Covert Hypnosis | De verdekte manier van hypnose
Covert Hypnosis | De verdekte manier van hypnose
27 februari 2012 
in NLP
2 min. leestijd

Covert Hypnosis | De verdekte manier van hypnose

Covert HypnosisCovert hypnosis is een manier van hypnose doen die niet opvalt. Je kan hypnose doen die niet opvalt en toch zeer goed werkt. Er is zelfs een manier van hypnose doen die veel mensen leren, maar niet eens weten dat ze die verdekte manier van hypnose aan het doen zijn. Wat dat is?

Covert Hypnosis

Een van de meest verdekte manier van hypnose doen is NLP. NLP is neuro linguïstisch programmeren en is ontstaan in de jaren ’70 in Amerika. Omdat toen hypnose in veel staten verboden was hebben ze het NLP genoemd. Het idee was onder andere om alle hypnotherapeutische technieken verdekt te kunnen doen, zonder een inductie.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het werken met een tijdlijn. Door het zo te noemen lijkt het iets heel anders dan een regressie, maar niets is minder waar. Door andere woorden te gebruiken vermijd je de associatie die mensen kunnen hebben met een regressie en dat is heel slim.

En zo is het zeker met hypnose. Veel mensen hebben daar een associatie bij die niet klopt en door een ander woord te gebruiken heb je daar geen last van. Nu heeft NLP ook allerlei associaties die vaak niet kloppen, maar vroeger was dat zeker niet.

Wat NLP nog steeds niet heeft is dat het geassocieerd wordt met hypnose en dat terwijl het toch zeker wel hypnose is. Het is een van de meest verdekte vormen van hypnose.

Geen één NLP opleiding heeft het echter in zijn opleiding zitten. Gek, omdat zeker Richard Bandler veel hypnose gebruikt. Zelf heb ik ook mijn opleidingen via de stroming van Bandler gevolgd bij verschillende trainers, maar echt hypnose heb ik niet ontdekt. Wat dat betreft doen ze het nog steeds heel verdekt ;-)

Wat echter heel goed werkt is wanneer je de NLP technieken in hypnose doet. Dan merk je pas echt hoe goed NLP in elkaar zit.

NLP en Hypnose

Wanneer je NLP ontdekt zal je merken dat al die vernuftige taalpatronen en het afstemmen op de zintuigen als doel hebben om te hypnotiseren. Het wordt natuurlijk niet zo genoemd, maar het gebeurt wel. Er ontstaat vaak ook een vorm van hypnose die ‘waking hypnosis’ noemen. Een vorm die je bijvoorbeeld bij ons op het hypnose event ook ontdekt.

Hypnose doen is een stuk eenvoudiger dan NLP. Vooral het linguïstische gedeelte vergt wat oefening terwijl hypnose doen makkelijk is. Om het verdekt te doen moet je ook wel goed zijn in het horen van de taalpatronen bij de ander zodat je daarop kan afstemmen. Dat vergt ook meer tijd om te oefenen, maar zeker zeer waardevol. Vandaar ook dat ik in mijn opleidingen NLP geïntegreerd heb in de hypnotherapie practitioner.

Wat interessant is om te doen is te luisteren naar hoe mensen praten. Luister dan vooral naar hoe ze iets beschrijven. Is dat meer in beelden of juist meer in gevoel. En stem je dan eens af op die persoon met dezelfde woorden die ook beelden of gevoelens beschrijven. En wissel het dan eens af. Je zal verbaasd zijn wat er gebeurt.

Speel ermee en besef dat er nog veel meer filters zijn om op af te stemmen. Die noemen we metaprogramma’s. Een aantal kan je vinden op mijn site, maar begin eens met het afstemmen op de zintuigen. Veel succes ermee.

Deel dit artikel met jouw netwerk door op onderstaande buttons te drukken. Vooral als je het waardevol vindt voor jouw netwerk.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
karol-jan,sobora.
Door

karol-jan,sobora.

op 28 Feb 2012

Dad vied ik lijk dad mout ik oufnen

Sylvie Brown
Door

Sylvie Brown

op 28 Feb 2012

ben aan mijn thesis begonnen, heb eindelijk een mentor gevonden :-) Heb jij ook zin om mijn werk na te lezen? xxx Sylvieke uit Schoten

vjctor verstege
Door

vjctor verstege

op 28 Feb 2012

ik zou wel wat meer over hypnose dan wel zelfhypose willen weten

Reactie plaatsen