Dan ben je gewoon geen ondernemer…
Dan ben je gewoon geen ondernemer…
01 april 2019 
1 min. leestijd

Dan ben je gewoon geen ondernemer…

Een tijdje geleden was ik op een soort netwerk bijeenkomst met allemaal ondernemers en ik raakte aan de praat met iemand. Die vertelde mij dat hij een bedrijf had met wat personeel en een grote uitdaging had.

‘Weet je, ik heb mijn bedrijf nu zo georganiseerd dat ik niet meer afhankelijk ben van die ene klant’

‘Die ene klant?’, vroeg ik.

‘Ja, we hadden één klant die zorgde voor een groot deel van de omzet.’

‘Hoe groot?’

‘70%…’

‘Dan heb je geen bedrijf’, zei ik. ‘Dan ben je gewoon een werknemer van die klant.’

Dat was natuurlijk niet zo, dat zat even anders en nu was dat uiteraard al veranderd.

Een interessante hypnose.

Kijk je hebt verschillende rollen die je kan innemen in een bedrijf. De eerste rol is de vakman. Je kan iets heel goed en je denkt ook dat je dat beter kan dan bijvoorbeeld je oude baas. Dus begin je voor jezelf.

Dat is het meest slechte begin van een bedrijf en ook de reden dat 70% er mee stopt na vijf jaar (90% na tien jaar). Het is namelijk dan niet meer dat je alleen je vak kan uitoefenen. Opeens moet je ook veel meer doen dan alleen je vak. Dat was je even vergeten.

Dus ga je op een gegeven moment uitbesteden. En kom je in de rol van manager. Een hele andere hypnose die andere vaardigheden vraagt. Waar de vakman alleen maar in het nu wilt zijn en uitvoeren wat hij het leukste vindt, moet de manager gaan plannen en aansturen.

Allebei die rollen zijn fataal als je niet in de rol van de ondernemer gaat stappen. De ondernemer die kijkt naar de toekomst, ziet kansen en droomt. De ondernemer zijn taak is om het bedrijf zo te kunnen laten functioneren dat hij niet meer nodig is.

Want wat als je ziek wordt? In het ziekenhuis komt? Zes maanden niks kan doen? Dan hebben de meeste een uitdaging.

In het geval van die ondernemer was het die ene klant. Wat als die weggaat? Dan heb je geen bedrijf meer. Dat is niet slim. Laten we zeggen, dat is een hele slechte strategie die goed is voor de vakman, ook voor de manager, maar niet voor de ondernemer.

Zolang de vakman kan doen wat hij leuk vindt, is het prima. Zolang de manager wat te plannen heeft is het prima. Maar de ondernemer moet zorgen dat alles blijft lopen, ook zonder haar. Een andere vorm van hypnose, maar als je een bedrijf hebt is het essentieel.

Als je dit interessant vond en het boek ‘Emyth’ nog niet hebt gelezen van Michael Gerber dan zou ik die nu aanschaffen.

Mooie week!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen