dat zijn de mensen die alle feiten en cijfers willen hebben. Die willen het frame naar zich toetrekken door precies alles te willen weten. Als je dat niet wilt dan kan je dat doorbreken door een interessant verhaal er tegenaan te gooien. Het zorgt ervoor dat jij weer het frame herpakt en gaat controleren.

Own the Frame,Win the Game

Deze stelling komt uit het boek Pitch Anything van Oren Klaff en daar staat nog meer in beschreven over frames. Wanneer jij bijvoorbeeld de Communicatieaankomende dagen weer aan een verplicht diner zit kijk dan even wie het frame controleert.

Wie trekt de aandacht, bij wie lacht iedereen mee en naar wie luistert iedereen. Waarom trekt die persoon de aandacht? Schreeuwt hij hard? Waarschijnlijk niet… dus ..

Welk frame heeft hij? Observeren van dit fenomeen is heel interessant en het kan veel inzicht geven in hoe jij het frame kan controleren.

Hoe pak je het frame

De manier om het frame te pakken is om het reptielenbrein te activeren van de mensen om je heen. Dat doe je door iets aparts, verwarrends of gevaarlijk te doen. Nu zal ik het laatste zeker niet aanraden, maar de eerste twee kunnen zeker van pas komen.

Als jij interrumpeert doe je vaak iets verwarrends. Als je dan ook nog iets nieuws en interessants zegt dan heb je de aandacht en controleer je het frame. Leuk om mee te experimenteren tijdens de kerst!

Wat je nog beter zal gaan maken is het leren van quantum hypnose want dat zal je zeker in staat stellen om het frame te controleren. Tijdens deze dagen is de conversationele hypnose cursus in de actie dus surf snel hierheen als je echt goed wilt worden in framecontrol.

Hele fijne dagen!

En ga nu snel hierheen

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Jos Witteman
Door

Jos Witteman

op 16 Jun 2018

Interessant artikel. Dank je. Las het puur uit interesse; ben niet professioneel. Ik wil alleen even reageren op je popy-taalgebruik. Controleren kunnen we allemaal, maar onder controle houden is niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat je onder collega's meer indruk zal maken als je je nederlands goed beheerst in plaats van afschuwelijke anglicismen te gebruiken. Succes! Enneh.... waarom staat er een sterretje bij "Naam" en bij "E-mail"? En in het blauwe blokje "Reactie" staat denk ik beter "verstuur"? Nu hou ik op met mn gezeur.

Reactie plaatsen