Cursus leren leren zou iedereen moeten doen
Cursus leren leren zou iedereen moeten doen
09 april 2012 
2 min. leestijd

Cursus leren leren zou iedereen moeten doen

Cursus leren lerenIedereen zou een cursus leren leren moeten gaan volgen. Sterker nog, op school zouden ze hier meer aandacht aan moeten besteden. Ze besteden veel aandacht aan wat je moet gaan leren, maar hoe je moet leren, daar wordt nagenoeg geen aandacht aan besteed. Dat is wel een gemis.

Cursus leren leren

Op school zouden ze het eigenlijk moeten doen, maar ze kiezen de makkelijke weg. Nu lijkt het de makkelijke weg, op de lange termijn is het juist een veel moeilijkere weg en vallen veel leerlingen buiten de boot.

Je ziet het al op de basisschool ontstaan. Als ouder van 4 kinderen ben ik nu aardig thuis op school en hoe het eraan toegaat. Het voordeel nu is, is dat mijn kinderen prima mee kunnen komen. Mazzel, zou je zeggen, maar niets is minder waar..

Mijn oudste zoon is slim, maar wordt niet echt uitgedaagd. Hij vindt het prima, de lerares ook en wij? Tja, het gaat goed, dus waar maak je je druk om, toch? Hij heeft geen cursus leren leren nodig.

Nu zijn er ook kinderen die niet mee kunnen komen en die krijgen meer aandacht, alleen wel meer van hetzelfde. Ze krijgen het onderwijs aangeboden op één manier en niet hun manier.

Zintuigen en leren

We hebben allemaal een voorkeur voor een zintuig. Bij de meeste mensen (80%) is dat visueel. Daar is ook het onderwijs op ingericht. Wanneer je echter meer op gehoor doet, dan kom je al snel in de problemen. Want als je chocola hoort, dan hoor je sjokola. Daar gaat dan je spelling.

Niemand legt je uit dat je het voor je moet zien of traint je daarin. Veel gevallen van dyslexie kan je hier door voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld een spellingstrategie die als je die een uurtje doet, je al ongelooflijke resultaten haalt bij kinderen met spellingproblemen.

En dat is dan 1 voorbeeld. Een ander voorbeeld is dat er veel wordt bezuinigd op beweging en gym. In Denemarken is het juist heel anders. Daar spelen ze juist heel veel buiten en wordt er pas begonnen met leren lezen op 7 jarige leeftijd. Dan zijn de ogen pas ook biologisch ontwikkeld om goed te kunnen focussen. In Denemarken heeft ook bijna niemand een bril..

In Singapore leerden ze kinderen lezen al op 3-jarige leeftijd om zo een voorsprong te creëren en ze zijn daarmee gestopt toen bleek dat ze allemaal een bril droegen op 10 jarige leeftijd. Het zet je aan het denken.

Leren gaat beter wanneer je meer beweegt en je het leuk maakt. Ook is het goed dat iedere leerling de stof net even iets aangeboden krijgt.

Wanneer je daar als leraar even de tijd voor neemt dan gaat het leren sneller en makkelijker. Belangrijk is natuurlijk wel dat daarna de stof ook op andere manieren wordt aangeboden, anders dan train je niet de flexibiliteit.

Iedere leerling heeft een andere leerstrategie. Sommige moeten het 8 keer horen, anderen moeten het doen en weer anderen moeten het bijvoorbeeld 5 keer zien. Als je de tijd neemt om er achter te komen hoe iemand leert en van daaruit het leerproces begint, dan gaat het sneller en wordt het leren effectiever.

Een cursus leren leren is niet verkeerd. Ook voor volwassenen uiteraard. Een goed idee om te doen is bijvoorbeeld een cursus snellezen te doen. Ik doe er nu een van Mark Tigchelaar, een autoriteit op dit gebied. Surf eens naar zijn site om te kijken wat hij aanbiedt. Is superinteressant! Een aanrader!

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Eva
Door

Eva

op 11 Apr 2012

Goed verhaal! Ik weet nog goed dat ik tegen mijn moeder voor mijn eindexamen zei; Nu moet ik echt gaan leren en ik heb nooit geleerd!

Jan Kok
Door

Jan Kok

op 11 Apr 2012

Het lijkt erop dat de link niet goed is.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 11 Apr 2012

Bedankt Jan!! De link werkt nu goed

jack
Door

jack

op 11 Apr 2012

Cursus snellezen is een aanrader. Jaren geleden bij het loi een cursus besteld. Nog steeds plezier van. Zat ook cursus mindmapping bij. Goed hulpmiddel om je gedachten te ordenen. En voor de oudere studenten heeft de universiteit van Leiden een pagina gemaakt met studietips en studievaardigheden. http://studietips.leidenuniv.nl

Johnny Demuysere
Door

Johnny Demuysere

op 12 Apr 2012

Edwin, Elk leert op zijn manier, maar een groot probleem is de klassen zijn soms te groot waardoor geen aandacht wordt gegeven aan de belangrijker dingen zoals het aspekt hoe leren. Mijn jogste dochter ( psygologe criminologe ) heeft er altijd voorgezorgt om te studeren met een frisse geest . vroeg in de morgen na wat beweging (korte wandeling in de buitenlucht)en vooral het visualiseren van dingen waar dit mogelijk was. Eenmaal je dan een goede manier te pakken hebt dan pas leer je het gemakkelijkst

Reactie plaatsen